hirdetés
hirdetés

Jól teljesítenek a négycsillagos szállodák

A Colliers International budapesti irodája megjelentette legújabb, szállodapiaci jelentését, melyből kiderül, hogy 2011 első félévében a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma 4, illetve 3%-kal haladta meg az előző évi szintet.

hirdetés

„Ezen belül a szállodák teljesítménye továbbra is az átlag felett van, ezekben az egységekben 7%-os volt a vendégéjszakák számának növekedése. „Különösen a négycsillagos szállodák teljesítettek jól, ahol a növekedés meghaladta a 11%-ot.” – mondta Szircsák Norbert, az ingatlan-tanácsadó cég piackutatója és értékbecslési tanácsadója.

Részben az Európai Unió soros elnöki tisztségének is köszönhetően a főváros szállodáiba érkező külföldi vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma 10, illetve 8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A négycsillagos szállodákban pedig 12–14%-os emelkedés volt megfigyelhető. A második félév értékmérő lesz abból a szempontból, hogy mennyire lassulhat le a növekedés üteme.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 43%-os volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák érték el a legmagasabb, 61%-os, szintet, míg a négycsillagosoknál a foglaltság 49%-os volt. A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 6%-kal emelkedett 2010 azonos időszakához képest. Budapesten a három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára január–júniusban 9 000 és 31 000 Ft között volt.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma a külföldi és belföldi vendégek esetében is 2,3%-kal esett vissza. A második félév ugyanakkor már növekedést is hozhat, ám ez jelentősen függ az időjárástól, az Üdülési Csekkek forgalmától valamint a frissen bevezetett Széchenyi Pihenő Kártya elterjedésétől, mely kártyának a forgalomélénkítő hatását inkább a jövő évre várjuk.

2011-ES SZÁLLODAÁTADÁSOK BUDAPESTEN

Szálloda Kategória Szoba szám
Boscolo Luxury Residence 5* 138
Bohem Art Hotel 4* 60
Green Hotel 4* 95
Fraser Residence Budapest 4* 51
La Prima Fashion Hotel 4* 80
Canada Hotel Budapest 3* 80
Bo18 Hotel 3* 45
Iberostar Grand Hotel1 5* 50
Avenue 83 Fashion Hotel1 4* 70
Hotel Rácz Thermal Spa1 5* 65
1átadása a második félévben vagy jövõre várható
Forrás: Colliers International

A fejlesztésekkel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy 2011 első félévében 7 új szálloda kezdte meg működését Budapesten, több mint 500 új szobával bővítve a kínálatot. Az átadott hotelek között egyaránt volt 3, 4 és 5 csillagos egység is. Idén még egy ötcsillagos boutique hotel és egy négycsillagos Mellow Mood szálloda átadására számítunk, illetve a régóta húzódó ötcsillagos Hotel Rácz átadására van minimális esély. Bár a tavalyi egész éves 1 000 szoba feletti növekedéshez képest ez visszaesésnek számít, még mindig viszonylag jelentős kínálatbővülést jelent a jelenlegi piaci viszonyok között. 

„Vidéken is több hotel átadása történt az eddig eltelt időszakban. Vannak közöttük kisebb 30–40 szobás inkább családias hotelek, valamint 90–100 szobás wellness hotelek egyaránt. Közös jellemzőjük, hogy majdnem mindegyik uniós támogatással épült. Többségük új szálloda, de vannak köztük kapacitásbővüléssel és színvonal emelkedéssel egybekötött fejlesztések is.” – mondta Szircsák Norbert.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk