Kerek évfordulót ünepel a Magyar Ízek Utcája rendezvény

Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját - hangzott el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője elmondta: idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. Lesz egyebek mellett puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle az Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról. Mindemellett azokra is gondoltak, akik a könnyebb ízeket kedvelik.

A Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője felidézte, hogy az idén tizenharmadik alkalommal meghirdetett versenyben 31 tortából választották ki a döntősöket és a nyertest: Tóth Norbert cukrászmester Boldogasszony csipkéje lett Magyarország tortája. Tóth Norbert elmondta: tortája minden rétegében megtalálható a málna, amelyet azért választott, mert azt sokan szeretik és jól lehet hozzá párosítani az ízeket. 

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója szerint idén bármelyik benevezett torta megnyerhette volna a Magyarország cukormentes tortája versenyt. Idén a szegedi A Cappella cukrászda Kicsi Gesztenyéje nyert, amely szeletenként 204 kalóriát tartalmaz - közölte Erős Antónia, aki azt is elmondta: a háromnapos rendezvényen idén is várják ingyenes vércukorméréssel a látogatókat.

A nyertes cukormentes torta készítője, Gyuris László azt mondta: a versenyt kétszer kellett megnyerniük, mert nemcsak a zsűrit, hanem a dietetikusokat is meg kellett győzniük. 

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte: a kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszere az emberiségnek, az augusztus 20-i nemzeti szalaggal átkötött kenyér pedig azt szimbolizálja, hogy az élet és a haza összekapcsolódik - tette hozzá.

A rendezvényen átadták a Magyar Pékszövetség - idén nyolcadik alkalommal megrendezett - Szent István-napi kenyérversenyének díjait is. Három kategóriában díjazták a versenyzőket, az innovatív kenyér, a rozskenyér és a Szent István-napi búzakenyér kategóriában. A 2019-es év Szent István-napi kenyere a Szerencsetarsoly lett, amelyet a Pedró Pékség készített. Ugyanez a pékség nyerte meg az innovatív kategóriát is. A rozskenyér kategóriát a beregi rozskenyér nyerte. Vajda Péter a Pedró Pékség képviseletében elmondta: a Szerencsetarsoly idén már Aradon is begyűjtött egy nemzetközi díjat.

A nemzeti ünnep szlogenje az "Isten éltessen, Magyarország!". A központi rendezvénysorozat idén is több napos lesz. A Mesterségek Ünnepe már augusztus 17-én elkezdődik a budai Várban, míg a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt augusztus 18-án, vasárnap nyílik meg és három napon át várja a látogatókat. 

Forrás: MTI


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.