Kiosztották a Falusi Turizmusért díjakat

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége 2010-ben megalapította a szövetség régóta tervezett szakmai és regionális falusi vendéglátói díjat. A Falusi Turizmusért címet olyan szakembereknek, szaktanácsadóknak, megyei vezetőknek nyújtja át évente, akiknek szakmai tevékenysége kiemelkedő.

Az Év Falusi Vendégfogadója címet pedig régiónként egy-egy olyan falusi szállásadónak adja, akinek vendégfogadói tevékenysége elismert a turisták körében, és a Szövetség hírnevét is méltó módon öregbíti.

Most a 2014. év falusi vendégfogadója díjat hat régió szállásadói kapták meg, míg a szakmai díjat két fő. Az idei év vendégfogadó díjazottjai túlnyomórészt olyan idős házaspárok, akik hosszú évek óta vendégfogadással foglalkoznak, és igen sok családos is akad a visszatérő vendégeik között, akiknek már a gyermekei is oda járnak üdülni párjukkal, kisgyermekeikkel.

A díszoklevelek mellett Barta Julianna békési fazekas, keramikusművész és a Summa Vitae Alapítvány értelmileg sérült lakói által készített kerámiatárgyait is átadták a díjazottak részére.

A díjakat szeptember 23-án az OMÉK-on, a Hermann Ottó Intézet által szervezett Szelíd Térségfejlesztési Modellek című konferencia keretében dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Hermann Ottó Intézet Főigazgatója és dr. Szalók Csilla a FATOSZ Elnöke nyújtotta át.

Szakmai díjazottak:

1. Falusi Turizmusért szakmai díj
Dr. Csizmadia László a FATOSZ tiszteletbeli örökös elnöke

2. Falusi turizmusért Posztumusz díj
Deák Ferenc a GYMS megyei falusi turizmus egyesület volt titkára, a FATOSZ volt FEB Elnöke

Dr. Csizmadia László

Dr. Csizmadia László a FATOSZ örökös tiszteletbeli elnöke, aki még a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola főigazgatójaként a 90-es évek elején keresett támogatókat a falusi turizmus fejlesztéséhez, a vidék turisztikai felemeléséhez. Csizmadia László ott bábáskodott a Falusi Turizmus Országos Szövetségének 1994-es alapításánál, majd alelnökként és 2002 óta elnökként vezette csapatát a vidéki turizmus szervezésének és működtetésének igencsak rögös útján. Szakmai tevékenységével, aktivitásával elismertette itthon és külföldön egyaránt azt, amit magyar falusi vendégfogadásként emlegetnek. Nagy gasztronómusként, a magyar borkultúra elhivatott képviselőjeként, a magyar dalkultúra kiváló hangú megjelenítőjeként olyan kapukat nyitott meg a falusi turizmus számára, amelyek nagyban segítették szakterületünk elismertetését és fejlesztését. Három évig az Európai Falusi Turizmus Szövetség (EUROGITES) alelnökeként a hazai falusi turizmus nemzetközi kapcsolatrendszerének kialakításáért sokat tett. Ám bizton állítható, hogy számára még ennél is fontosabb a határon túli magyar szervezetekkel, a magyar kultúrát és turizmust támogató közösségekkel való együttműködés erősítése.

Deák Ferenc

Deák Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület titkára, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség ellenőrző bizottságának elnöke volt, aki sok évtizedes fáradhatatlan és önzetlen munkájával érdemelte ki a FATOSZ szakmai díját.

A turizmussal, mint szabadidős tevékenységgel először csak turistaként, majd túravezetőként és országjáróként került kapcsolatba. Valamivel később kezdtek el feleségével foglalkozni magával a vendégfogadás megszervezésével és a szállásadással. Szálláshelyük, a Szivárvány vendégház immár több mint tizenöt éve fogadja a vendégeket Tényőn.

Deák Ferenc szívügyének tekintette a falusi, vidéki élet lehetőségeinek bemutatását, hagyományainak életben tartását. Mindezt a falvakban lakó emberek segítségével és segítésével szervezte úgy, hogy a vidéki élettel járó tevékenységeket minél szélesebb körben megismerjék, annak örömeivel és nehézségeivel együtt. Deák Ferenc 2014-ben hunyt el, markáns egyéniségét, humorát sajnos mi már nem élvezhetjük.

Az Év falusi vendégfogadói régiónként

Észak-Magyarország: Kézművesporta és vendégház Varsány

Palócföld szívében, Varsányban 2009-ben került kialakításra a 4+2 férőhelyes Kézműves Porta és Vendégháza, mely 4 napraforgós minősítéssel rendelkezik. A Vendégház bővítésekor kézműves műhelyek épültek azzal a céllal, hogy a vendégek számára további hasznos szabadidő-eltöltési lehetőséget biztosítsanak.. Mára a település egyik meghatározó közösségi színtere lett. Évről évre nő a vendégek száma. A Kézműves Porta folyamatosan nyitva tart, mert 2015-ben a START közfoglalkoztatási program keretében dolgozó asszonyok számára Varróműhelyt alakított ki az egyesület, valamint „Portéka” néven kézműves- és ajándékbolt nyílt. A Vendégházat a Nógrád Turizmusáért Egyesület működteti. A Nógrád Turizmusáért Egyesület 2000-ben alakult, tehát 15 éve vesz részt a megye turizmusfejlesztésében. Megyei és határokon átnyúló konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket szervez az agroturizmus és vidékfejlesztés, fenntartható települések témában. Számtalan bel- és külföldi kiállításon népszerűsítette a falusi vendéglátást, Palóc földet, Nógrád megyét.

Észak-Alföld: Béke vendégház, Ebes

Béke Péterné Margó és Béke Péter a Debrecen és Hajdúszoboszló között elhelyezkedő Ebesen, csendes, falusias környezetben 14 éve fogadják vendégeiket.

Péter és Margó 1970-ben építette meg hagyományos, többfunkciós családi házát, amelyben jelenleg is fogadják a hozzájuk érkezőket. A vendéglátók személye, valamint az épület és a kert, az idilli környezet garantálja a kisgyermekes családok és a nyugalomra vágyók számára, hogy igazi pihenés legyen a Békééknél eltöltött idő. Már több jelképes "unokájuk" is van a vendéggyerekek köréből. Margó mama süteményei és Péter papa nyuszijai rabul ejtik a kicsik szívét.

A kicsiny „farmon” baromfit, nyulat, kecskét és galambot nevelnek. A gyermekek – és persze a felnőttek is – belekóstolnak a falusi életbe: simogatják, etetik az állatokat. Vendégeik az udvaron megtermelt termékeket, az azokból előállított élelmiszereket fogyaszthatják Az udvaron kemence, a kertben szalonnasütő és bográcshely várja azokat, akik a szabadban való főzést kedvelik. Házukban garantált a gasztronómiai élmény.

Dél-Alföld – Família tanya, Szatymaz

A Família Tanya a Fehértó tájvédelmi körzet területén helyezkedik el, Szegedtől 10 km-re. A tanyához egy tágas, rendezett udvar tartozik, ahol lehetőség van medencés fürdésre, napozóágyak, grillsütők, bográcsos ételek készítésére. A vendégeknek rendelkezésére állnak napernyős hinták, napozóágyak, gyermekhinta, kosárpalánk, homokozó.

A Vendégháztól néhány száz méterre található a fehértói madárkilátó, itt főleg a tavaszi és őszi időszakban gyönyörű látványt nyújt a madárvonulás.

Üzemeltetője Német Nándorné, aki panziós falusi vendéglátó képzettséget szerzett és az 1998-ban megalakuló Napraforgó Falusi Vendéglátók Alsó-Tiszavidéki Közhasznú Egyesület alapító tagja és azóta is aktív tagja. Az egyesület megalakulása óta az újonnan falusi vendéglátó tevékenységet kezdő magánszemélyeknek, vállalkozásoknak bemutatja vendégházát, több alkalommal szervezett kézművesek tevékenységének bemutatásával ingyenes látogatásokban közreműködik.

Közép-Dunántúl – Juhász ház, Bakonybél

Juhász Péter és felesége, Zsuzsa kedves, segítőkész közgazdász és mérnök házaspár, akik igazi falusi vendéglátószemélyek. Nem hiába büszkélkedhetnek számos visszatérő vendéggel két bakonybéli vendégházukban, a Juhász Házban és a Pál Házban. Vendégeiknek kiváló, saját készítésű pálinkával, mennyei birssajttal és aszalt gyümölcsökkel, házi dagasztású kenyérrel és vegetariánus, illetve vegán ételekkel várják.

Bakonybél fontos része a monostor, ahol szerzetesek élnek, a vallási turizmus évente sok látogatót hoz a településre. A jelentősebb vallási ünnepekkor a Juhász Ház és az évek során kialakított, alig száz méterre elterülő Pál Ház – melynek szintén a házaspár a tulajdonosa és üzemeltetője – is az ország más részeiről érkező hívők kedvelt szálláshelye.

Hangulatos szobák, rendezett udvar, bakonyi levegő, egészséges ételek, szívélyes vendégfogadás várja azokat, akik a Juhász házba jönnek feltöltődni az év bármely szakában, legyen az természetkedvelő vagy nyugalomra vágyó turista. A házigazdák pedig minden alkalommal egy kis „szeretetbatyuval” engedik el a nyaralás végén a náluk megszálló vendégeket, akiket mindig örömmel és barátsággal várnak vissza a következő évben.

Dél-Dunántúl – Keresztes Vendégház, Mosdós

A vendégház Mosdóson, mikroklímája miatt a Zselici Patikaként emlegetett településen működik 2008 óta. A vendéglátók a nyugodt pihenésre és élményekben gazdag hazatérésre vágyóknak ajánlják 5 + 4 férőhelyes házukat. A vendég tényleg, mintha csak hazalátogatna. A házigazdák gondoskodnak róla, hogy igazi házi jellegű, népi ételeket kóstolhassanak náluk, megismerjék a hagyományos somogyi ízeket a kertben termett zöldségekből, gyümölcsökből.

A háziasszony mottója: „Jót a jónak, természetest a természetesnek”. Házi lekvárokat (rebarbara, feketeszeder, csipkebogyó) készít, amelyet a vendégek nemcsak megkóstolhatnak, hanem meg is vásárolhatnak. A házi pálinka és bor mellett házi szörpökkel (menta, levendula, málna, bodza) kényeztetik a vendégeket. De lehet kóstolni és vásárolni gyógynövényekből készült, különleges teakeveréket vagy fűszereket. Házi termékeikért elnyerték a „Kaposvár Kincse” tanúsító védjegyet. A vendégház 2010-ben „Dél-Dunántúli Ökoporta” minősítést szerzezte meg.

Nyugat-Dunántúl – Kétvölgy vendégház, Kétvölgy

Vas megyében az Őrséghez és a hármas határhoz (Ausztria, Szlovénia, Magyarország) közel, a csodálatos erdei környezetben fekvő Vendvidéken, Kétvölgyön található az a vendégház, amit dr. Koledits Ferencné és férje vezetnek hosszú évek óta.

A Kétvölgy vendégházat pár éve már nyugdíjasként, férjével együtt családi vállalkozásban működtetik, kora tavasztól késő őszig. Több mint 10 éve egy kirándulás alkalmával jutottak el erre a gyönyörű vidékre, melybe azonnal beleszerettek, és itt egy családi házat vásároltak vendégfogadás céljára, amit azóta is gondosan fejlesztenek, szépítenek, újítanak.

Hagyománytiszteletük is példaértékű. A Kétvölgy Vendégház különlegessége, hogy hozzá szervesen kapcsolódik egy boronafalu nagyon régi, műemlék parasztház, mely a környéken egyedülállóan egy fakéményes, „füstös” konyhából és egy szobából áll. Ezt is szépen, eredeti állapotban rendbe hozták, zsúptetejét felújították, és benne eredeti berendezéseket őriznek. Népi műemlékként nyilvántartott épület, amely az ide látogatók részére is megtekinthető.

A vendégház négy napraforgós védjegyminősítéssel rendelkezik, 2013-ban pedig megkapták az Őrség kiemelt szálláshelye címet is a falusi turizmusban végzett kiemelkedő szolgáltatásért, az Őrségi Nemzeti Park - Nemzeti Park Termék Védjegy elismerő cím birtokosai.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.