hirdetés
hirdetés

Kis-dunai élmények vízen és földön

A Szigetszentmiklós és Térsége TDM Nonprofit vállalkozás – bemutatva a Kis-Duna turisztikai értékeit – ez évben is több alkalommal elindította egész napos, szigetkerülő hajóútjait, illetve egyéb vízi programjait.

hirdetés

Az első idei kirándulás már idegenvezetővel indult május 11-én, majd ezt követte kéthetes periódusokban a többi is.

Az első túrát a Tassi-zsilip javítása miatt az eredetileg szigetkerülőnek meghirdetett útvonalon nem lehetett megvalósítani, ezért a Kvassay-zsilipen oda-vissza kétszer is átmentünk, mely szép technikai élmény volt a 30 fős társaságnak, majd tovább hajóztunk Ráckeve felé. Útközben a kitűnő időben sokan fényképezték a népes vízi világot, a nemrég kikelt vadkacsákat, hattyúkat és az időnként mozgó nádszigeteket. A vízen komoly sportélet zajlott: kajakok, kenuk és kishajók siklottak el mellettünk. Láthattuk a tetszetős parti villákat, a ráckevei Savoyai kastélyt és a part menti településeket.

Forrás: Facebook / Kis-Duna mente TDM
Forrás: Facebook / Kis-Duna mente TDM

Ráckevére érkezve a Klára hajó kikötött az egyetlen hazai működő vízimalomnál, ahol bemutatták a hajdani dunai molnárok tevékenységét. A hajót a második világháború és az azt követő évek viszontagságai után mára sikerült teljesen helyre hozni és működtetni. A belépőben egy kiló vízi molnárok által őrölt liszt ára is benne foglaltatik.

Klára hajó (Forrás: Facebook / Kis-Duna mente TDM)
Klára hajó (Forrás: Facebook / Kis-Duna mente TDM)

A társaság az ízletes ráckevei halászlé és túrós csusza után megtekintette a város látnivalóit, a belvárost, a rác templomot és a Savoyai kastélyt, ahol éppen egy esküvő zajlott. Ezt követően érkeztünk vissza a szigetszentmiklósi kikötőbe. A TDM egy nonprofit vállalkozás, tehát hajós rendezvényei is közvetlen eladás útján kerülnek a nagyközönséghez. A csepel-szigeti könyvtárak, iskolák, klubok és más civil szervezetek szórólapon kapják meg az információkat a séta- és rendezvényhajókról. Ez utóbbiak esti gyertyafényes, hidegtálas szolgáltatás és természetesen jó zene mellett hajóznak. A szigetkerülő hajókra kombinált túrákat is meghirdettek. Az utasok egy része a magával hozott kerékpáron tér vissza Ráckevéről.

Egyelőre nem mindegyik csepel-szigeti TDM szervez ezekre a programokra külföldi kerékpáros turistákat, holott a soroksári Duna-ágban több alkalmas kikötő is lenne.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk