Kiváló borok, különleges ínyencségek

Az autentikus népi konyha kedvelőinek érdemes résen lenniük és követni a Sváb-sarok, azaz Dél-Bács-Kiskun négy településének közös rendezvényeit.

A települések célja, hogy az eddig kevésbé ismert, ám kifejezetten jó borokat készítő térség ismét felkerülhessen az ország turisztikai térképére. 

Az összefogás egyik fontos eleme a térségi borturizmus fellendítése: havonta tematikus programokkal, nyitott pincékkel, gasztronómiai különlegeségekkel és kulturális eseményekkel várják a látogatókat.

A Sváb-sarok a régió négy településének egymásra találásával jött létre: Császártöltés, Érsekhalma, Hajós és Nemesnádudvar ismerték fel az együttműködés adta lehetőségeket.

Egy terület- és településfejlesztési projektnek hála Nemesnádudvaron megvalósult a Bor Bagoly présház és pince, valamint „kistestvére", a közösségi térként és információs pontként szolgáló császártöltési Koccintó, ahol remek helyi borokat kóstolhat a betérő vendég. A 25 méter hosszú pincében tárolhatják boraikat a helyi borászok, a présházban pedig kóstolókat szerveznek.

Továbbá tervezési szakaszban van egy térségi kerékpárút, valamint egy aktív öko-turisztikai fejlesztés is, amelynek eredményeként akár víziúton is be lehet járni a Sváb-sarok településeit.



A kétszázéves pince új élete

A nemesnádudvari Bor Bagoly, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának pincéje mintegy 200 éves múltra tekint vissza. Eredetileg a Metzinger-család birtokában volt, az önkormányzat az örökös Kishegyi-családtól vásárolta meg az épületet, hogy megtartva eredeti jellegét és üzenetét, újra életet leheljen belé.

A Bor Bagolyban a Metzinger-család történetén keresztül a térségi svábok világát is megismerhetjük. Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy az egykori tulajdonosok jelmondatának szellemében működtesse tovább a pincét: „Olyan cselekedeteid legyenek, amelyeket soha nem kell szégyellned!"


Aki kedvet kapott a Sváb Sarok vendégcsalogató kínálatából csemegézni, bátran választhat az idei rendezvény-listából:

2023.11.11. Márton-napi pincetúra, Hajósi Pincefalu

Márton-napi libalakoma, Nemesnádudvar, Leirer Pince

2023.12.02. II. Vadkolbász és Borfesztivál, Nemesnádudvar

2023.12.8-10. Adventi Pincenyitogató, Hajósi Pincefalu

2024.01.20. Vince-napi vesszővágás és borvacsora, Hajósi Pincefalu

Borkóstolók a Bor Bagolyban – bejelentkezés alapján

Forrás: Sváb-sarok


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.