hirdetés
hirdetés

Látványparádé az arabok kulturális fővárosában

Azok a magyar turisták, akik szeretnék megismerni az Egyesült Arab Emirátusokat, érdekes feladatra vállalkoznak.  Igaz, a helyi utazási irodák elsősorban a fővárosba, Abu-Dzabiba, illetve Dubajba szervezik programjaikat, de egyre többen arra törekszenek, hogy mind a hét sejkség látnivalóit bemutassák az érdeklődőknek.

hirdetés

Ennek tudatában indultunk minibusszal a vidék néhány turisztikai attrakciójának megismerésére. Kellemes januári melegben érkeztünk a harmadik legnagyobb emírségbe, Sardzsába, ahol kevesebb az olaj, így inkább az iparra és az idegenforgalomra építenek. Csaknem fél órás utat tettünk meg Dubajtól, hogy meglássuk – ahogy mondják – „az arab világ kulturális fővárosát”. Ebben a több mint hétszázezer lakosú emírségi centrumban az elmúlt években jelentős építkezéseket valósítottak meg, sugárutakat, díszes parkokat alakítottak ki. Emeletes toronyházak jelzik az újat, miközben az uralkodó kezdeményezésére az óvárosban műemléki és múzeumi negyedet hoztak létre. Ezek ma már az UNESCO által védett területek.

Jellegzetes belvárosi kép Sardzsában (Fotó: Mentusz Károly)
Jellegzetes belvárosi kép Sardzsában (Fotó: Mentusz Károly)


Magas toronyházak a városban (Fotó: Mentusz Károly)
Magas toronyházak a városban (Fotó: Mentusz Károly)


Egy park az öböl partján (Fotó: Mentusz Károly)
Egy park az öböl partján (Fotó: Mentusz Károly)

A kék szuk arannyal, perzsaszőnyegekkel

A történelmi múltú házakat folyamatosan újították fel és jó ízléssel berendezett különféle gyűjteményeket nyitottak. Érdekességnek számít például az 1904-1964 közötti időszakban közlekedett autók bemutatójától a népviseletekig, az ékszerekig, illetve a tengerészetig tartó színes kiállítás. Hatalmas sivatagi parkban kapott helyet a természettudományok tárháza, ahol az arab félsziget növény- és állatvilágának, a kőzeteinek világát mutatják be.

Sardzsa központjában, az Arab-öböl partjához közel láttuk az iszlám kultúra kiemelkedő alkotását, az Al Noor mecsetet, amely a klasszikus török ottomán építészet szépségeit hordozza. Két, 52 méter magas minaret is tartozik a neves imaházhoz, amelynek csodájára járnak a látogatók. Azután megfordultunk abban a különleges épületben is, amelyet közkedvelt helyi nevén Kék szuknak neveznek. Ez egy hatalmas vásárcsarnok, amelyet gyakran fotóznak a vendégek.

A szépséges török oszmán mecset Sharjahban (Fotó: Mentusz Károly)
A szépséges török oszmán mecset Sharjahban (Fotó: Mentusz Károly)


A Kék szuk kívülről (Fotó: Mentusz Károly)
A Kék szuk kívülről (Fotó: Mentusz Károly)

Ahogy az idegenvezető elmondta, ez az épület egy szakmai remekmű, melyet alig több mint három évtizede építettek, és az iszlám legszebb jegyeit hordozza, kék mozaikokkal, ablakokkal. Úgy emlegetik, hogy megjelenésében mintha egy szecessziós állomásépület és egy palota keveredne egymással. Mintegy hatszáz üzlet várja itt a vásárlókat, ahol divatos ruhákból, márkás parfümökből, kelmékből, arab csecsebecsékből válogathatnak. Az emeleten pedig arany- és ezüstláncok, gyűrűk, fülbevalók sokasága fogadja az érdeklődőket. A különleges kínálat mellett szépséges perzsa- és indiai szőnyegeket is ajánlanak a kereskedők, amelyeket teljes nagyságukban tárják az érdeklődők elé. Ez a reprezentatív épületegyüttes immár több mint három évtizede szolgálja a vásárlókat, és a helyiek szerint – az újakhoz képest – már réginek számít.

Különleges arab mozaikok és ablakok a bevásárlóközponton (Fotó: Mentusz Károly)
Különleges arab mozaikok és ablakok a bevásárlóközponton (Fotó: Mentusz Károly)


Divatos arab ruhák (Fotó: Mentusz Károly)
Divatos arab ruhák (Fotó: Mentusz Károly)


Perzsaszőnyeg-kínálat (Fotó: Mentusz Károly)
Perzsaszőnyeg-kínálat (Fotó: Mentusz Károly)

Halkereskedő kiált a nyitott csarnokban

A különleges épületet mindössze egy utca választja el a zajos halpiactól, amelyet szintén körbejártunk. Az itt megfordulók ízlésük szerint válogathatnak a tenger gyümölcseiből, a különböző alakú és méretű halakból, polipokból, rákokból és langusztákból. Ezeket rendszeresen kora hajnalban fogják a szorgalmas halászok hálóikkal a tengeren, és frissen szállítják a sardzsai piacra. Ez a tevékenység sokaknak nyújt megélhetést ezen a környéken.

A halkereskedők hangosak, kiáltásuk betölti a hosszúkás, nyitott csarnokot, miközben rézből készült régi mérlegeken mérik a kifogott állatokat a vásárlóknak. Munkájuk látványos, sikerük pedig nagy a turisták körében. Nem véletlenül, mert szinte együtt élnek velük, és szívesen beszélnek az egyes halakról. Figyelembe veszik a fogyasztók ízlését, és ehhez igyekeznek igazítani a választékot. Hatalmas műanyag tepsikbe és rekeszekbe pakolt jégdarabokra ágyazzák a halakat, hogy ezzel is megőrizzék a frissességüket.

Ebben a nyüzsgő városban hotelekben és motelekben várják azokat a vendégeket, akik több napra érkeznek. Ezek többsége modern, több csillagos szálláshely. A szobáik nagy része az öbölre néz, az épületek nagy része teraszos, és sok üveggel díszítettek. A szállodákba főleg gyermekes családok érkeznek, akik nyugodt pihenőhelyként választják Sardzsát. A vendéglátók ingyenes autóbuszjáratokat működtetnek az Arab-öböl partján levő strandokra, illetve a nagyobb bevásárlóközpontokba. A városban népszerű közlekedési eszköz a taxi. A sofőrök jól ismerik a település minden zegét-zugát, így érdemes velük utazni. Nem drágák, és gyorsan odaviszik az utasokat, ahová kérik.

Óriási a választék a halpiacon (Fotó: Mentusz Károly)
Óriási a választék a halpiacon (Fotó: Mentusz Károly)


Kiváncsi turisták az Arab-öböl partján (Fotó: Mentusz Károly)
Kiváncsi turisták az Arab-öböl partján (Fotó: Mentusz Károly)

Arab sütemények és édességek

A városlátogatást követően a kávéházak várták a vendégeket, ahol gazdagon díszített fapadokon ülve arab sütemények és édességek közül lehetett választani. A kínálatból természetesen nem hiányozhatott a tea és a kávé sem. A nagyszámú attrakció egyre több turistát vonz ebbe a városba. Nemcsak a látnivalók, a vásárlási lehetőségek, hanem a hatalmas, mesterségesen kialakított lagúna a pazar strandjaival a vendégek kedvence.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!