hirdetés
hirdetés

Magyarország legrégebbi könyvtára újult meg

Befejeződött a "Magyarország legősibb könyvtárának fejlesztése" elnevezésű projekt Gyöngyösön, az Alsóvárosi Ferences Plébánián.

hirdetés

Ferences szerzeteseknek köszönhető, hogy létrehozták és megőrizték hazánk egyetlen ma is létező középkori műemlék könyvtárát Gyöngyösön. A könyvtárban 16 ezer kötet található, közöttük 217 felbecsülhetetlen értékű ősnyomtatvány, 799 antikva és öt kódex. A legrégebbi magyarországi nyomtatott könyvritkaság 1998-ban a kolostor egy befalazott rejtekhelyéről került elő; az 1462-ből származó úgynevezett Fustus Biblia. De őriznek egy prédikációs gyűjteményt Mátyás király egykori híres könyvtárából.

A 2010 őszén kezdődő felújítására 96 millió forint támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv keretében. A fejlesztés összköltsége 131 millió forint volt. A könyvtár illetve a kolostor július 31-től várja a nagyközönséget.

A beruházás megvalósításakor a mozgáskorlátozottakra is gondoltak, ezért az épületegyüttest akadálymentesítették. A templom első padjaiban pedig különleges hangosítást alakítottak ki a nagyothallóknak.

Kárpáti Kázmér plébános arról is tájékoztatott, hogy a két különböző tornyú gyöngyösi ferences templom egyikét, a "régi tornyot" - amely a mátraaljai város legmagasabb pontja -, kilátóvá fejlesztik és megnyitják a nagyközönség előtt. Ennek megvalósítására augusztus végéig nyújtanak be pályázatot. Emellett turisztikai látogatóközpontot is létesítenek, valamint a templom statikai munkáira is támogatásért pályáznak.

A fejlesztéstől azt várják, hogy a jelenleg évi 15 ezer látogató a következő időszakban 26 ezerre növekszik majd.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk