hirdetés
hirdetés

Malajzia lett a világ legjobb muszlimbarát üdülőhelye

Listát készített a muszlim utazási tanácsadócég, a Crescentrating azokról az úti célokról, ahol a legjobban tölthetik el szabaságukat az iszlám vallásúak. A lista két példányban készült el, egyiken az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) tagországai, a másikon az azon kívüli országok szerepelnek. 

hirdetés

Az utazási tanácsadó rangsorában figyelembe vette, hogy hol kapják a legjobb ellátást az egyre növekvő számban utazó muszlimok, hol találhatnak halal vagy legalábbis az iszlám előírásainak megfelelő étel- és italkínálatot. Figyelembe vették a pontozásnál, hogy az ország mennyire biztonságos, mennyire nehéz a turistáknak halal ételekhez jutni, az imavégzés mennyire könnyen oldható meg, és hogy a szállodák figyelmet fordítanak-e muszlim vendégekre.

Az úti célokat 10-es skálán pontozták, az OIC lista első helyezettje, Malajzia 8,5 ponttal került a vizsgált 50 ország élére. A második Egyiptom lett 6,7 ponttal, amit az Egyesült Arab Emirátusok és Törökország követett 6,6 ponttal. A negyedik Szaúd-Arábia 6,4 pontjával, az ötödik pedig Szingapúr 6,3 ponttal. Szorosan utána Indonézia, Marokkó és Jordánia 6,1 ponttal a hatodik, a hetedik helyen pedig megosztva Brunei, Qatar, Tunézia és Omán végzett 6,0 ponttal.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

A Crescentrating cév vezetője a közlemény szerint a kutatást a turisták szemszögéből végezték, hogy ők, nem pedig a helyiek, milyen könnyen juthatak hozzá szükségleteikhez. Malajzia egyike azoknak az országoknak, ahol szinte bárhol találhatnak a muszlim vendégek imahelyet, legyenek akár egy bevásárlóközpontban, vagy repülőtéren, ami nem meglepő, mert az ország vezetése jópár éve már erre a piacra fókuszál. Habár Indonézia a világ egyik legnépesebb muszlim országa, mégsem szerepelt túl jól a listán. A halal ételeket kínáló helyek felkutatása a helyieknek valószínűleg nem okoz gondot, a muszlim turistáknak azonban nem minden esetben könnyű az eligazodás.

OIC desztinációk Pontszám Nem OIC desztinációk Pontszám
Malajzia 8.3 Szingapúr 6.3
Egyiptom 6.7 Bosznia Hercegovina 5.9
Egyesült Arab Emirátusok 6.6 Thaiföld 5.9
Törökország 6.6 Dél-Afrika 5.8
Szaúd-Arábia 6.4 India 5.6
Indonézia 6.1 Egyesült Királyság 5.3
Marokkó 6.1 Srí Lanka 5.2
Jordánia 6.1 Ausztrália 4.7
Brunei 6.0 Németország 4.5
Qatar 6.0 Hongkong 4.5
Tunézia 6.0 Kenya 4.5
Omán 6.0 Tanzánia 4.5
Banglades 5.9 Kína 4.5
Maldív-szigetek 5.7 USA 4.5
Kuvait 5.7 Ausztria 4.5
Irán 5.6 Fülöp-szigetek 4.2
Pakisztán 5.0 Spanyolország 4.2
Libanon 4.8 Kanada 4.2
Szenegál 4.5 Oroszország 4.1
Kirgizisztán 4.4 Új-Zéland 4.1
Tadzsikisztán 4.4 Olaszország 3.9
Üzbegisztán 4.3 Tajvan 3.9
Kazahsztán 4.3 Japán 3.9
Azerbajdzsán 4.3 Írország 3.9
Nigéria 4.0 Mexikó 3.7

Az Iszlám Konferencia Szervezetén kívüli (nem OIC) országok közül a legjobb 10 Szingapúr, Bosznia Hercegovina, Thaiföld, Dél-Afrika, India, Egyesült Királyság, Sri Lanka, Ausztrália, Németország és Hongkong.

A nem-OIC úti célokról kiderült, hogy Szingapúrban majdnem olyan könnyen lehet halal ételhez jutni, mint egy-egy OIC országban. A muszlimok körében egyre népszerűbb Bosznia Hercegovina. Thaiföldön és Dél-Afrikában szigorú halal ellenőrző hivatal működik, ami megkönnyíti, hogy az utasok igazoltan halal ételekhez jussanak. A top 10-be került maradék országnál megjegyezték, habár egyes helyeken odafigyelnek a muszlimok étkezési és vallási igényeire, ezek elérhetősége nem mindig egyszerű ezeken az úti célokon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk