hirdetés
hirdetés

Malév-emlékkonferencia az egyetemen

A Neumann János Társaság és az Óbudai Egyetem konferenciát szervez, amely a MALÉV legjelentősebb informatikai fejlesztéseit mutatja be.

hirdetés

Az egykori magyar légi fuvarozó a hetvenes évek végétől világviszonylatban is élen járt a helyfoglalási, repülési, forgalmi és elszámolási elektronika alkalmazásában. December 13-án a konferencia keretében neves szakmai előadók, egykori MALÉV-es dolgozók tájékoztatnak a rendszerek bevezetéséről, alkalmazásáról és összehangolásukról.

A cég anno bátor döntéseket hozott, amikor a nyugati világ fejlett elektronikáját úgy ültette át a hazai gyakorlatba, hogy azzal egyben oktatóbázist is létesített a környező országok légitársaságai számára.

Fontos lépés volt, amikor a papír alapú, manuálisan vezetett helyfoglalási rendszer helyett bevezették a számítógépes foglalást - a politikai ellenszél dacára. A megteremtett informatikai bázis képezte az alapját a tovább fejlődésnek, a BSP (a légitársaság és az utazási irodák közötti elektronikus elszámolás rendszere) valamint az áruszállítás teljes elektronikai módszerének a bevezetéséhez.

A rendszerek összekapcsolása és átláthatósága lehetővé tette egy sor korábban akadozva működő kiszolgálási munkafolyamat modernizálását. Megszűnt a lerepült útvonalak tarifájának kései elszámolása, az átutalások gyorsan és egyszerűen bonyolódtak. Az informatikai megoldások révén ugyanakkor lehetővé vált a repülés biztonságának a növelése is.

Elkészült egy, a magyar (MALÉV) repülési informatika történetét feldolgozó tanulmány is, mely komplex áttekintést nyújt a témáról. A hiánypótló kézikönyvet is bemutatják az Óbudai Egyetemen.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk