hirdetés
hirdetés

Maradhat a 18 százalékos áfa-kulcs a szálláshelyek értékesítésénél

Megoszló vélemények az új adó törvényekről az OSTB ülésén.

hirdetés

Az NGM képviselője a gazdasági- és az euró válsággal, a hiánycél tartásának szükségességével, a munka és család értékének helyreállításával indokolta a változásokat. Közismerten nagy az adóelkerülés, szükséges szigorítani az ellenőrzéseket és becsukni a törvény által nyitva hagyott korábbi kiskapukat. A társasági adó marad 10 százalék, de megszüntetnék a visszaéléseket. Új céglapításkor vizsgálnák a tulajdonos múltját, esetleg megtagadhatnák az adószám kiadását.

Az Egészségügyi Alap rendbetételét több járulék növelésével, meg a baleseti adó bevezetésével próbálják elérni. Nő a jövedéki adó, a gépjármű adó és az általános forgalmi adó. Az ellenzéki pártok többek között a kisteherautókra vonatkozó szabályozást (nem kapnak üzemanyag ár visszatérítést) tartják a kis-és középvállalkozásokra, gasztronómiai és turisztikai vállalkozásokra is károsnak. Összességében elutasítják a már csak névlegesen egykulcsos szja rendszert, mert nem váltott ki fogyasztásnövekedést, és egyoldalúan sújtja az egyedülálló, alacsonyabb keresetűeket. A kormány tervezett kompenzációs intézkedéseiről pedig részletek nem ismeretesek. Az új települési adó pedig a bajban lévő önkormányzatoknak ad lehetőséget akár a túlzott adókivetésre is.

A NGM képviselői tájékoztatása szerint a települési adó csak a magánszemélyeket érintheti, a vállalkozások levonhatják iparűzési adójukból. A „chips”- adó jó célt szolgál, a beinduló SZÉP kártya pedig biztos bevételi bővülést jelent a turisztikai ágazatnak. Az ülésen elhangzott, várhatóan 18% marad a szállodákra vonatkozó áfakulcs.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai