hirdetés
hirdetés

Megdrágította a pénzváltást a tranzakciós illeték

Az utóbbi hónapokban a hazai pénzváltó irodák egy jelentős részének kirakatából szép csendben eltűnt a No commission felirat, és immár jutalékot számolnak fel valutavétel és -eladás esetén.

hirdetés

Mindez azért érdekes, mert tavaly még alig akadt olyan pénzváltó, amely jutalékot is felszámolt volna tevékenységéért. Mi több, a többség szinte ujjal mutogatott arra a néhány szolgáltatóra, akinek nem volt elég a vételi és eladási árfolyamok közötti árrés (marge).

A tranzakciós illeték bevezetése azonban jelentősen megváltoztatta a piacot. Egyes fővárosi, külső kerületi bevásárlóközpontokban mára már az összes pénzváltó bevezette a jutalékot, ezért például az egyik utazási iroda munkatársa, amikor valutaváltás után érdeklődtünk nála, a belvárosban ajánlott néhány tuti helyet, ahol jutalék nélkül dolgoznak.

A bevezetett jutalék szintje általában 1-2 ezrelék között mozog, de az egyik helyen 0,002%-os jutalékot láttunk kiírva, ami nyilván hülyeség, hiszen ez két tízezrelék lenne, ezzel szemben nyilván itt is két ezreléket vonnak le a kuncsaftoktól. A legfurcsább a dologban, hogy sok helyen papírfecnire írva, bolhabetűkkel olvashatók csupán a jutalékszabályok.

Egy ismerős, aki maga is évekig foglalkozott pénzváltással, csak akkor vette észre, hogy több száz forintot levontak tőle jutalékként a 100 eurós tranzakción, amikor már a visszajárót számolgatta.

A szír tulajdonú Damas Travel, amely korábban szíriai, jordániai és libanoni körutakat szervezett, ma már repülőjegy-eladásból és pénzváltásból él. Agárdi Erika irodavezető szerint a pénzváltás az, ami még viszonylag jól működik. Náluk a tranzakciós illeték egy ezrelék, és erről jól látható helyen tájékoztatják a kuncsaftokat.

Nem mindenhol ez a helyzet. Az egyik Váci utcai váltónál kérdésünkre egy kézzel írott táblázatot mutatott az alkalmazott a jutalékról, ami 250 forinttól indul, és 300.000 forint fölött már 2500 forintot tesz ki. Mindez egy olyan helyen, ahol közben a No Comission felirat vígan mosolyog az arra járókra.

A tranzakciós illeték áthárításának másik módja értelemszerűen a marge szélesítése, amivel szintén számos pénzváltó élt is. Ez azonban sokkal könnyebben átlátható, hiszen a vételi és eladási árfolyamok láttán, akárcsak a piacon, az illető el tudja dönteni, ott vesz-e valutát, vagy továbbsétál egy másik helyre.

Tanulságként csak annyit, mielőtt megvásárolnánk a nyaraláshoz szükséges eurót, alaposan nézzünk körül, hasonlítsuk össze az árfolyamokat, és mindenképpen külön is kérdezzünk rá a jutalék meglétére és mértékére, és ezek után döntsünk.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk