Megsarcolják a romániai vendéglátókat

Egy közelmúltban módosított kormányrendelet lehetővé teszi 2014. január 1-jétől, hogy Romániában az állam újabb sarcot vessen ki a szállodákra, vendéglőkre, kávézókra. 

Az indoklás szerint az idegenforgalomban akkora méreteket öltött a feketegazdaság – felmérések szerint meghaladja a 30 százalékot –, hogy kénytelenek voltak lépni, viszont a bevezetendő átalányadótól várhatóan csak az árak fognak emelkedni, a plusz költségeket az érintettek várhatóan a fogyasztókkal fizettetik meg.

A rendelet szerint egy bukaresti, valamint a hat legnagyobb város központi övezeteiben fekvő kávézó, a lokál nagyságától függően évi 1500-3400 eurónak megfelelő átalányadót fizet, a nem megyei jogú városokban 300-2000 euró közötti összeget. A 150 négyzetméternél nagyobb bukaresti vendéglők éves átalányadója 3950 euró, egy kebabosnak pedig, 50 négyzetméter felett 2850 eurót kell fizetnie.

Az új adónem a szállodaipart sem kíméli: a négy- és ötcsillagos fővárosi hotelek ágyanként évi 468-891 euró közötti pénzt utalnak az államkasszába, egy háromcsillagos kolozsvári szálló 205-244 eurót, a hegyvidéki panziók körülbelül 30 eurót. Mindezt függetlenül attól, aludt-e valaki abban az ágyban, vagy sem.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?