hirdetés
hirdetés

Melyek a legjobb alvásbarát szállodák az idén?

Ahogy az online konferencián G.Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke fogalmazott: átlagosan 6,8 órát alszanak a felnőttek a hét közben, ez elmarad a nemzetközileg ajánlott 7-9 órától. Az összetett alvásminőségi mutatók tekintetében romló tendencia tapasztalható Magyarországon, az elmúlt négy évben folyó tudományos kutatásunk szerint.

hirdetés

Szigorú minősítési szempontok

A sleepfriendly program az egészséges életmód, kiemelten az alváskultúra területén végzett kiemelkedő tevékenységet értékeli, szigorú minősítési szempontok alapján. Az idei díjazottak: a JYSK Hungary, a Pharma Nord Hungary, a Coloplast Hungary. Alvásbarát szálloda lett a Hotel Admiral Koppenhága, a Botaniq Kastélyhotel Tura, a Várda Sporthotel Kisvárda, alvásbarát termék a Havitu/Matrackuckó.

A kiválósági elismeréseket a Sleepfriendly Program, a Magyar Alvás Szövetség és a Magyar Szállodák és Éttermek vezetői adták át, Erik Vilstrup Lorenzen budapesti dán nagykövet jelenlétében. „Megtiszteltetés számomra, hogy mindhárom kiváló dán céget, JYSK Kft-ét, a Pharma Nord Kft-ét, a és a Coloplast Hungary Kft-ét jelölte és elismerte a Magyar Alvásszövetség – hangsúlyozta a dán nagykövet a díjátadó ünnepségen.  

Depositphotos
Depositphotos

Fontos a hálóhelyek minősége

2011-ben indították útjára az Alvásbarát Hotel programot szállodák, éjszakai vagy nappali alvást biztosító szállodák, vendégházak, vendégfogadó helyek részére. A cím azokat a magyar szolgáltatókat illeti meg, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak - és megfelelő minőségi feltételeket hoznak létre - a pihentető alváshoz.

Az éjszakai pihenést kínáló intézményekben, szállodákban kiemelkedő szerepe van – illetve kellene, hogy legyen - a hálóhelyek, a pihentető alvás feltételei kialakításának. Ez a szemlélet ma még nem általános: különösképpen a hazai éjszakai vendégfogadó intézmények tekintetében csak a legkiválóbbak szánnak külön figyelmet az alvás minőségi feltételeinek a kialakítására.

A követelményrendszer a pihentető alvás feltételeinek sokoldalú felmérését jelenti, amely kiterjed a szobákban az alvás alapvető eszközeinek (matrac, ágy, ágynemű) minőségére, a pihentető alvás feltételeinek (hang-, fény- és levegő körülmények), a kiegészítő eszközök és szolgáltatások (füldugó, ébresztési módok stb.) meglétére, az eszközök állapotára, tisztaságára, a vendégek tájékoztatására, az elégedettség mérésére, a panaszok kezelésére. A minősítést elnyert szolgáltatók számára ez kiemelt megjelenést biztosít az ország legjelentősebb turisztikai és vendéglátási rendezvényein, kommunikációjában, marketingjében,

A minősítést orvosok is végzik

Egy felmérés szerint Nyugat-Európa és Magyarország lakosságának 35-40 százaléka szenved valamilyen alvászavarban, ezért a megelőzés illetve a megfelelő gyógyítás lehetőségeinek a kommunikálásával, a pozitív példák erősítésével, és mindenekelőtt a szakszerű tájékoztatással kíván hozzájárulni a program.

A kereskedelmi szálláshelyek, mindenekelőtt a szállodák igen sokat tehetnek a pozitív alvásszemlélet elterjedéséért. A megfelelő alvásbarát hotelszobák kialakításával, ennek megismertetésével egyrészt megteremtik a valóban pihentető alvás körülményeit, s ugyanakkor felhívják a figyelmet a vendégvárás fontos feltételére, az éjszakai pihenés alapvető eszközeire. 

A minősítést felkért szakértők, az alvás- és ortopéd orvosok, a szállodai vendéglátásban és a kommunikációban nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberek végzik. Kiemelkedő szempont a szállodavezetés elkötelezettsége az alvás minőségi feltételeinek a megteremtésében, illetve az erre irányuló kommunikációjában. 

Elek Lenke

 

 

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk