Meseerdő és helyi ízekkel teli kamra Trizsben

A borsodi falu jövőjének építésében a turizmus is fontos szerepet játszik – mondta lapunknak Mácsi Istvánné, Trizs polgármestere. A különböző elképzelések és fejlesztések elsősorban ezt szolgálják.

Az Aggteleki Nemzeti Park nyugati kapujában, a Csörgő-patak mentén, a Világörökségi területhez közel találni ezt az alig több mint kétszáz lakosú települést. Annak ellenére, hogy a falu lakói öregszenek, az elmúlt két évben a fiatalok is megjelentek, ingatlant vásároltak és letelepedtek. A település neve az ősök emlékét őrzi. A régi strázsák, őrök szóból ered, így emlegették egykor a szlovákok az itt élőket.

Helyi szörpökkel, lekvárokkal várják a turistákat

A szép környezetben, erdőkkel övezett Trizs nyugalma, jó levegője egyre több turistát vonz ide, ezért a helybeliek folyamatos munkával szálláshelyeket létesítettek, az önkormányzat pedig együttműködéssel igyekszik még vonzóbbá tenni a kis települést.

Összetartó, vendégszerető az itt élő közösség – erősítette meg a polgármester. – Ma már a legegyszerűbbtől a minden igényt kielégítő szállásokig számos lehetőséget találnak a vendégek. A legnépszerűbb a Fruktárum vendégház, ahol teljes ellátással gondoskodnak az érkezőkről. De választhatnak szállást a kempingezők és a lakókocsikkal érkező turisták is a falu határában elterülő nyolc hektáros horgásztó területén. Ugyancsak a tóhoz és az erdőhöz közel szintén találnak egy vendégházat a pihenni vágyók. Ezért itt nemcsak a horgászok, hanem a bakancsos turisták is szívesen megfordulnak.

Az önkormányzat szoros kapcsolatban áll a vendégházak tulajdonosaival, akiknek programot is ajánl. Így az elmúlt években kiteljesedett Trizsben az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő helyi termékek, például a szörpök, lekvárok készítése. Emellett a közmunkaprogram keretében sertéseket, baromfiféléket is tartanak, valamint mintakertet művelnek, ahol gyümölcs- és növénytermesztést folytatnak. Ezeket az egyedi cikkeket pedig a szálláshelyeken is kínálják a vendégeknek, akik nemcsak megismerkedhetnek például a mintakerttel, hanem megkóstolhatják és vásárolhatnak is a terményekből.

Feldolgozóüzem és mintabolt nyílik

A program keretében a falu központjában konyhát és kamrát nyitottak, ahol a helyi termékeket állandó jelleggel bemutatják az érdeklődőknek. Mácsi Istvánné azt is elmondta, hogy az idén egy kisebb feldolgozóüzemet és hozzátartozó mintaboltot is nyitnak Trizsben. Ehhez az önkormányzat támogatásért pályázik.

Az érkezőknek immár hagyományos rendezvényeket is kínálnak. Közülük kiemelkedik a nyári disznótoros, valamint ősszel a Tele Kamra parádé, amelyet a betakarítás jegyében tartanak. Érdekességnek számít, hogy a település lakói az országban egyedülállóan, generációkon keresztül megőrizve fehér mákot termelnek, az önkormányzat kezdeményezésére pedig a korábbiakhoz képest nagyobb területen szaporították el ezt a növényt. A fehér mákkal készült különleges kelt tésztákat és süteményeket pedig igyekeznek népszerűsíteni a turisták körében is. Sőt, ennek a jövőben külön rendezvényt is szánnak a faluban. A találkozókat, összejöveteleket Trizs központjában, a községháza, illetve a művelődési ház udvarán tartják.

A programoknak köszönhetően 2016-ban is több száz vendéget fogadtak a rendezvényeken, különösen családokat, baráti társaságokat. Az elmúlt években Trizs egyik érdessége lett a Hét vezér fáihoz vezető túraút, ahol évről évre egyre többen fordulnak meg. Ez a hely a falu határában lévő erdőben található, nyugalmas, pihentető környezetben. Ezért nemrég megkezdték az úgynevezett Meseerdő-projekt megvalósítását ezen a területen. Azt szeretnék, ha ezt a természet által nyújtott, szinte érintetlen területet minél több vendég kihasználná a feltöltődésre, regenerálódásra. Egyébként 2018 végéig szeretnék megvalósítani ezt a programot, amelyhez az önkormányzat pályázatot nyújtott be támogatásért.

Tájházat és emlékszobát is terveznek

Az utóbbi időszakban Trizs értéktárát is elkészítették. Ebben a nevezetességeket találhatják az érdeklődők. Így a híres református templomot, amelynek történetéhez huszita gyökerek kapcsolódnak. A különleges épület harangtornyában Európában párját ritkító denevérkolónia lakik. De emellett több, régi gömöri stílusban épült és fennmaradt parasztház a csűrjeivel együtt bekerült a helyi értéktárba. Ezek többségét a következő időszakban felújítják és szálláshelyeket alakítanak ki belőlük. A legrégibb trizsi parasztházban pedig az önkormányzat pályázati támogatással nyit tájházat, amely egyébként a Meseerdő-projekthez kapcsolódik.

A leendő tájházban a helyi hagyományokat mutatják majd be, emellett a különböző rendezvényekhez közösségi színtérként is szolgál majd ez a ház. Az értéktárat gyarapítják még a trizsi múlt eseményeinek összegyűjtött emlékei, ezeket a könyvtárban ismerhetik meg az érdeklődők. Az emlékekről szóló feljegyzések elsősorban a néhai Demeter István helyi lakos szellemi örökségének köszönhetők, akinek több könyve és újságcikke jelent meg a falu életéről, munkásságát filmfelvételen is megőrizték. A másik szerző pedig a néhai Nagy Máté Lajos volt, aki könyvet írt trizsi gyermekkoráról, és az akkori viszonyokról is beszámolt. Emellett népdalgyűjtőként és népdalénekesként is ismerték.

Az önkormányzat szeretné megvásárolni Demeter István egykori házát. Azt tervezik, hogy oda költöztetnék a falu könyvtárát, az egykori értékmentő tiszteletére pedig emlékszobát nyitnának. Mindezt 2019-ig szeretnék megvalósítani.


Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.
Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum

Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum 

Élményekben gazdag látnivalók, jó hangulat és kellemes tavaszi idő jellemezte a MUISZ kalocsai szakmai programját.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.