hirdetés
hirdetés

Miért okozhat gondot a koronavírus új mutációja?

Néhány napon belül országok tucatjai tiltották ki a szigetországból érkező légi járatokat. A koronavírus megjelenése óta nem először mutálódik, a jelenlegi variánsra azonban oda kell figyelni, mert a vírus-tüskefehérjét is érinti, amin több vakcina is alapul.

hirdetés

Azt tudjuk, hogy nem tudunk semmit

A koronavírus új mutációjával kapcsolatban talán az a legijesztőbb, hogy egyelőre nagyon keveset tudunk róla. Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az új variáns 70 százalékkal is fertőzőbb lehet, mint az eddigiek. A brit kormány ezért döntött úgy, hogy karácsonyra nemhogy nem lazít, hanem Londont és Délkelet-Angliát a legmagasabb szintű, négyes zónába emeli, ami gyakorlatilag a teljes lezárást jelenti.

Azt még nem tudni, hogy a variáns mennyire van jelen Európában, az ECDC hivatalos adatai szerint Dániából vasárnapig 9, Hollandiából és Ausztráliából pedig 1-1 esetet jeleztek. Sajtóértesülések szerint Belgiumban négy fertőzöttnél azonosították az új változatot, a német Bild napilap pedig hétfőn arról számolt be, hogy az éjfél után landolt, Nagy-Britanniából érkezett gépek utasait közül 10 embernél mutatta ki a vírust, de azt csak a további vizsgálatok fogják megállapítani, hogy esetükben is az új variánsról van-e szó - írja a hvg.hu.Magyarország figyel és elemez

Magyarországon egyelőre nem mutatták ki az új mutációt, de nem zárható ki annak behurcolása – jelentette be az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos azt mondta: a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is azért függesztették fel, hogy ne jusson be a vírus új változata az országba. A tiltás az üzleti utakra is érvényes, vagyis szigorúbb, mint az életben lévő határzár, hiszen azt üzleti céllal ki lehet kerülni.

Müller azt is hozzátette, hogy az új mutációról a legfontosabb információ, hogy az elérhető adatok szerint sokkal gyorsabban terjed, mint az új koronavírus eredeti formája, esetében dupla a reprodukciós ráta képessége. Ez azt jelenti, hogy míg az eddig ismert változattal egy beteg 2-3 másikat tud megfertőzni, a mutálódott formával ennek a dupláját. Az új variáns elsősorban a fiatalok között terjed, de az eddigi adatok szerint nem zajlik súlyosabban a betegség. Mivel azonban többeket tud fertőzni, az igazi veszélye abban rejlik, hogy a fiatalok továbbadják a kockázati csoportba tartozóknak.

A tiszti főorvos szerint a variáns egyelőre a kifejlesztett oltóanyagok hatásosságát nem befolyásolja. „Bízzunk abban, hogy ez így is marad, és az oltóanyag hatékony lesz” – tette hozzá Müller. Ezzel együtt a világ vezető tudósai szerint az angliai mutációra  azért is érdemes odafigyelni, mert a vírus tüskefehérjéjét is érinti. Ha ez mutálódik, akkor a vírus nemcsak könnyebben fertőz, hanem a vakcinák hatékonyságát is befolyásolhatja, hiszen azok nagy részét a tüskefehérje alapján fejlesztették ki.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk