hirdetés
hirdetés

MotoCross Világbajnoksági és Mathiász Bor Olimpia tervek

Ülésezett az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága.

hirdetés

Szalay Ferenc túlterheltségére hivatkozva már korábban lemondott elnöki tisztjéről, de addig vezeti az OSTB üléseit, míg a parlament ki nem jelöli utódját. További személyi változásként bemutatta a bizottság új tagját, Révész Máriuszt. Szilágyi képviselő a Jobbik színeiben pedig lemondott az előző kormányzati ciklus bűneit vizsgáló albizottsági tagságáról, mivel ez eddig egyetlen ülést sem tartott.

Az OSTB február 25-i ülésén a tagok rövid elsőbbségi vita után megegyeztek abban, hogy előterjesztéssel kérik a kormány fellépését amiatt, hogy a birkózást kizárták az olimpiai sportágak közül. A kormány képviselője szerint nehéz harc lesz, mert a döntésben az Olimpiai Bizottság illetékes. A döntéshozókban a Nemzetközi Birkózó Szövetség mulasztásai miatt kedvezőetlen vélemény alakult ki, ugyanis a birkózást nem tették érthetőbbé és élvezhetőbbé a nagyközönség előtt.

A bizottság 2013. I. félévi munkatervhez két kiegészítést fogadtak el: Pál Béla javasolta a főváros és kerületek közötti idegenforgalmi adó megosztása kérdésének, Tapolcai képviselő pedig a fogyatékosok sportja támogatásának mielőbbi megtárgyalását.

A Magyar Motorsport Szövetség képviselői egy millió eurónyi kormánytámogatásért lobbiztak a Kiskunmajsán megálmodott Motorland –on idén szeptemberben megrendezendő MX1/MX2 MotoCross Világbajnokság futamainak megrendezéséhez. Az OSTB a megtérülésre vonatkozó kiegészítő számításokat kérve támogatandónak ítélte a javaslatot.

Hungarikum Szövetség képviselője a Mathiász dédunokával közösen Mathiász Bor Olimpia megrendezésének támogatását kérte a bizottságtól.175 éve született Mathiász János, aki 3750 szőlőfajtát nemesített, és Kaliforniától Dél-Afrikáig világhírűvé vált a szőlőtelepítései révén. Hazai tevékenysége is felbecsülhetetlen értékű, az alföldi futóhomokot az ő szőlőfajtái tették bortermő aranyhomokká, nem beszélve a csemegeszőlő termesztés elterjesztéséről. Neve emblematikus, világszerte ismert, ernyő márkája lehetne a magyar boroknak. (Veronában óriási sikerrel rendezik meg évente a Borfesztivált, melynek vezetője Mathiász Veronika.)

A Mathiász Bor Olimpiát négyévente rendeznék Magyarországon, először Budapesten, majd más-más borvidék középpontjában. Rengeteg kapcsolódó rendezvény színesítené az „Olimpiát” (sport, zene, lovagrendek, gasztronómia). Az elvi támogatás mellett a bizottság javasolta az MT.Zrt. illetékeseivel a kapcsolat felvételét.

A Bundestag meghívására az OSTB két tagja látogatott Németországba.
Pozitív tapasztalatokkal tértek haza: a német biztosítók hajlandók a magyar gyógyfürdő szolgáltatások finanszírozásra. A magyar munkavállalók elhelyezkedésének segítésére német nyelvtanfolyamokat indítanak. 2014-ben lesz a határnyitás 25. évfordulója, melynek megünneplése a magyar turizmus számára is feladatot és marketing előnyt jelent. Gond mind a turizmust, mind a befektetéseket illetően a magyar és német városok közötti rossz közlekedés, és a nem kielégítő marketing.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai