hirdetés
hirdetés

Mennyire biztos a Neckermann helyzete?

Csődbe ment a Thomas Cook brit utazási iroda, amely leányvállalatát, a Neckermannt is érintette. A magyar iroda ugyan mindenkit megnyugtatott, de az osztrákoknál és a németeknél már komoly a baj

hirdetés

Futótűzként terjedt el ma reggel a patinás Thomas Cook brit utazási iroda bedőlésének híre. A csoport magyar tagja, a hazai Neckermann (N-U-R Neckermann-utazás Szolgáltató Kft.) egyelőre megnyugtató üzeneteket közölt, mint az MTI-vel közölték: a Thomas Cook Csoport leányvállalata, a Neckermann Magyarország, egy egészséges cég, továbbra is folytatja a működését."

A cég tavaly a korábbi évekhez képest valóban sokkal jobb évet zárt. 2018-ban ugyanis 18,386 milliárd forint árbevétel mellett 699 millió forintos adózás előtti eredményt ért el, Ugyanakkor a hazai cégnek a közvetlen tulajdonosa az a Thomas Cook Austria AG már deklaráltan bajban van.

Az ugyanis egyáltalán nem megnyugtató, hogy az anyavállalat a honlapján ezt írta ki: a Thomas Cook Group plc tervezett feltőkésítéséről szóló tárgyalások kudarcot vallottak. Ezért a Thomas Cook Austria AG leállította az utazások értékesítését, és nem tudja garantálni a lefoglalt utazások teljesítését. További információkért vegye fel a kapcsolatot az AWP P & C S.A., ausztriai fióktelepével.

A német Neckermann tökéletesen hasonló tartalommal publikált üzenetet, és deklarálta, hogy jelenleg a végső lehetőségeiknél vannak. Ha ezek kudarcot vallnak, csődöt kénytelenek benyújtani. Mindkét társaság közölte ugyanakkor, hogy a csoport klubutaztatási cégét, az Aldianát nem érinti ez a csőd.

Többször kerestük Békefi Veronikát, a hazai cég vezetőjét, hogy megkérdezzük, hogy az anyavállalati gondok valóban távol tarthatóak-e a hazai piactól, de egyelőre nem értük el. A Thomas Cook régóta pénzügyi nehézségekkel küzdött, a legrégebbi angol utazási irodának hatalmas munkatársi gárdája és saját repülőparkja is volt. Viszont a font sokat gyengült a brexit miatt, a britek pénze kevesebbet ért külföldön, ráadásul az idén még Nagy-Britanniában is meleg volt a nyár, nem feltétlenül kellett Spanyolországba mennie a briteknek egy kis napsütésért.

Ezek okok, amelyek elhangoztak a Thomas Cook brit utazási iroda csődje kapcsán, és okok, amelyek a nagy számok tükrében valójában nem tűnnek megalapozottnak. Óriási piac Nagy-Britannia a világ egyik legnagyobb turisztikai piaca, amely 38 millió beutazóval és 39 millió "kiutazóval", vagyis külföldön nyaraló brittel zárta a tavalyi évet. London a világ egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, de a Thomas Cook szempontjából fontosabb kiutaztatásban is 2010 óta évről évre nőttek az összesített eredmények. A britek elsősorban Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba utaznak, de az amerikai, az ír, a portugál, a német, a lengyel, a holland irányba is több mint kétmillióan mentek tavaly. Magyarország is egyre népszerűbb, az év első felében 7 százalékkal több brit érkezett, mint korábban.

A Neckermann Magyarország FB oldalán újabb közleményt osztott meg:

"A Thomas Cook PLC (brit piac) csődjének bejelentésére és a médiában megjelent feltételezésekre reagálva tájékoztatjuk, hogy:

• A Neckermann Magyarország, mint a magyar kereskedelmi törvény szerint önálló társaság, jelenleg folytatja normál, napi és operatív tevékenységét.
• Valamennyi külföldön tartózkodó utasunk az eredeti tervek szerint tud hazatérni.
• A jövőbeni utazások átmenetileg akadozhatnak, kérjük, lépjen kapcsolatba az utazási irodájával vagy írjon az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre.
• A Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van, és minden kötelezettségét folyamatosan megtartja, az összes kiállított számlát kifizeti.
• További kérdések esetén az ügyfelek közvetlenül felvehetik velünk a kapcsolatot az  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email címen. A Neckermann összes magyarországi utazási irodája nyitva tart.
• A Neckermann Magyarország vezetése azon dolgozik, hogy a külföldi anyacég okozta gazdasági nehézségekből adódó helyzetet megoldja. A cég 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítéka garantálja, hogy utasainkat ne érjen anyagi kár.

Dr. Békefi Veronika
A Neckermann Magyarország ügyvezetője"

(forrás: Index, Neckermann, turizmusonline.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk