Orosz karácsonyozók Hévízen: nagy géppel jöttek, de kevesebben

246 orosz turista érkezett Sármellékre január 2-án a UTair járatával, a Hévíz-Balaton Airporton még korábban nem szállt le ilyen nagy befogadóképességű gép. Bár a Magyarországra érkező orosz turisták száma még mindig csekély, egyes körülmények mégis bizakodásra adnak okot.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Január 2-án először szállt le Boeing 767-es utasszállító gép a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton, ahová az orosz UTair légitársaság Moszkvából szállított hétfőn 246, a pravoszláv karácsonyt Hévízen töltő utast – számolt be róla az Airportal.

Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport ügyvezető igazgatója a portálnak elmondta: ilyen nagy befogadóképességű géptípus korábban még soha nem szállt le Sármelléken.

{youtube|id=wm7h3JJBqKE}

Robinson Tours-utasok a járaton

Jakócs György, a Robinson Tours vezérigazgatója a Turizmus Online kérdésére elmondta: a 246 utas közül 100 fő a Robinson Tours utasa volt. A visszafelé – Sármellékről Moszkvába – tartó járaton több olyan orosz turista is utazott, akik még korábban, január 2-a előtt jöttek Hévízre. A január 8-án leszálló géppel pedig – amely hazaviszi a pravoszláv karácsonyra érkező turistákat – szintén érkezik körülbelül száz vendég (felük szintén a Robinson Tours szervezésében), akik egyirányú jegyet váltottak és később mennek haza vagy utaznak tovább tőlünk.

Van esély az oroszok visszatérésére

Jakócs György hozzátette: az orosz turizmus összefügg az ország gazdasági helyzetével, ami most úgy tűnik, valamennyire stabilizálódott. Köztudott, hogy a külföldre utazó oroszok létszáma drasztikusan csökkent az utóbbi években, és még nagyobb mértékben csökkent az Európába utazók száma. Bár pontos statisztikai adatok még nem érhetők el a 2016-os év orosz beutas forgalmáról, várhatóan a 2016-os orosz vendég- és vendégéjszakaszám megközelíti a 2015-öset hazánkban, ami az európai utazások csökkenésének tükrében biztató. A vezérigazgató elmondta, hogy a csökkenésnek három fő oka van, amelyek azonban most megszűnni látszanak, így elképzelhető, hogy az orosz turisták száma lassan újra növekedésnek indulhat: az egyik az, ahogy az orosz médiában megjelenítették a budapesti migránshelyzetet, az oroszok azonban tisztában vannak azzal, hogy ez a helyzet már nem áll fenn. A másik, hogy bevezették Oroszországban a biometrikus vízumkiadást, ami szintén visszaesést eredményezett, de ezt kezdik megszokni a helyiek, emellett a Külügyminisztérium több helyen szerződést kötött a vízumközpontokkal. A harmadik fő ok a rossz valutaárfolyam volt, ami most szintén kissé javult. Jakócs György kiemelte, hogy ennek ellenére a Magyarországra utazó oroszok létszáma továbbra is kevés, Csehországba még mindig tízszer annyian utaznak.

A vezérigazgató elmondta, a Hévíz-Balaton Airport történetében mindenképpen jelentős esemény, hogy ilyen nagy befogadóképességű repülőgép szállt le, azonban az ezen a járaton utazó az orosz vendégek száma kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában érkezőké, csak akkor két kisebb géppel hozták az utasokat. Az előző évben ugyanis körülbelül 360 orosz turista jött Hévízre a pravoszláv karácsonyt megünnepelni az idei 246-tal ellentétben. A vezérigazgató elmondta, hogy a budapesti repülőtérre kicsivel több járat és utas érkezik ebben az időszakban.

Csökkent a külföldre utazó orosz turisták száma idén

Tavaly hat százalékkal csökkent a külföldre utazó orosz turisták száma a 2015. évihez képest - közölte az orosz utazási irodák szövetségének ügyvezető igazgatója. Maja Lomidze egy tavaly decemberi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy bár minden ország a turisták számának növekedéséről beszél, valójában a külföldre utazók száma alacsonyabb az előző évinél - írta meg az MTI.

Megjegyezte, hogy az európai országokba utazó oroszok számának növekedését lefékezte a biometrikus schengeni vízumok bevezetése. Ha ez nem lett volna, a 2014-es évhez hasonlóan alakult volna a helyzet. A kedvelt úti célok közül idén Görögország, Spanyolország, Thaiföld, Vietnam, Olaszország, Bulgária, Tunézia, Ciprus, Horvátország és a Dominikai Köztársaság dicsekedhet azzal, hogy jelentősen növekedett az orosz turisták száma. Az újévi ünnepekre a legtöbb orosz turista Thaiföldre, Vietnamba, a Dominikai Köztársaságba, Törökországba vagy éppen valamelyik síparadicsomba utazik. Az orosz állami turisztikai hivatal (Roszturizm) adatai szerint tavaly több mint 34,3 millió orosz turista töltötte szabadságát külföldön. Az idei év első kilenc hónapjában több mint 25,7 millió orosz turista járt külföldön, 6 százalékkal kevesebb mint 2015 azonos időszakában.

Forrás: AIRportal.hu

Forrás: MTI


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.