hirdetés

Pécsi ingatlanfejlesztő vette meg az SCD balatoni portfolióját

Az SCD-csoport balatoni turisztikai portfolióját megvásárló Turisztika Hungária Kft. tulajdonosa, Nagy Gábor lehetőség szerint szeretné egyben tartani a vagyont.

hirdetés

A nyár egyik gazdasági szenzációja volt, hogy az SCD-csoport eladta a Magyar Turisztikai Holding Zrt-t, benne az egykor a három megyei turisztikai céghez, a Balatontouristhoz, a Siotourhoz és a Zalatourhoz tartozó inatlanokat, fejlesztési terveket és a sármelléki repülőtérrel kapcsolatos üzemeltetési és más jogokat. A több tízmilliárd forint értékű vagyont a Turisztika Hungária Kft. vásárolta meg. A cég tulajdonosa, Nagy Gábor elsőként a Naplónak nyilatkozott az üzlet hátteréről és terveiről.

- A korábbi hírekben az szerepelt, hogy egy befektető csoport képviseletében kötötte az üzletet.

- Nem, magam vettem meg. A tervekben szerepel pénzügyi befektetők bevonása, de erre még nem került sor.

- Hogyan, miből tudott egyedül egy ekkora vagyont megszerezni, és egyáltalán mennyiért?

- Az ár, az eladóval való megállapodás alapján üzleti titok, így arról nem beszélhetek. Annyit elmondhatok, hogy a vagyonnal együtt jár hasonló értékű kötelezettség is, ami természetesen közvetlenül kihatott az árra. Ezért a megoldandó feladat itt igazán nem is a közvetlen megvásárlás, illetve annak finanszírozása volt, hanem a vagyon további kezelése. Ehhez sikerült egy megfelelő pénzügyi és gazdasági szakértőt találnom dr. Varga Jenő személyében.

- Aki felszámolóként dolgozik?

- Dolgozik abban az üzletágban is, de itt nem ez a szerepe.

- Mielőtt a hosszabb távú tervekről beszélnénk, kezdjük a rövid távú kötelezettségekkel. Az SCD és a Veszprém megyei önkormányzat szerződésében szerepel például egy olyan vállalás, hogy 2013 nyaráig 15 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztést hajtanak végre. Ha ezt nem tennék, akkor ennek 15 százalékát, tehát 2,25 milliárd forintot kötbérként ki kell fizetniük. Gondolom, ez Önre is vonatkozik.

- Természetesen, de ilyen kérdésekre még nem tudok konkrét választ adni, mert még zajlik az átadás-átvétel és az értékelést. Ennek eredményét ismerve szeretnék majd megbeszéléseket kezdeményezni az érintett megyei és települési önkormányzatokkal, hogy az elképzeléseinket, lehetőségeinket ismertessük.

- Milyen lehetőségekben gondolkodik? Sokan attól tartanak, hogy a ma kempingként használt területeket esetleg felparcellázzák, lakóparkokat építenek rájuk.

- Tartani szeretnénk a Balaton fejlesztési programban meghatározott turisztikai irányokat, de minden a lehetőségeimtől függ. Nincs kizárva, hogy egy esetleges pénzügyi befektető partner igénye szerint akár abban is gondolkodjunk, hogy mondjuk két kempingből lakóparkot csinálunk, és ebből finanszírozzuk a többi fejlesztést. Ez persze csak vízió. Én lehetőség szerint egyben szeretném tartani a vagyont, mert így értékesebb. Az biztos, hogy rövid távon a kempingek üzemeltetése a cél.

- Jelenleg a kempingek egy részét közvetlenül a Balatontourist működteti, másokat éves szerződéssel vállalkozóknak adtak ki. Marad-e ez a rendszer a jövőben?

- Körbejártam az összes kempinget, a vezetők nagy részével beszéltem. Nagyon jó szakembereket ismerhettem meg, azt tapasztaltam, hogy magukénak érzik a kempingeket. Biztosan sok előnnyel járna, ha hosszabb távú szerződéseket kötnénk, de terhet is jelentene, hisz akadályozná akár egy nagyobb fejlesztés elindítását is. Ezért várhatóan marad az eddigi gyakorlat.

- Várható-e valamilyen komolyabb karbantartás? Egyes kempingekből már elriaszthatja a vendégeket a romló helyzet.

- Az összes kempingre elkészítettük a karbantartási tervet. A következő szezonra el szeretnénk végezni azokat a minimális infrastrukturális fejlesztéseket, amik érezhetően javítanák a minőséget. Készül a költségvetés, a részletekről majd ennek ismeretében tudunk dönteni.

- Mi indokolta, hogy Polgár Tibor helyett Ön vette át a Balatontourist vezetését?

- Az első felvetés az övé volt az elválásra. Én végül azért fogadtam el a közös megegyezéses távozását, mert úgy láttam, hogy a cég élére most nem annyira turisztikai szakember, mint inkább egy menedzser szemléletű vezető kell, hisz komplexen kell kezelni a cégcsoportot. Álláspontomat erősítette az is, hogy a sok esetben 30 éves tapasztalattal rendelkező kollégák a jövőben is segíteni fognak nekem. Természetesen nincs kizárva, hogy valamikor ismét turisztikai szakember kell majd a cég élére.

- Milyen tervei vannak a sármelléki repülőtérrel kapcsolatban?

- Stratégiailag mindenképpen hasznos lenne, ha a turisztikai tevékenységhez a repülőtér működése is kapcsolódna. Jelenleg minimális nyereséggel, vagy éppen ráfizetéssel és nagy kockázattal üzemeltetjük a repülőteret, miközben az extra nyereség a vendégéjszakákban csapódik le. Akkor működhet stabilan és gazdaságosan, ha az állam és régió, beleértve az érintett vállalkozásokat is, közvetlenül szerepet vállalnának ebben. Hisz az nem igazán megfelelő hozzáállás, ha valaki csak a hasznot reméli, de a terheket másra hagyja.  Hévíz nagyon korrekt partner, próbál segíteni, ezt várjuk másoktól is.


Nagy Gábor Pécsett él családjával, pontosabban onnan járja az országnak azokat a pontjait, ahová a munkája köti. Mint elmondta, az elmúlt tizenöt évben jellemzően nagyobb értékű vagyon- és ingatlanfejlesztésekben, -felmérésekben, -üzemeltetésekben működött közre. Alelnöke a Magyar Tudományos-Technológiai és Ipari Parkok Szövetségének. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk