Rendszerváltás zajlik a vendéglátóiparban

Hosszú időn keresztül nem volt megfelelően kezelve a hazai kis- és középvállalkozásokra épülő vendéglátóipar, ezért egy új kormányrendelet, valamint az ősszel a parlament elé kerülő új turizmus törvény a bürokratikus kötöttségek csökkentésével, a cafetéria-rendszer átalakításával és számos más intézkedéssel próbálja helyzetbe hozni a piaci szereplőket – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján.

A rendelet és a kormányzati szándékok a várakozások szerint mérföldkövet jelentenek a hazai vendéglátóipar helyzetében, amelyet hosszú időn keresztül nem megfelelően kezeltek, ezért visszaesés volt megfigyelhető. Szatmáry Kristóf, belgazdaságért felelős államtitkár szerint kiemelt stratégiai ágazatként tekintenek az évi 800 milliárd forintos forgalmat lebonyolító vendéglátóiparra, amely jelenleg háromszázezer embernek ad munkát, és alapvetőn kis- és közepes vállalkozásokra épül.

Jelenleg úgy néz ki, megállt az ágazat visszaesése, és hamarosan elindulhat a növekedési pályán. Ezt elősegítendő, a kormányrendelet több ponton is változtatásokat vezet be, amelyektől a terület ismételt felemelkedését várják mind a szakmai, mind pedig a politikai vezetők. Így alapvető személetmód-váltást tükröz, hogy a turizmus mellett önálló ágazatként említi a vendéglátást, és az idén az Országgyűlés elé kerülő turizmustörvényben is külön fejezetben, külön ágazatként kezelnék a vendéglátóipart.

A rendelet változtat a cafetéria-rendszeren is. Ismeretes, hogy a kormány márciusban döntött a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról (és júniusban vezették be), az új cafetéria-elemet a munkáltatók évi háromszázezer forintnyi értékben adhatják a munkavállalóknak járulékmentesen, kedvező adózással. A cél az olcsóbb, átláthatóbb rendszer megteremtése volt.

Három önálló „zseb”

Szatmáry Kristóf hangsúlyozta, a tervek szerint külön lenne hideg-, illetve melegétel-utalvány, és három önálló „zseb” lenne a Széchenyi Pihenő Kártya rendszerében. A munkavállalók igényelhetnék a cafetériájukat szabadidős tevékenységeken való részvételre, vagy kérhetnék melegétel-utalványok formájában, harmadik önálló rész pedig a szálláshelyek részére lenne elkülönítve. A munkavállaló pedig eldöntheti, hogy melyik „zsebbe”, pontosan mennyit kér.

Vendéglői étkezés – évente egyszer

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke szerint lényegében most zajlik a vendéglátóipar „rendszerváltása”, számos, a piaci fejlődést, a növekedést gátoló bürokratikus kötöttséget kell lebontani az ágazat fellendülése érdekében. A fő cél, hogy a 800 milliárdos éves forgalmat 1000 milliárd forint fölé növeljék, mely törekvést az is elősegíti, hogy a rendelettel rengeteg költségkímélő intézkedés lép majd életbe, és sokat várnak például attól is, hogy a melegétel-utalványok hidegétel-utalványokat elfogadó helyeken történő beváltását a kormány megszünteti.

Háber Tamás szerint elgondolkodtató adat, hogy a lakosság 28 százaléka évente legfeljebb egyetlen alkalommal megy vendéglőbe; ezt a mutatót mindenképpen növelni kell. Arról nem is szólva, hogy a vendéglátóiparnak komoly, országimázst teremtő hatása van, ezért megpróbálnak minden olyan gyakorlatot felülvizsgálni, amely sértheti az ágazatban dolgozók érdekeit.

Szatmáry Kristóf a Turizmus Online-nak elmondta: az ősszel az Országgyűlés elő kerülő turizmus törvény egyes részei tekintetében előfordul szakmai vita, ilyen például az idegenforgalmi adó kérdése, annak felhasználása. Jelenleg folyik a jogszabály közigazgatási egyeztetése, ezért ebben a körben annyi mondható el, hogy egységes szakmai álláspont kialakítására törekednek.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.