Ryanair-Wizz Air: nemtelen küzdelem

Az utóbbi két hétben egymás kezébe adja a kilincset a budapesti Intercontinental szállodában a Malév „hagyatékáért” küzdő két fapados, a Ryanair és a Wizz Air, hogy aktuális terveiről beszámoljon. Ezúttal a Ryanairen volt a sor, egy nappal azt követően, hogy a Wizz Air bejelentette Debrecen-London Luton járatának júniusi megnyitását.

Kedden - immár negyedik alkalommal - az ír úr vagy helyettese, Michael Cawley ismét különgépen látogatott el hazánkba. A Boeing 737-800-as fél tizenkettőkor ért földet a Ferihegyen. Bizonyára a légitársaság 80, a téli időszakban épp pihenő gépéből akad egy-egy amelyiken az alkalmanként legfeljebb 10 fő idejön egy budapesti kora délutánra. (Létszám egy repülőtéri forrásunktól).

Óvónéni!

Ezúttal azért reptették ide magukat pár tonna kerozint elpöffentve a Ryanair vezetői, hogy elmondják: kedden hivatalosan is panaszt emeltek az EU-nál a Wizz Air ellen annak tulajdonosi szerkezete miatt. Mint Cawley elmondta: az uniós légitársaságok tulajdonosi szerkezetében többségében kell lennie az uniós polgároknak. Legfeljebb 49%-a tartozhat unión kívüli érdekeltségekhez.

Ez szerinte nem így van a Wizz Air esetében. Erre újabb bizonyítékokat is talált az ír „versenytárs”. Melyek, hogy a Wizz Air-t birtokló máltai trösztök élén álló, bizonyos Stuart Blackburn képviseli a nem európai tulajdonosokat. Arra vonatkozóan, hogy mire alapozzák feltevésüket, Michael Cawley nem kívánt érdemben válaszolni, csupán annyit közölt: Stuart Balckburn van a fa tetején, ezért okuk van feltételezni, hogy unión kívüli tulajdonosokat képvisel. Mint elmondta: információik megbízhatóak.

Te, hűtlen!

„Tulajdonosi szerkezete miatt a Wizz Air nem hű Magyarországhoz” - jelentette ki Cawley. „A múlt heti sajtótájékoztató alkalmával O'Leary által feltárt pénzügyi helyzete miatt sem” - tette hozzá. Szerinte a Budapest Airport-nak nem szabad egy ilyen „hűtlen és nem fenntartható” légitársaságra alapozni a fejlődését. Arra az újságírói kérdésre vonatkozóan, mely szerint hű lesz-e a 75%-os kihasználtságnál már járatot megszűntető Ryanair, Cawley úgy válaszolt, ha megy az üzlet, igen. Derűlátón megemlítette eddigi 45 ezer budapesti foglalásukat. A „fenomenális” foglalások alapján Michael Cawley esküdött: meglesz az ígért 2,4 millió utas idén.

De drágák!

A bizonyítékok felsorolását követően elmondta: a Ryanair a legjobb, legpontosabb, legolcsóbb. Olcsóságában nem csupán a Wizz Air-rel vetette össze a cég árait, hanem a több hub-bal rendelkező, full-service, Star Alliance-tag Lufthansa-val is, mely szerinte 4-5-ször magasabb árakat kínál, de a Wizznél is 45%-kal alacsonyabb.

Megtömjük a sajtó zsebét, fruttit szórunk a népnek

A hazai médiától meleget, de rengeteg hideget is kapó Ryanair képviseletében Cawley bejelentette: „Rendkívül jól jár velünk a sajtó.” Kijelentését a reklámköltés tervezett mértékére alapozza. Mint tájékoztatott: 250 ezer eurót költenek a nyomtatott sajtóban, 200 ezer eurót rádióban és tévében, további 50 ezer eurót online médiában hirdetésre.

A különgépes különítmény budapesti tartózkodása idején Cawley elmondása szerint 1000 ingyen jegyet osztott ki a légitársaság a West End bevásárlóközpontban a démosz kék ruhát viselő tagjainak. Az ingyen jegyben nincs benne a poggyász és helybíztosítás ára.

Kiderült: bár a Wizz Air debreceni bejelentése után vagyunk egy nappal, a Ryanair nem tervez konkrétan semmi hasonlót. Cawley azonban elmondta: „Örömmel repülünk bármely repülőtérre, feltételezve, hogy műszakilag megfelelnek.” És legyenek jó olcsók - tette hozzá. Nem magyar légitársaságként ugyanakkor a Ryanair nem tud rárepülni a Malév unión kívüli, kétoldalú egyezmények által szabályozott járataira, mivel arra a két ország csak saját országában bejegyzett légitársaságot jelölhet ki.

Kedvezménnyel kedveskedik?

Újságírói kérdésre reagálva, hogy kaptak-e jelentős kedvezményt Cawley elmondta, hogy a Budapest Airport által nyútjható, új járat indításáért járó, csúcsidőn kívül repülő kedvezményeket megkapták. Illetve említette az állítólag a kiesett Malév járatok helyén indítandó járatok után járó kedvezményt is. (Ez - tudtuk meg Hardy Mihálytól - nem konkrétan a Malévra vonatkozik, hanem olyan járatok nyitására, melyeket bármely más légitársaság megszüntetett.) Tehát, már nem volt szó a rejtélyes és nagy mértékű, külön kedvezményekről.

„Nem szeretnénk, ha a Budapest Airport megkülönböztetten bánna egy légitársasággal” - mondta. Visszavonultabban fogalmazott a vezérigazgató helyettese az állami támogatásról is. Elmondása szerint csak a már korábban is bejelentett 5 járatra kaptak marketingtámogatást a Magyar Turizmus Zrt-től. De továbbra is tárgyalásban vannak az illetékes minisztériumokkal, hogy a tevezett 32 járat hasonló támogatásban részesüljön. Ezekre Cawley bevallása szerint megvan a leszálláshoz szükséges résidő (slot) és a kettes terminálról üzemelnek majd. Ha 32 járatról összeségében ezeket bizonyosan nem is tudunk, annyit nem megerősített forrásból megtudtunk, hogy a pénteken már érkező, első Ryanair járatok a kettesre közlekednek.

„I gotta go” - Mennem kell - mondta Cawley egyik utolsó válasza tolmácsolása közepén, és kisvártatva távozott - mint mondta - tárgyalni a kormány és az MT Zrt. képviselőivel.

A Wizz Air magyar voltát korábban firtatta a török légügyi hatóság is, mely  2010 decemberében - értesüléseink szerint - figyelmeztette a fapados isztambuli jegyei árusításának felfüggesztésére, mivel a két ország közötti légügyi egyezmény miatt menetrendszerinti járatot nem üzemeltethetett volna Budapest és Isztambul között. Így lett a járat először az ellentmondásos állandó charter, majd felfüggesztették. Mivel a járat charterként üzemelt, arra jegyet a légitársaság nem értékesíthetett volna közvetlenül csak egy charter-gazda utazásszervező révén. A Wizz Air tulajdonosi szerkezete azért került ekkor elő, mert a két ország között hatályban lévő, kétoldalú légügyi egyezmény nem zárja ki egyik részről sem újabb légitáraságok bevonását, amennyiben azok a szerződő fél, vagy állampolgárainak tulajdonát képezik.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?