Szatmár visszanyerheti méltó turisztikai rangját

1992-ben, dr. Hanusz Árpád professzort, a Nyíregyházi Főiskola Turizmus és Földrajtudományi Intézetének egyetemi tanárát választották a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Falusi Turizmus Szövetség elnökévé. Akkor azt javasolta, hogy a megyén belül Szatmár turisztikai minta terület legyen. Azóta negyvenhat település fogott össze és az eltelt évek alatt jelentős eredményeket értek el az idegenforgalomban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fentiek a Nyíregyházi Főiskolán tartott Nyírségi Földrajzi Napokon hangzottak el, ahol a szövetség elnöke az elmúlt húsz esztendő tapasztalatairól beszélt. A Turizmus Online-nak elmondta, hogy irányításával Szatmárban a szépséges természeti adottságaik mellett a települések gazdasági és kulturális értékeiket is igyekeztek hasznosítani a turizmus fejlesztésében. Elsősorban a saját termelésű élelmiszer alapanyagokat helyezték előtérbe és ezek népszerűsítésére fesztiválokat szerveztek.

Az elsőt - közös összefogással - 1996-ban tartották; a Cinke-fesztiválon saját termelésű  burgonyából különleges köretet készítettek a látogatóknak, puliszkát főztek, melyet szintén sokan kóstoltak meg. Bemutatták a fából faragott, a gyékényből készített kézműves termékeiket is. Ez a fesztivál jócskán megmozgatta a szatmári településeket. 

Egy évvel később Szatmárcsekén tartották a szintén igen sikeres, első szatmári szilvalekvár főző seregszemlét. A sikerből hagyomány lett évről évre bővülő programmal az érintett települések hagyományait is bemutatva.

Ezekre az eseményekre szinte az egész országból érkeztek turisták, akik szálláshelyeket foglaltak és vásároltak a minőségi termékekből. A következő években pedig már olyan programot is szerveztek Penyigén, ahol a szatmári kertekben termő somból készítettek lekvárt. Így a szilva mellett egy másik értéket is közvetítettek a vendégeknek.

Az előző évtized elején hét szatmári település összefogásával rendezték meg a szintén hagyománnyá vált Szatmári Fesztivált.  Ez a hét településen hét napos programot jelentett, miután más más helyszíneken színes kínálattal jelentek meg. Így Tiszakóródon rétes-, Milotán dió-, Szatmárcsekén szilvafőző-, Tunyogmatolcson pedig lovasfesztivált tartottak. Túristvándiban halászléfőző versenyre és bemutatóra, Fehérgyarmaton a Gyarmati vigasságokra, Penyigén pedig a helyi vásárra invitáltak. Ezekkel olyan csúcsra jutottak el, hogy a Szatmári Fesztivált hazánk ötven legjobb fesztiválja közé sorolták.

Ám dr. Hanusz Árpád azt is jelezte, hogy az elmúlt időszakban ezeket az eseményeket már kevesebben látogatták, mint korábban. Magyarázatképpen elmondta, hogy az utóbbi években országosan növekedett a különböző fesztiválok száma a településeken, miközben azokon a helyeken csökkent az az összetartó erő, amely korábban a szervezést, a rendezést jellemezte. A legnagyobb gondot azonban az okozta, hogy a lelkes résztvevők hite is lanyhult. Jelenleg sok településen az anyagi források hiánya miatt a kínált programjaikat országos művészek fellépésével nem tudják gazdagítani. Így például az idén Szatmárban elmaradt a milotai diófesztivál, annak ellenére, hogy az Ország tortája éppen erről a településről származott. Pénz hiányában már korábban sem tartották meg a Tiszakóródi Rétesfesztivált, valamint  a kölcsei Túrparti vidámságokat.

A professzor véleménye szerint a következő években várhatóan felgyorsulhat a falusi turizmus fejlődése hazánkban, köszönhetően az európai uniós források növekedésének. A támogatások felhasználásával  elsősorban a már meglevő falusi szálláshelyeket fejleszthetik tovább, illetve a községek képét jelenleg nagyban lerontó öreg házak újíthatják fel.

Dr. Hanusz Árpád példaként emelte ki a penyigei Lekváriumot - mint múzeumot -  amely fontos, hogy tovább fejlődjön és a jövőben ne csupán bemutassák az értékeit, hanem interaktív módon szemléltessék a szilvalekvárnak mint helyi terméknek az előállítását is. 

Javasolta, hogy Túristvándiban a vízimalom mellett, házi kenyérsütödét hozzanak létre, ahol lángost és kenyeret készíthetnek. Emellett Szatmárban mutassák be az úgynevezett kötött tészta készítésének folyamatát és azt is, hogy a gyorsfagyasztott változatát miként használhatják fel a helyi étkeztetésben, illetve az éttermi láncokban.

Szeretné, ha a következő időszakban a szatmári szilvás ételeket és az úgynevezett porlós süteményeket is minél több turista ismerhetné meg. Ezek készítéséhez és népszerűsítéséhez a falvakban rendelkezésre állnak az alapanyagok. Azt is fontosnak tartja, hogy a turisták komfortérzetének javítására a jövőben olyan személyszállító hálózatot alakítsanak ki, mellyel a vendégeket a fesztiválhelyszínek és a szálláshelyek közt fuvaroznák.

A "Szatmár Felemelkedéséért" díjjal kitüntetett dr. Hanusz Árpád szerint Szatmár továbbra is turisztikai mintaterület maradhat a megyében, de a sokszínű rendezvényeken a helyi értékek bemutatása és értékesítése kerüljön újra előtérbe.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.