hirdetés
hirdetés

Száz éves lett a csepeli szikratávíró

A turisztikai érdekességeink közül igen ritkán esik szó az ipar, vagy akár a közlekedés történeti emlékeinkről, holott még a fővárost sem kell elhagynunk, hogy találjunk belőlük. Ilyen például a Csepeli Szabad kikötő, vagy az első hazai szikratávíró épületei és tornya.

hirdetés

A Csepel-sziget északi részén található a most száz éves jubileumát ünneplő első magyar szikratávíró, a kábel nélküli hírközlés hazai matuzsáleme. Az épület és az adótorony a sziget északi részén épült 1914-ben, az akkori kormány és a Magyar Királyi Posta megbízásából Follért Károly posta és távírdai vezérigazgató irányításával, melyet később lebontottak (a helyén ma a víztisztító működik), de a Kossuth Lajos utca 1. szám alatt a látogatók felkereshetik.

Ahogy a technikai újdonságokat általában a hadiipar szorgalmazta és részben finanszírozta, így a távíró is az első világháború kitörésekor számított elsődleges hírközlési újdonságnak. A három hónap alatt elkészült torony és a hozzá tartozó technika hadi és diplomáciai üzeneteket továbbított, majd később már szórakoztató műsorokat is sugárzott.

Innen váltottak üzeneteket például a trianoni tárgyalásokon résztvevők és a kormány. Erről létesült összeköttetés a Tanácsköztársaság idején Kun Béla és Lenin között, ezen keresztül, a Máltai szeretet Szolgálat és a nemzetközi Vöröskereszt segítségével üzenhettek a magyar hadifoglyok. A szikratávíró szerepét, egy modernebb technikával később a szintén csepel-szigeti, lakihegyi adótorony vette át, mely ma már szintén ipartörténelmi műemlék. Az első szikratávíró amellett, hogy turisztikai látványosság, hasznosított műemlék – mobiltelefon-átjátszó állomásként üzemel.

A százéves jubileum alkalmából a szikratávírót a Magyar Posta, a Posta Múzeum és a Magyar Rádió vezetői koszorúzták meg.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk