hirdetés
hirdetés

Szögliget: fáklyás ünnep és középkori kavalkád a várostrom emlékére

Ostromnappal és a vármentők napjaival vette kezdetét az idei turisztikai szezon a szlovák határhoz közeli Szögligeten. Az idén ünnepelték ugyanis a falu határában levő Szádvár csatájának 450. évfordulóját, valamint a védőrendszer úrhölgyére, a hősies Patócsy Zsófiára is emlékeztek.

hirdetés

Üveges Attila polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, érdeklődéssel kísért, látványos eseménysorozatot tartottak. A program a falu központjában a helyi népdalkör műsorával kezdődött, majd fáklyás felvonulással folytatódott. Eközben a Szádvárért Baráti Kör tagjai ugyancsak fáklyákkal világították meg a vár romjait, amely sokaknak pompás látványt nyújtott. Az esti órákban pedig a Szalamandra Házban koncertet tartottak.

Szögliget központja a Ménes-patak partján (Fotó: Mentusz Károly)
Szögliget központja a Ménes-patak partján (Fotó: Mentusz Károly)

Szögliget és Szádvár turistatérképe a falu közepén (Fotó: Mentusz Károly)
Szögliget és Szádvár turistatérképe a falu közepén (Fotó: Mentusz Károly)

Kiállítás a Szádváron talált régészeti anyagokból (Fotó: Mentusz Károly)
Kiállítás a Szádváron talált régészeti anyagokból (Fotó: Mentusz Károly)

Kiállítás az ásatások leleteiből

Másnap az önkormányzat dísztermében nyitották meg azt a kiállítást, amely bemutatja a várbeli feltárások során előkerült leletanyagokat. Mindezt a Miskolci Herman Ottó Múzeum régészei tárták fel, és a közreműködésükkel és az anyagot öt évre a szögligeti önkormányzat rendelkezésére bocsátották. A tárlatot naponta, felügyelet mellett ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

A tárlatnyitót követően túrát szerveztek a Szádvár romjaihoz, amelyen csaknem százan vettek részt. Eközben a faluban, a Szalamandra Ház udvarán színes középkori kavalkáddal folytatódott a műsor. Korabeli ruhákba öltözve vonultak fel a Szabad Hajdúk, majd a Szádvári Ordasok Íjász Egyesület tartott látványos bemutatót és versenyt, de ott voltak a Diósgyőri Íjász Egyesület tagjai is, Szlovákiából pedig a Szent Orbán Borlovagrend vonult fel. Ezek mellett gyógynövényes bemutatót is tartottak, valamint kézművesek vásárán különböző termékekből válogathattak a turisták.

A rendezvények háromszáz vendéget fogadtak, akik az ország különböző részeiből érkeztek, Győrből például autóbusszal jöttek a jeles ünnepre. A résztvevők közül önkéntesen kapcsolódtak be a vár tisztításába is, gazt irtottak és szemetet szedtek. Legközelebb októberben tartanak hasonlót. A turisztikai szezonnyitóra a szögligeti szálláshelyek is megteltek, a látogatók négy nagyobb panzióban és tizenöt kisebb helyen kaptak szállást.

A valamikori Szádvár makettje a tájház udvarán (Fotó: Mentusz Károly)
A valamikori Szádvár makettje a tájház udvarán (Fotó: Mentusz Károly)

A vár egykori intézőjének újjávarázsolt háza (Fotó: Mentusz Károly)
A vár egykori intézőjének újjávarázsolt háza (Fotó: Mentusz Károly)

Szádvár fennmaradt romjai a távolból (Fotó: Mentusz Károly)
Szádvár fennmaradt romjai a távolból (Fotó: Mentusz Károly)

Szobrot állítanak a vár egykori úrnőjének

Ezt követően az ostromnaphoz kapcsolódva lengyel-magyar baráti találkozót is rendeztek Szögligeten. Ezt szakmai konferenciával kötötték egybe a vár egykori intézőjének házában, amelyet a Karszt Környezetvédelmi Egyesület szervezett. A konferencián elhangzott, hogy az újabb kutatási eredmények szerint Szádvár utolsó úrnője, Patócsy Zsófia az egyik lengyel király rokonságához tartozott. A találkozón a Szögligetért Baráti Kör elnöke bejelentette, hogy még az idén szeretnék elkészíttetni és a falu központjában felállítani Patócsy Zsófia szobrát.

Üveges Attila arra is emlékeztetett, hogy a kormány 2014-ben Nemzeti Várfelújítási Programot hirdetett. Ebbe a programba Szádvár is bekerült és várhatóan 2018-ban a romok állagát igyekeznek megőrizni, illetve az egyik nagyobb várelemet, például egy bástyát eredeti állapotába állítanak vissza. A tervek szerint ezt megelőzően, még az idén a Miskolci Herman Ottó Múzeum régészei további nagyobb feltárásokat kezdenek a várrom területén. A szögligeti önkormányzat és a falu közössége örül annak, hogy a vár állapotát figyelemmel kísérik, a várrekonstrukcióval pedig tovább erősödhet a turizmus a településen.

Fejlődő turizmus és élhető település

Tavaly ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Szádvárért Baráti Kör, melynek tagjai folyamatosan és aktívan dolgoztak és az elmúlt évtizedben több kiadványt jelentettek meg például a vár történetéről, továbbá ismeretterjesztő írásokról is. Ehhez a munkához a helyi lengyel kisebbségi önkormányzat is kapcsolódott, miután képeslapot, valamint színes leporellót készítettek Szögliget nevezetességeiről. Emellett a vendégházakról is készült ismertető.

A turizmus továbbra is a falu gazdasági életének középpontjában marad a következő években is. Tavaly négyszázezer forint idegenforgalmi adó érkezett az önkormányzathoz. Abban bíznak, hogy ez az idén tovább növekszik. A képviselőtestület kidolgozta és elfogadta Szögliget hosszabb távra szóló idegenforgalmi stratégiáját, mely a Fejlődő turizmus és élhető település címet kapta. Ez felöleli a további elképzeléseket és a fejlesztéseket.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk