hirdetés

Vendég & Hotel rendezvény, METRO Vevőakadémia, Budaörs, 2012. december 10.

Sztárok, szakácsok, pulykák

Ajaj, nem jó jel, ha a december 10-i hétfő déli főzős program – a közelgő karácsonyra való tekintettel a Sztárok, szakácsok, pulykák programot hirdettük meg ezúttal a METRO Vevőakadémián – egyik résztvevője, Vujity Tvrtko hétfőn korareggel telefonál.

hirdetés

Lebetegedett? Elakadt valahol a hóesésben? Nem, mint kiderül, az az ötlete támad, hogy mi lenne, ha ő kezdené el, és a felesége fejezné be a pulyka elkészítését a budaörsi professzionális főzőkonyhán, mert amúgy Gyöngyi, a neje bánik náluk úgyis profi módon a főzőkanállal. Mondom neki, hogy ez nem jó ötlet, mert itt senki nem a professzionális főzőtudására kíváncsi, hanem ez tulajdonképpen

egy vidám örömfőzés együtt, ahol sztárok, sztárséfek sütnek-főznek közösen,

és amely nem is igazi verseny, hanem inkább egy könnyed, vidám, már a karácsonyt köszöntő kellemes együttlét. Aztán főleg az győzi meg, hogy végig részt vesz a „komoly” megmérettetésen, hogy a Magyar Baptista Szeretetszolgálat vezetője, Szenczy Sándor is ott süt-főz mellette, sőt Weisz Fanni szépségkirálynő is, aki a Szolgálat nagyköveteként, Trvtkoval együtt járja az országot, és az éppen zajló Cipősdoboz akció keretében adja át az ajándékokat az arra rászorulóknak.

A pulyka és a gesztenye kötelező elem, minden más választható, mondja a program moderátoraként Havas Dóra blogger, és az alkalmi párok máris lázas turkálásba kezdenek a kikészített kosarakban, hogy ki mit vigyen magához a tűzhelye felé. Trvtko ezúttal mindenben profi séfjére, Sára Zsuzsannára (sous schef, Arany Kaviár) hallgat, amit ő kér, már viszi is a vágódeszkájuk felé. Fanni Kiss Krisztiánnal (executive chef, Garibaldi Étterem) főz együtt, az ő párosuk – Fanni hallásfogyatékossága okán érthetően – csendes és visszafogott, viszont annál nagyobb az összhang köztük: Fanni szinte Krisztián szeméből olvassa ki, mit vegyen ki a közösen pakolt alapanyagok közül.

Annál harsányabb párost alkot a már második alkalommal velünk főző színész, Szabó Győző – Hajdú Zoltánnal (executive chef, Ken Karpathia), akik sütőtökökkel cikáznak, hagymahegyeket, és mindenféle földi jót visznek az munkaasztaluk, és együtt tervezgetik, hogy még mi mindent tesznek bele. Szenczy Sándor, aki munkájából adódóan sokat van úton, és gyakran kénytelen ezt-azt elkészíteni mind magának, mind önkéntes jószolgálati csapatának vagy a bajbajutottaknak szerte a világban, bár valóban sokkal gyakorlottabb szakács, mint régi barátja, Trvtko, most azonban türelmesen vár profi társára, Bóné Márkra (executive chef, Carne di Hall). Aki utolsóként esik be a főzős buliba, és még éppen a szakácskabátot ölti magára, amikor a többiek már az alapanyagok közül válogatnak.

Negyvenöt perc – ennyi idejük van az egymással „versenyző” pároknak arra, hogy egy karácsonyi asztalra illő pulykaételt készítsenek. Trvtko (főzés helyett) abban alakít nagyot, amihez ért. Miközben jóízűen falatozik az eléje pakolt gesztenyéből,

egy hagymával, almával és pulykával tarkított régi, gyerekkori karácsonyi családi történtet mesél,

és annyira élvezetes az előadása a hallgatóság számára, hogy egészen eltörpül emellett az a tény, hogy mellette gyakorlatilag egyedül süt, főz, aprít, előkészít a profi szakácslány. Zsuzskót egyébként egyáltalán nem zavarja ez, hiszen a budai topétterem konyháján sem valószínű, hogy valamelyik pályára az ismert műsorvezető-szerkesztőt kérné fel.

Győző mellettük viszont annál inkább profi társa, Zoltán kezére játszik: hámozza, felvágja, és apróra vágja a sütőtököt, gesztenyét pucol, süt-főz nagy egyetértésben sürögnek-forognak a tűzhely körül.

„Mint egy cipősdobozba, annyi mindent tuszkolunk a pulyka belsejébe”, állapítja meg Szenczy Sándor, miközben serényen kivitelezi, amit profi főzőtársa kér. Fanni is tökéletes kuktalány a profi szakács oldalán: hagymát vág, közben nevetve könnyezik, gesztenyét pucol, és közben még a mártásra is figyel a gázon, hogy ne égjen oda. Kacsint közben: mindjárt kész vannak, és jöhet a terítés. Trvtkoékat közben egyáltalán nem zavarja, hogy nem állnak még sehogy. Remek (újabb) könyv születhetne a megható karácsonyi történetből, azonban az ételük még nem áll sehogy, bár a műsorvezető megnyugtatja az aggódó körbeállókat: „tökéletesen haladunk, izgalomra semmi ok.”

Hú, közben Győzőék nagyon belehúznak: már emelgetik ki a ropogósra sült töltött húsokat a serpenyőből, és mennyei illat száll körülöttük.

Nincs mese, a negyvenöt perc szinte elröpül, két pár készen is van időre: Győzőék és Fanniék. A baptisták vezetője eközben még a köretnek szánt forró céklával bajlódik, Trvtko kezében ellenben nincs se forró, se hideg étel, ő viszont egy újabb remek történetbe kezd, ezúttal a karácsony utáni napok, és egy rozmaringos kacsamell áll a sztori középpontjában.

Már mind a négy „versenyző pár” fogása az asztalon, és egy újabb kellemes része következik a programnak: mindenki kóstolja a másik ételét, és azt pontozhatja, így alakul ki a végleges sorrend. Orrhosszal nyer a többiek előtt az egész versenyt és programot a legkomolyabban vevő páros, a Szabó Győző – Hajdú Zoltán férficsapat, akiknek kreációja ráadásul ötletes nevet is kap: kötözött krampulyka lett. (krampusz + pulyka párosítása, Győző ötlete alapján).

Mindenki METRO ajándékcsomagot kap, a profi séfek pedig plusz ajándékként lehetőséget arra, hogy 2013-ban valamelyik METRO Vevőakadémia tréningen részt vehetnek, vagy konyhájukról delegálhatnak egy náluk dolgozót a tréningre.

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk