hirdetés
hirdetés

Sztrájközön béníthatja a Nagy-Britanniába látogatók utazásait

Az egyetemi oktatóktól kezdve a nővéreken, metrósokon és postásokon át az reptéri határőrökig több ágazat dolgozói teszik le hosszabb-rövidebb időre a munkát a megélhetési válság közepette.

hirdetés

Közelednek az ünnepek és így a londoniakat és a briteket már meg sem lepi, hogy az ilyenkor előszeretettel sztrájkot hirdető metrós-vasutas szakszervezet, az RMT közölte: leteszik a munkát - írja az infostart. Nagy-Britannia legnagyobb vasutas szakszervezete – benne 14 vasúti társaság dolgozói - hat egymást követő napon nem dolgoznak majd karácsony előtt, majd további két 48 órás munkabeszüntetést hirdettek meg január elejére. A december 18-január 4. közti időszakra pedig a túlórázás tilalmát is elrendelte tagjainak a szakszervezet. Az RMT londoni metrós sztrájkjai idején is járt néhány szerelvény – viszont a 24 órás munkabeszüntetésnek valójában mindig hosszabban tartó hatása volt, amiatt, hogy a dolgozók különböző időben veszik fel a műszakokat.

A vasutasok és metrósok mellett más ágazatok dolgozói szintén tiltakoznak a megélhetési válság és az infláció hatásait nem kompenzáló béremelési javaslatok ellen. Csütörtökön kezdődik az egyetemi oktatók példátlan sztrájksorozata, egyből két nap szünettel a diákok számára. Elfogyott a türelme a nagyon ritkán tiltakozó brit nővéreknek is, akik azt mondják: a kormány nem reagált a bértárgyalásokat követelő ultimátumra – így decemberben ők is az utcára vonulnak. Van is miért: statisztikák szerint az elmúlt 10 évben reálértékben 20 százalékkal esett a jövedelmük.

Repülővel se lesz jó utazni

A közalkalmazottak között december közepén kezdenek sztrájkolni a reptéri bevándorlási tisztek, ami sokak számára kisiklathatja a karácsonyt – bár biometrikus útlevéllel az automata beléptetőkapukon át is be lehet lépni a szigetországba... azonban ezekből kevés van. Arra nem kell számítani, hogy egyáltalán nem lehet belépni a szigetországba, a szokásos lassú tempó viszont csigalassúra válthat át. A Közalkalmazotti szakszervezet egy hónapra tervezett, de nem folyamatos sztrájkja késleltetni fogja a jogosítványok kiadását és a kikötői beléptetéseket is. Az egyetemi oktatói sztrájk idején jön egy részleges londoni metrós sztrájk, majd szombaton az Aslef, a mozdonyvezetők szakszervezetének munkabeszüntetése. Leteszik majd még továbbá a munkát a következő hetekben a brit postai dolgozók is.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk