hirdetés
hirdetés

Tiltakoznak az idegenvezetők

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége tiltakozik a Bazilikánál levő buszos parkolási lehetőségek részleges megszüntetése ellen. 

hirdetés

Bálint Zoltán, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége elnöke az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: 

"Sorozatosan érkeznek hozzánk a telefonbejelentések a legutóbbi intézkedésről a Bazilikánál lévő parkolási lehetőség megszűnésével kapcsolatban. A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége, valamint az idegenforgalmi szakma többi ágazata nevében is tiltakozunk az ellen, hogy a fővárosban sorozatosan lépnek életbe olyan intézkedések, amelyekkel akadályozzák a turisták közlekedését, a buszok parkolását, megállását a budapesti fő látványosságok közelében.

A Magyarországra érkező turisták legnagyobb része nyugdíjas, és sok a mozgássérült köztük, akiknek a fővárosban hozott korábbi és újabb, parkolással kapcsolatos intézkedések – melyeket az idegenforgalmi szakma résztvevőivel nem egyeztettek - lehetetlenné teszik, hogy a turista buszok a belvárosban lévő, és turisztikai szempontból kihagyhatatlan látványosságokat, mint például a Bazilikát megközelítsék.

Az Erzsébet hídon állandó torlódás van, a Március 15. téri buszparkolók megszüntetése is óriási csapás a turizmusra, a turistabuszokkal sem megállni, sem parkolni nem lehet – ezt még fokozza a legújabb rendelkezés a Bazilikánál az amúgy is kevés parkolóhely megszüntetéséről.

A forgalmi változtatásoknál a nemzetközi gyakorlatot sem veszik figyelembe, a turizmus érdekeivel ellentétes intézkedéseket hoznak, ez érvényes a repülőtérre, a hajóállomásokra (ezek megszüntetése és kitiltása a belvárosból), a pályaudvarokra, a Citadellára és általában a belvárosra. Ugyancsak kedvezőtlenek a turizmus szempontjából a Kossuth téren, a Hősök terén, valamint a Várra és a Várbazárra vonatkozóan tervezett változtatások is.

Azok az utaztató cégek, amelyek korábban naponta több busszal jöttek Budapestre, egyre inkább elkerülik a fővárost, sőt Magyarországot is. Úgy gondoljuk, ez nem lehet célja a magyar kormánynak, hiszen ezáltal sokmilliárdos kár éri az országot.

Ezúton szeretnénk felhívni az illetékesek figyelmét arra, hogy a helyzet orvoslása azonnal, haladéktalanul szükséges annak érdekében, hogy elkerüljük a turistaforgalom drasztikus csökkenését" - zárul a szövetség állásfoglalása. 

A problémával kapcsolatban igyekszünk megszólaltatni a Budapesti Közlekedési Központ és az V. kerület illetékeseit is. 

Az V. kerületi beruházásokkal, változásokkal korábban mi is foglalkoztunk. A kerület honlapja (5.kerulet.ittlakunk.hu) ekkép számolt be augusztus 11-én az előzményekről:

"Puskás András, kerületi alpolgármester csütörtökön tárgyalt Vitézy Dáviddal, a BKK vezérigazgatójával, akitől ígéretet kapott, hogy megszüntetik a Bazilika előtti buszparkolót. Az alpolgármester azt mondta, két héten belül megszűnhet a parkoló. Mint ismeretes, a Bajcsy-Zsilinszky út 18-24. lakói szerveztek péntekre tüntetést a turistabuszok ottani parkolása ellen. Puskás azt mondta, a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között, az alsó rakparton alakítanának ki egy parkolót a mostani helyett. Rogán Antal jelezte: továbbra is a lakók pártján állnak, nincs szükség a Belváros belső területein buszparkolóra. Mint mondta, inkább az lenne a cél, hogy a turisták gyalogosan járják be a nevezetességeket."

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk