Tizenhét karácsonyi vásár közül választhatunk Bécsben

Már csak néhány nap, és Bécs legszebb terei hangulatos karácsonyi vásárokká alakulnak át, amelyek között mindenki könnyen megtalálja a saját ízlésének és hangulatának valót.

Fényárban úszó mesevilág várja a Bécsi Városháza előtt felállított karácsonyi vásár, a Christkindlmarkt látogatóit, amely mintegy hárommillió külföldi és osztrák látogató számára az adventi vásárok non plus ultrája. A mintegy százötven standnál ékszerekben, karácsonyi dekorációkban, karácsonyfadíszekben, kézműves termékekben, kézzel készített édességekben és egyéb finomságokban dúskálhatnak az érdeklődők. Szintén ünnepi díszbe öltöztetik ilyenkor a vásárt körülölelő park fáit, a gyerekek számára pedig Mennyei Postahivatal, bábszínház, Jézuska-Műhely, százlábú-fa és más mesebeli csodák teszik teljessé az élményt. A karácsonyi hangulathoz adventi éneklés, prominensek tolmácsolásában elhangzó karácsonyi történetek és a látogatók között fel-felbukkanó Bécsi Jézuska járul hozzá.

Nem messze innen, a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum között mintegy hetven standdal, tradicionális kézműves termékekkel és egyedi ajándékötletekkel felvértezve várja a látogatókat a Karácsonyi Falu nevet viselő Weihnachtsdorf am Maria-Theresien-Platz. Főleg a fiatalabbak körében népszerű a Weihnachtsdorf im Alten AKH, ahol két curling-pálya is a rendelkezésükre áll.

A hagyományok elkötelezettje az Altwiener Christkindlmarkt auf der Freyung, ahol már 1772-ben is rendeztek karácsonyi vásárt. Itt elsősorban kézműves termékeket, üvegből készült dekorációs tárgyakat, hagyományos betlehemeket és kerámiákat kínálnak. Szintén a minőségé a főszerep a néhány lépéssel odébb található Adventmarkt Am Hofon, ahol elsősorban igényes kézműves termékeket lehet találni a standoknál.

Pompás birodalmi kulisszák előtt kínál romantikus hangulatot a Schönbrunni Kastély előtt felállított karácsonyi vásár. A szortiment főleg hagyományos kézműves termékekből és kézzel készített karácsonyi dekorációkból áll, a hangulatot karácsonyi koncertek és bőséges gyerekprogram teszi teljessé. A barokk stílus kedvelőinek a Schloss Belvedere karácsonyi falujába érdemes ellátogatniuk, ahol a standoknál Ausztria legkülönbözőbb csücskeiből és a környező országokból érkező vásározók kínálják a portékájukat.

A gyönyörű kézműves termékek szerelmeseinek a Karlsplatz karácsonyi vásárát érdemes választaniuk, ahol ráadásul színes gyerekprogram várja a kicsiket. Romantikus sétára invitál a Weihnachtsmarkt im Türkenschanzpark, ahol minden vasárnap élőzene várja a hétköznapok monotonitásából kiszakadni vágyókat. Idilli girbe-gurba utcácskákon kígyóznak végig a Weihnachtsmarkt am Spittelberg standjai, ahol főleg kézműves termékeket és kulináris ajándékötleteket kínálnak. A hagyományok és a csendes visszahúzódás a mottója a Stephansplatzon felállított karácsonyi vásárnak, ahonnan minőségi anyagokból készült termékeket vihetnek haza az érdeklődők.

A szórakozásé a főszerep a Wintermarkt am Riesenradplatzon, a Práterben, ahol többek között élő zenei koncertekkel és vidám showműsorokkal teszik könnyebbé az adventi várakozás idejét. Szintén a lazulásról szól a Museumsquartier adventi programja, a Winter im MQ, amelynek keretében fényjáték, DJ-k, curling és távirányítós autók versenye várja a másfajta karácsonyra vágyókat. A hat jégpavilonban puncskreációkból és finom snackekből meríthetnek energiát a látogatók, az MQ Pointban pedig szokatlan és eredeti szezonális termékek és ajándékötletek között válogathatnak.

Egész Ausztriát végigkóstolhatja, aki a városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten bio-karácsonyi vásárát választja, ahol almamusttól, málnaecettől, sajtkülönlegességektől, pestoktól, méztől, aszalt gyümölcsöktől valamint hal- és vadspecialitásoktól roskadoznak a standok. A kellemesen meleg üvegházakban pedig az Alpok népeinek karácsonyi szokásaiból látható virágos kiállítás.

A hideg idő ellenére éremes ellátogatni az Advent im Tiergarten Schönbrunn programjaira is, ahol minden adventvasárnap ingyenes sétára várják a gyerekeket. Az adventi műhelyben karácsonyi dekorációt készíthetnek, a Tirolerhof parasztkonyhája pedig kekszkészítő műhellyé avanzsál. A Lainzer Tiergarten bejáratánál november végétől életnagyságú betlehemet csodálhatnak meg a látogatók, a gyönyörűen faragott fafigurák egészen január közepéig őrzik az állatkert bejáratát.

Aki valami egészen különlegesre vágyik, annak a Schloss Wilhelminenberg karácsonyi varázslatát és vásárát érdemes választania: Bécs legnagyobb fateraszáról gyönyörű kilátás nyílik az ünnepi fényekben pompázó városra, miközben puncs, forraltbor és egyéb finomságok tartják melegen a szemlélődőt.

A karácsonyi vásárok helyszínei:

• Christkindlmarkt am Rathausplatz, Rathausplatz, 1010 Bécs
• Altwiener Christkindlmarkt, Freyung, 1010 Bécs
• Adventmarkt Am Hof, Am Hof, 1010 Bécs
• Weihnachtsdorf auf dem Maria-Theresien-Platz, Maria-Theresien-Platz, 1010 Bécs
• Christkindlmarkt am Stephansplatz, Stephansplatz, 1010 Bécs
• Weihnachtsdorf Schloss Belvedere, Oberes Belvedere, 1030 Bécs
• Adventmarkt vor der Karlskirche, Karlsplatz, 1010 Bécs
• Weihnachtsmarkt am Spittelberg, Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 1070 Bécs
• Weihnachtsdorf Altes AKH, Alserstraße/Spitalgasse, 1090 Bécs
• Kultur- und Weihnachtsmarkt Schloss Schönbrunn, Schloss Schönbrunn, 1130 Bécs.
• Weihnachtsmarkt im Türkenschanzpark, Türkenschanzpark, 1180 Bécs
• Wintermarkt am Riesenradplatz, Riesenradplatz, 1020 Bécs
• Winter im MQ 2014, Museumsplatz 1, 1070 Bécs
• Weihnachtszauber beim Schloss Wilhelminenberg, Savoyenstraße 2., 1160 Bécs,
• Weihnachtsschau und Adventmarkt in den Blumengärten Hirschstetten, Quadenstraße 15, 1220 Bécs
• Advent im Tiergarten Schönbrunn, Hietzinger Hauptstraße, 1130 Bécs
• Lainzer Tiergarten, Hermesstraße, Lainzer Tor, 1130 Bécs


Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?