hirdetés

Új információk a boroscimkéken

Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára borjelölési változások kapcsán hangsúlyozta, a jelölési kötelezettség a 2023. december 8-a előtt készített borászati termékekre nem vonatkozik.

hirdetés

Az EU 2021/2117 számú rendelete szerint "a fogyasztók magasabb szintű tájékoztatása érdekében az 1308/2013/EU rendelet alapján kötelezően feltüntetendő adatoknak tartalmazniuk kell a tápértékjelölést és az összetevők felsorolását.

depositphotos.com
depositphotos.com

Az EU-s rendelet kitér arra is, hogy "a gyártóknak rendelkezniük kell azzal a lehetőséggel, hogy a tápértékjelölés tartalmát a csomagoláson vagy egy ahhoz rögzített címkén csak az energiaértékre korlátozzák, és a teljes tápértékjelölést és az összetevők felsorolását elektronikus úton tegyék elérhetővé, feltéve, hogy elkerülik a felhasználói adatok gyűjtését vagy nyomon követését, és marketing célú információkat nem szolgáltatnak".

Tehát az energiatartalmat 100 ml-re kifejezve mindenképpen közölni kell a csomagoláson vagy a címkén, azonban az átlagos tápérték többi értékét – zsír (és a telített zsírsavak), szénhidrát (amelyből cukrok), fehérje és só adatokat – elektronikusan is közölni lehet (például egy QR kód segítségével navigálni a felhasználót a megfelelő online felületre), azonban ha a fogyasztó felkeresi az weboldalt, ahol ezek az adatok szerepelnek, az adatait nem lehet marketingcélokra gyűjteni és felhasználni.

Az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztálynak EU-s borjelölési szabályok alkalmazására való felkészülés című dokumentumából kiderül, hogy összetevők felsorolása részben lehetséges elektronikusan, ugyanakkor minden allergént (a 1169/2011/EU II. melléklet szerint) fel kell tüntetni.

"Egyes allergének jelölése eddig is kötelező volt, az új szabályozás alapján az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban rögzített, valamennyi allergén jelölése kötelező, amennyiben azok a borkészítés során felhasználásra kerültek. Az allergének felhasználása esetén azok jelölése még abban az esetben is kötelező, ha az a késztermékben csak nyomokban, vagy nem kimutatható módon vannak csak jelen. A jelölési kötelezettséget felhasználásuk ténye teremti meg, mivel kimutathatósági határuk adott esetben magasabb lehet az allergiás reakció kiváltásához elégséges koncentrációnál" – emelik ki.

Hozzáteszik, hogy "ha az allergéneket a többi összetevővel együtt jelölik a címkén jelölik, abban az esetben a többi összetevőtől elkülönülő szedéssel vagy betűtípussal kell jelölni. Ha a címkén csak az allergéneket jelölik (a többi összetevőt pedig elektronikusan jelölik), akkor az allergének felsorolását a „tartalmaz" kifejezéssel kell kiegészíteni."

Összetevőnek számít minden olyan anyag, amely a késztermékben a forgalomba hozatalt követően – akár átalakult formában is – jelen van. A címkén az összes összetevőt az előállításkor való felhasználásuk időpontjában mért tömegük szerinti csökkenő sorrendben kell feltüntetni, ugyanakkor a 2 százalék alatti koncentráció esetén a sorrend tetszőleges lehet.

Mindenképpen figyelni kell arra, hogy a borászatban jellemzően 1 literre szokták kifejezni egy-egy anyag koncentrációját, a címkén viszont 100 ml-re kell lebontani.

 

(forrás: Agrárinform.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk