hirdetés
hirdetés

Új termet avattak a húsz éves Sportmúzeumban

Eger kulturális és turisztikai látványosságainak egyike a Megyeházán található, idén húsz éves Sportmúzeum. Az évfordulón megemlékezést tartottak és felavatták az új öttusa, tájfutás termet.

hirdetés

A vendégek között az ország különböző részeiben élő egykori élsportolók, világ- és Európa bajnokok is eljöttek a péntek délelőtti ünnepségre, hogy emlékezzenek társaikra és felidézzék a jeles eseményeket.

Rázsi Botond, Eger alpolgármestere elmondta, az egri Sportmúzeum az elmúlt években országos hírre tett szert a bemutatott anyagaival, szobraival, festményeivel, az élsportolók relikviáival, az olimpiatörténeti dokumentumaival. Köszönetét fejezte ki azoknak, akik közreműködtek abban, hogy ezeket az értékeket sikerült megőrizni és bemutatni a mai fiatal generációknak.

Ezt követően a jeles kiállítóhely húsz évvel ezelőtti alapítójára és első vezetőjére dr. Székely Ferencre emlékezett egykori munkatársa Visontai József, a Heves Megyei Úszó- és Vízilabda Szövetség elnökhelyettese. A neves edző olimpikonokat, válogatott úszókat nevelt és mint elmondta, az egri Sportmúzeum létrehozásával régi elképzelést valósítottak meg. Ma kevesen tudják, hogy az elmúlt században hazánk és Közép-Európa legkorszerűbb versenyuszodáját 1925-ben avatták fel a hevesi megyeszékhelyen. Ezzel kezdődött el és fejlődött tovább Eger nemzetközi hírneve az úszósportban.

A szakember emlékeztetett arra, hogy dr. Székely Ferenc kitartó, áldozatkész munkájának köszönhetően még 1986-ban kezdték el a gyűjtőmunkát a sportmúzeum létrehozására. Három évvel később pedig az akkorra összegyűlt anyagokból megtartották az első kiállítást Egerben. Ez jelentette az alaplépést az intézmény megnyitásához, amelyre 1993-ban került sor a mai helyén, a Megyeházán. Azóta a folyamatosan bővülő tárlatot több ezer hazai és külföldi érdeklődő látogatta meg. A tárgyak tematikus elhelyezése, bemutatása és a kiállítás rendezése Csintalan András grafikus munkáját dicséri.

Lázár Rita, hosszútávú úszó Európa-bajnok, a múzeum igazgatója bejelentette, hogy az élsportolók összefogásának köszönhetően, másfél éves előkészítés után nyitják meg az intézményben az öttusa, a tájfutás termét. Ezzel is szeretnének emlékeztetni az ezekben a sportágakban kiemelkedő eredményeket elért honfitársainkra. Avató beszédében Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke azt méltatta, hogy az új kiállítóteremben bemutatott anyagok országosan kiemelkedő jelentőségűek, mert utalnak az öttusa, a tájfutás jelentőségére. Felhívják a figyelmet azokra az értékekre, amelyek ezekben a sportágakban rejlenek. Hangsúlyozta, hogy az egri Sportmúzeum - több más attrakción kívül - kiemelkedő turisztikai célpont azoknak, akik a hevesi megyeszékhelyre látogatnak. Évről évre az iskoláskorú fiatalok-, a családok és sportolók közül sokan keresik fel ezt az intézményt, hogy élményeket szerezzenek.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk