hirdetés
hirdetés

Újraindul a palesztin légitársaság

Újraindított légitársasággal színesedik a közel-keleti légi szállítási paletta. 

hirdetés

Az 1995. január elsejével alapított Palestinian Airlines egy hosszabb szünet után, 1997-ben kezdett el repülni és szállította a zarándokokat Jeddahba. Eredetileg a gázai repülőtérről üzemeltek volna, ami egy rövid ideig lehetséges is volt, de a későbbi harci cselekmények és politikai konfliktusok miatt ez eleinte nehézkessé, majd lehetetlenné vált. Így Port Said (Egyiptom) lett a légitársaság bázis repülőtere. 

Egy hónappal később már Jordániába, Saudi Arábiába is repültek, többnyire zarándokokkal. Több komolyabb forgalmi változtatás, útvonal módosítás és frekvencia csökkentés után 2001 októberében a légitársaság átköltözött az El Arish (Egyiptomban, Gázától. kb. 60 kilométerre található) International Airportra, melyet később Yasser Aarafat International Airport névre változtattak. 

A hét év szünet utáni újra indulást 2012 májusában határozták el, mivel ekkor már a Rafah (Gazai övezet és Egyiptom közötti) határátkelőt szabadon használhatták, így az utasok, az áruk és posta szállítása biztosított volt. Az eddig bezárt, 1,7 millió lakosú Gázai övezetben a nemzeti légitársaságnak potenciális üzleti és turisztikai vevőköre is van. Ezt kihasználandó az eredeti desztinációkat, Szaúd-Arábiát és az Arab Emirátusokat megtartva némi bővítéssel kezdték az üzemelés. 

A jelenlegi flotta két Fokker 50-esből, egy Boeing 727-200-ból, 2 Bombardier Dash 8-300-asból és egy Iljusin IL-62 típusból áll. A jelenlegi célállomások mellett tervezik még Ciprust, Kuvaitot és Szíriát is felvenni a palettára, amennyiben a megrendelt két Bombardier CRJ-200-ast is megkapják.   

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk