hirdetés
hirdetés

Nyári fesztiváldömping

Unatkozni nincs idő

Júliusban és augusztusban egymást érik a hazai településeken a vendégcsalogató rendezvények. Nincs hétvége program nélkül: tóparton és városokban, templomokban és romkertekben bemutatkozik a hazai kultúra sokszínűsége. A kínálatból a teljesség igénye nélkül válogattunk.
hirdetés
'

A hagyományok jegyében várja a látogatókat a XIV. Jászberényi Nyár rendezvénysorozata június 6. és augusztus 20. között. Az Észak-alföldi régió ajánlásával létrehozott programsorozat kulturális, népművészeti és gasztronómiai rendezvényeket kínál; kiállításokkal, koncertekkel, népzenei bemutatókkal, családi, sport- és szórakoztató programokkal fűszerezve. Augusztus 6-9. között tartják a Csángó Fesztivált (www.jaszberenyinyar.hu) A IV. Velencei-tavi Nyári Játékok rendezvénysorozat hétvégeken, augusztus 8-ig tart, sport- és gyermekprogramok, ismeretterjesztő és zenei műsorok képezik a programsorozat gerincét, amely díjmentesen látogatható (www.vnyarijatekok.hu).

Fesztivál naptár

Budapesti Nyári Fesztivál, VI. VII. VIII. hó
Szentendrei Nyári Fesztivál, VI. 20.–VIII. 23.
Fehérvári Zenei Nyár, VII. 1.–VIII. 20.
Szegedi Szabadtéri Játékok, VII. 3.–VIII. 22.
Agria Nyári Játékok, Eger, VII. 3.–VIII. 8.
Bajai Halfőző Fesztivál, VII. 9–12.
Hegyalja Fesztivál, Tokaj-Rakamaz, VII. 15–19.
Nemzetközi Palotajátékok, Visegrád, VII. 10–12.
Ünnepi Játékok, Veszprém, VII. 22–26.
Zempléni Fesztivál, Sárospatak, VIII. 7–17.
Sziget Fesztivál, Budapest VIII. 12–17.
Királyi napok, Székesfehérvár, VIII. 15–20.
Hétrétország, Őrség, VIII. 14–23.
Haydn Eszterházán, Fertőd, VIII. 28.–IX. 6.

Fogathajtó-világbajnokság és virágkarnevál

Az idén augusztus 14. és 21. között rendezik meg Debrecenben a Virágkarnevált és a Karneváli Hetet, a város legismertebb és leglátványosabb eseménysorozatát. Augusztus 20-án és azt megelőző héten mintegy 500 ezer látogató érkezik a városba. A több mint négy évtizedes múltra visszatekintő ötnapos fesztivál a virágok, a zene és a tánc jegyében zajlik. Látványos virágkompozíciók vonulnak fel a város mintegy öt kilométer hosszú szakaszán. A karneváli kocsik „felvirágoztatásához” akár 3 millió szálat is elhasználnak a virágkötők. A virágmenetet magyar és külföldi művészeti együttesek, mazsorettcsoportok, zászlóforgatók, fúvószenekarok kísérik. A Baltazár és a Kossuth téren egy héten át a szórakoztató műfajok uralják a terepet (www.fonixinfo.hu).

Augusztus 19–23. között 25 ország 70 fogatát, köztük 7 világbajnokot várnak a starthoz a kecskeméti Sóstói Stadionba. A verseny idején mintegy 80 ezer néző látogat ki a stadionba, a Szabadidő Parkba és a – vb-vel egy időben zajló – Hírös Hét Fesztivál gazdag programjaira, valamint a Borvárosba. Augusztus 19-én megnyitó ünnepséggel és show-műsorral kezdődik a program, 20–21. a díjhajtás, 22. a maratonhajtás, 23. az akadályhajtás napja. Ekkor avatják a világbajnokot, majd show-műsorral zárul a látványos sportrendezvény.

Borban az igazság

Az augusztus 19–23. között megrendezett 33. BB Boglári Szüreti Fesztivál a Balaton és a bor ünnepe. A látogatók megkóstolhatják a borászok kínálatát, miközben a Platán strandon felállított két színpadon nonstop koncertek és más szórakoztató, valamint kulturális programok várják őket. 23-án kihirdetik a Balatonboglári Borvidék borversenyének eredményeit. Este parádés szüreti felvonulás veszi kezdetét, majd sötétedés után lézershow és tűzijáték kápráztatja el a nézőket. A programból a humor, a kvízjátékok és a helyi tehetségek bemutatkozása sem marad el (www.balatonboglar.hu).

Korok bűvöletében

Az idén július 24–26. között várja az érdeklődőket az ország egyik legrégibb bálja, a balatonfüredi Anna-bál, amely hangulatában és tradícióiban feleleveníti a polgári Magyarország egyik leggazdagabb időszakát, a reformkort. A bál napján az előző év bálkirálynője hintón végigkocsikázik a városban. A Móló Színpadon korabeli műsorok, táncbemutatók szórakoztatják a közönséget, majd a Városi Koncert Fúvószenekar ad műsort a Gyógy téren, a Kossuth-forrásnál. Este 21 órától pedig fergeteges utcabál és élő közvetítés szórakoztatja az érdeklődőket. A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása (www.balatonfured.hu). Az idén is összemérik tudásukat a királyi szakácsok Nagyszakácsiban július 31. és augusztus elseje között. A Királyi Szakácsok Viadala Somogy megye leghíresebb gasztronómiai rendezvénye, amelyen évről évre több tízezres tömeg ismerkedhet meg a középkori magyar királyok asztalának ínyencségeivel. A főzőverseny mellett kézművesek, csepűrágók, zenészek, bajvívók szórakoztatják az érdeklődőket.

Július 8–9-én tartják a XV. Sümegi Végvári Napokat a sümegi várban és várbirtokon. A kosztümös Történelmi Fesztiválnak és Végvári forgatagnak méltó háttere a Dunántúl egyik legszebb középkori vára. Egész hétvégén középkori programok, lovagi tornák, vásározók, mutatványosok, olasz zászlóforgatók, ókori cirkusz, komédiások és más meglepetésprogramok szórakoztatják az érdeklődőket. A korhű ruhában érkezők kedvezményt kapnak (www.sumegvar.hu).

Kosztümös nosztalgiák

1993 óta minden évben megrendezik Győrben a Barokk Nosztalgiák Művészeti Fesztivált. Az idén július 12–16. között várják az érdeklődőket a rendezvénysorozatra. A fesztivál zenei előadásainak korhű helyszínei a barokk paloták és a városkörnyéki falvak templomai, ahol többek között Händel és Haydn művei csendülnek fel. A rendezvény kiemelkedő programja a VII. Győri Koboz, Lant és Gitár Fesztivál augusztus 12–13-án. A Barokk Esküvő Történelmi Ünnepi Játékok keretében a résztvevők a XVII–XVIII. századi főúri esküvői ceremóniák világát ismerhetik meg. A belvárosban kézműves-kirakodóvásár és zászlóforgatók bemutatója, színielőadások, vásári komédiák várják, szórakoztatják a közönséget. A harmadik napon valódi jegyespár fogad egymásnak örök hűséget, majd Barokk Álarcos Bál zárja a rendezvényt.

A Savaria Történelmi Karnevál augusztus 20–23. között Szombathely egyedi történelmi örökségét dolgozza fel a római kortól kiindulva. A Karnevál napjainkban Közép-Európa egyik legnagyobb historikus-jelmezes ünnepe. A Karneválszínház előadásában sor kerül jelmezes-fáklyás felvonulásra, az Öreg Város Vásárára, az Ókori Hagyományőrzők Nemzetközi Találkozójára. Ehhez utcaszínházi bemutatók, táncszínházi produkciók, koncertek kapcsolódnak. A rendezvények csaknem 20 helyszínen zajlanak Szombathely belvárosában, hazai és külföldi szereplők részvételével. A látványos program része a népszerű rabszolgavásár és a középkort idéző Tüzes játék s persze a szombat esti ezerfős fáklyás felvonulás.

Színház az egész világ

Kaposvár legrégebbi védett műemléke, az 1061-ben alapított bencés apátság román stílusú épületmaradványa, a csodálatos panorámát kínáló Szentjakabi Bencés Apátság Romkertje ad otthont a Szentjakabi Nyári Estéknek június 24. és augusztus 13. között. A világirodalom egyik leghálásabb témájára, a férfi és a nő párharcára fűzték fel az idei műsoron szereplő hét színházi bemutatót. A közönség találkozhat a 60. évfordulóját ünneplő Somogy Táncegyüttes produkcióival is.

Az Ördögkatlan Fesztivál helyszíne a Villány és Nagyharsány között fekvő Ördögárok. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén már öt napon át, augusztus 5-től 9-ig várják a katlanlakókat nívós összművészeti programok. Jó esély van arra, hogy az Ördögkatlan Fesztivál a művészetek és persze a jó borok kedvelőinek zarándokhelyévé váljon ( www.ordogkatlan.hu).

Gyulán a Várkertben, a Várszínpadon és Tószínpadon augusztus 9-ig tart a 46. Gyulai Nyári Fesztivál. A jelentős színházi, irodalmi, komolyzenei előadásokat tartalmazó összművészeti fesztivál a könnyedebb műfajnak is teret ad (www.gyulaivarszinhaz. hu).

Különlegességek ínyenceknek

Vándorkiállításon mutatkoznak be idén és jövőre a herendi porcelánok. A fő kiállítást Keszthelyen rendezik be, majd tíz belföldi kastély ad otthont a különleges dísztárgyaknak. A látogatók a helyszíneken megismerkedhetnek a porcelándíszítési technikákkal is. Július elsejétől augusztus 6-ig Szécsényben a Forgách-kastélyban, augusztus 8-tól szeptember 2-ig pedig a füzérradványi Károlyi-kastélyban láthatók a világhírű herendi porcelánok legszebb darabjai (www.herendakastelyban.hu). Írók, költők, hírességek, akiket Gödöllő szeretete köt össze, a főszereplői a gödöllői irodalmi túrának, amelyeken a Gödöllői Városi Múzeum vezetője kíséri az érdeklődőket az élettörténeteket hitelesen megjelenítő, kevesek által tudott, érdekességekben bővelkedő ismertetéseivel. A túra időtartama két óra, autóval vagy busszal érkezők számára indul hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 8 és 16 óra között. A minimális létszám 10 fő. Előzetes megrendelés e-maillen: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

'
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai