hirdetés
hirdetés

Utazz Afrikába!

Ezzel a szlogennel debütált az utazzafrikaba.hu non-profit kezdeményezés, amely a kulturális turizmust a fejlesztéssel kapcsolja össze, és afrikai emberek tucatjainak adhat munkát. Szilasi Ildikó Hermina, Afrika-szakértő, antropológus szerint ugyanis Afrika különböző tájaira lehet, és érdemes is utazni. 

hirdetés

Bár lehet rosszat is hallani Afrikáról, az antropológus állítja: vele biztonságos az utazás, még azokra az eldugott tájakra is, ahova néhány fős, egyedi útjait szervezi. Az elmúlt 8 évben Afrika 20 országában járt, ebből két évet Kongóban töltött el, mindezt különösebb probléma és betegség nélkül. Sokakat kísért már Afrikában, többek között Csányi Sándort, Fábry Sándort, Jaksity Katalint, Jakupcsek Gabriellát. A közismert személyiségek is mind épségben és egészségben, hasznos tapasztalatokkal és felejthetetlen élményekkel tértek vissza Afrikából.

Zsákos szerzetesek

„Ismerőseim, pártfogóim évek óta biztatnak, hogy ne csak írjak és meséljek Afrikáról, hanem adjam meg másoknak is a lehetőséget arra, hogy megismerjék Afrikát, ahogy én ismerem”- emlékezik vissza az Afrika-kutató. „2012 júliusában öten csatlakoztak hozzám Közép-Kongóban, ahol a Gungu Fesztiválon vettünk részt, és egy indiai tánc-csoporton kívül mi voltunk az egyetlen külföldiek. A magyar delegációról cikkezett a sajtó, sőt, a fesztivál idejére még a magyar zászlót is felhúzták. A helyiek pedig azóta is magyar recept szerint sütik a kecskehúst… Utastársaim elmondása szerint életük legjobb, sorsfordító utazásában vettek részt.”

Ez indította útjára az utazzafrikaba.hu portált, amely nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az exkluzív utazásokon résztvevő korlátozott számú utazó minél több személyes élményben részesüljön. „Amerre utazunk, fogyasztunk és költünk: eszünk, iszunk, alszunk, szuveníreket vásárolunk. Ez mind helyi kisvállalkozóknál csapódik le, és ha azt vesszük alapul, hogy átlagosan 6-8 gyermek van egy családban, óriási hatással van a helyiek életére” – foglalta össze a szervező. Épp ezért maguk az afrikaiak is szorgalmazzák további tanulmányutak szervezését, amely fontos bevételt jelenthet több tucat afrikai nagycsalád számára.

Gungu Fesztivál

Az utazzafrikaba.hu filozófiája szerint a lehető legtöbb helyi segítőt, kísérőt vonja be a szervezésbe, és helyi kisvállalkozásokat, családokat támogat azzal, hogy a szükséges szolgáltatásokat – szállás, étkezés - náluk veszi igénybe. Ezáltal az utazók sokkal mélyebb bepillantást nyernek a helyi kultúrába, a valós afrikai életbe. Nem csak kívülről szemlélhetik azt, hanem az út idejére elmerülhetnek, részt vehetnek benne. Utazásukra szánt pénzüket pedig egy civil kezdeményezés keretében egy szegény és fejlődő országban költhetik el, amely talán még hatékonyabb segítséget is jelenthet, mint a „szimpla” adományozás, nem beszélve a személyes találkozás és tapasztalatcsere lélekformáló élményéről.

Gungu Fesztivál

„Útitársaim december 28 - január 8 között egy időutazáson vehet részt. Szenegálban szilveszterezhetnek a Baye Fall szerzetesekkel, és vallási vezetőkkel, úgynevezett marabukkal találkozhatnak Touba Szent városában, a Nagy Zarándoklat idején. Január végén pedig a Kongó folyó deltavidékénél barangolunk Magyar László és Henry Morton Stanley nyomában, és látogatást teszünk a hamuban fürdő zsákos szerzeteseknél is” – tette hozzá Szilasi Ildikó. Az 5-10 fős túrák különlegessége, hogy az érintett országok, közösségek jó ismerőjeként az antropológus szabad bejárással rendelkezik olyan helyekre is, ahova nélküle egyáltalán nem, vagy csak rendkívüli nehézségek és költségek árán juthat el az utazó. Sőt, tervei között szerepel egy olyan túra is, amelyet a világon egyedüliként csak az utazzafrikaba.hu szervezne meg.

Fotók: Lantai-Csont Gergely
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk