hirdetés
hirdetés

Várhatóan egy hónapig maradnak érvényben az utazási korlátozások

A nemzetközi járványhelyzetre való tekintettel szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok turisztikai céllal nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig - vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni - karanténba kell vonulniuk, döntött a Kormány - olvasható az MTÜ honlapján.

hirdetés
 Megszűnt az országok járványügyi besorolása, Magyarország zöld, minden más ország vörös besorolást kapott. A most elfogadott szabályok várhatóan egy hónapig maradnak érvényben.

Magyarországra érvényes foglalással rendelkező külföldiek számára azt javasolja az MTÜ, hogy, vegyék fel a kapcsolatot az utazásszervezővel. A magyarországi szálláshelyek, szolgáltatók rugalmasan járnak el.

"A kellemetlenségért elnézésüket kérjük, ám most az egészség és az emberélet védelme az első. Szükségesek a szigorú intézkedések annak érdekében, hogy minél előbb ismét biztonságban, szabadon fogadhassuk vendégeinket" - írja az MTÜ.

 Külföldiek Magyarországra történő belépésének szabályai

Nem magyar állampolgár Magyarország területére turisztikai céllal nem léphet be, a turizmus nem szerepel a jogszabály által nevesített kivételekben.

Mentességet csak kivételes esetben adhat a belépés helye szerinti rendőri szerv, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság.

A rendőri szerv engedélyezheti a beutazást, ha a kérelmező igazolja, hogy a belépés célja:

  1. a magyarországi bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó, magyar bíróság vagy hatóság által kiállított okirattal igazolt eljárási cselekményen történő részvétel,
  2. olyan üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, amelyek indokoltságát központi kormányzati igazgatási szerv, önálló szabályozó szerv vagy autonóm államigazgatási szerv meghívólevelével igazolja,
  3. az egészségügyi intézmény beutalójával vagy más megfelelő igazolással egészségügyi ellátás igénybevétele,
  4. a hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, ha ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja,
  5. a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiindulópontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás vagy az ilyen munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés, ha ezt a munkáltató általkiállított igazolás tanúsítja,
  6. a családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
  7. a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
  8. a kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel vagy
  9. egyéb méltányolható ok.

A kérelem kizárólag elektronikus úton terjeszthető elő, magyar, illetve angol nyelven nyújtható be. A benyújtott irat eredeti példányát a Magyarország területére történő belépéskor be kell mutani.

Az engedélyes a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton eshet át. Ha az fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léptethető be. Ha a fertőzés gyanúja nem merül fel, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre. Ezalól felmentést kaphat, ha 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív tesztet mutat be.

A sporteseményekre külön szigorú szabályok vonatkoznak majd, és emellett diplomáciai és hivatalos utakra lesz mód.

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai

Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja Magyarországra történő belépése során egészségügyi vizsgálaton eshet át. Ha az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg, a magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban köteles tartózkodni. Ha a külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

A karanténban elhelyezett személy kérelmére a járványügyi hatóság engedélyezheti a karanténban elhelyezett személy számára, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő (molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 PCR teszt) teszten vegyen részt.  Ha a vírus nem volt kimutatható, a karantén alól az illető felmentést kap.

Üzleti utazás

Lehetőség van a kapcsolt vállalkozások vezető tisztségviselőjének vagy munkavállalójának Magyarországra történő belépésére is üzleti célú utazás keretében. Üzleti céllal bármely állam területéről érkező személy beléphet Magyarország területére.

Ingázók

A szomszédos állam polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek. Visszatérve szintén korlátozás nélkül utazhatnak, ha 24 órát a külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg.

Átutazók

Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére beléphet, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk