hirdetés
hirdetés

Elindult a Bubi

Budapest új közösségi közlekedési lehetőségeként 2014. szeptember 8-án, hétfőn elindult a Főváros közbringarendszere. A MOL Bubi nyilvános üzemének indulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a Fővárosnak kiemelten fontos a környezettudatos közlekedés fejlesztése, a közbringarendszer elindításával Tarlós István főpolgármester programjának fontos eleme valósult meg.

hirdetés

A közbringarendszer 76 gyűjtőállomáson 1100 jellegzetes színű, almazöld kerékpárral áll a kerékpározni vágyók rendelkezésére télen-nyáron, a nap 24 órájában. Az egymástól 300-500 méterre elhelyezett gyűjtőállomások a pesti oldalon a Nagykörúton és a Városligeten belül, Budán pedig a Vízivárosban, valamint a dél-budai egyetemi negyedben és a Margitszigeten találhatók.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón elmondta: „Budapest számára kiemelten fontos a környezettudatos közlekedés fejlesztése. A város lakói megérdemlik, hogy tiszta és fenntartható környezetben éljenek. Ezért a kerékpározás mint az egyik legtisztább közlekedési forma kiemelt szerepet foglal el stratégiánkban. Célunk, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javításával egyre többen válasszák a rövid városi utazásaikhoz alternatívaként a kerékpárt. A MOL Bubi ennek a stratégiának a szerves része. Az almazöld bringák városszerte azt üzenik: Budapest egy kerékpáros barát város.”

A MOL Bubi kipróbálására számos kedvezmény vehető igénybe már az első naptól kezdve:

• Az év végéig (2014. december 31-ig) használható, kedvezményes 3.000 forintos MOL Bubi Start bérletet válthatnak azok, akik ismerkedni szeretnének Budapest új közbringarendszerével. A MOL Bubi Start bérlet 3000 forintba kerül, ebből 1.500 forint felhasználható a félórás ingyenes használaton túl fizetendő díjakra, és 2014. december 31-éig érvényes.

• Indulási kedvezményként a beindulást követő első időszakban (visszavonásig) az éves bérletet 18.900 forint helyett 12.000 forintért (5.000 Ft felhasználható kerettel), a féléves bérletet pedig 12.500 Ft helyett 8.000 forintért (3.000 Ft felhasználható kerettel) vásárolhatják meg azok, akik hosszabb ideig és/vagy rendszeresen szeretnék használni a MOL Bubit.

• Állandó kedvezményként az éves közösségi közlekedési BKK-bérlettel rendelkezőknek 50%-os kedvezményt adnak az éves MOL Bubi bérlet árából. Szintén állandó kedvezmény, hogy a vásárlás napján érvényes tömegközlekedési szemeszterbérlettel rendelkező köz- és felsőoktatásban tanulók a féléves MOL Bubi bérletet 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg. Az indulási kedvezmények időszakában az 50, illetve 20% kedvezményt a csökkentett éves, illetve féléves bérletárból adják.

A fenti bérletek a BKK ügyfélközpontjaiban válthatók meg (Deák Ferenc tér M, Kelenföld vasútállomás M, Keleti pályaudvar M, BKK központi ügyfélszolgálat Rumbach Sebestyén utca). További részletekről a molbubi.bkk.hu webcímen tájékozódhatnak az érdeklődök.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztés több mint egymilliárd forintba került. A „Budapesti Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer kialakítása” c. projektet az EU Regionális Fejlesztési Alapja a Széchenyi 2020 keretében támogatja. A projekt összköltsége nettó 1,059 millió forint, amelyből 900 millió forint az EU-s támogatás, az önrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat nyújtotta a BKK-nak.

A rendszer üzemeltetését fő szponzorként a MOL támogatja, ezen felül a felhasználók által megváltott jegyek és bérletek bevételei és a Fővárosi Önkormányzat támogatása biztosítja a rendszer fenntartását.

A rendszer sikeres működése megnyitja az utat a bővítés felé. Ez a tervek szerint Pesten a Hungária körút vonaláig, Budán pedig Kelenföld és Óbuda felé történne. A lefedett terület és a kerékpárok száma kb. 20%-kal növekedhetne. Az erre vonatkozó tervek már készülnek, a BKK ezeket több ütemben, a kerékpározásra alkalmas úthálózati fejlesztésekkel együtt tudja majd megvalósítani.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk