hirdetés
hirdetés

Vízumliberalizációs "útiterv" Koszovónak

A vízummentes utazáshoz szükséges reformlépésekről javaslattervet készített az Európai Bizottság Koszovó számára, a dokumentumot Cecilia Malmström belügyi biztos csütörtökön Brüsszelben adta át Vlora Citaku európai integrációs miniszternek.

hirdetés

Mint az uniós illetékes elmondta, a listán mindazon lépések szerepelnek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Koszovóban a vízummentességhez megfelelő, biztonságos környezetet biztosítsanak.

A brüsszeli bizottság tájékoztatása szerint elsősorban olyan reformokról van szó, mint a szabad mozgás biztosítása, a társadalmi befogadás, az adatbiztonság garantálása, a határok kezelése, a bevándorlás megfelelő kezelése, de kitér a terv a szervezett bűnözés és korrupció elleni fellépésre, valamint az alapjogok garantálására is.

Malmström hangoztatta, hogy a vízumliberalizációs folyamat üteme ezen reformok végrehajtásától függ. Hozzátette, nehéz reformokról van szó, de a brüsszeli bizottság kész tovább segíteni a koszovói vezetést e téren.

Az Európai Unión kívüli nyugat-balkáni országok közül Szerbia, Montenegró, az egykoron szintén Jugoszláviához tartozó Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Albánia lakói már vízum nélkül utazhatnak az unióba.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk