A GASTRO DESIGN AWARD A Turizmus Trend / Vendég&Hotel szervezésében átadásra kerülő díj, Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn, és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket. A verseny célja, felhívni a figyelmet az éttermi és a szállodai vendéglátás arculatának, megjelenésének fontosságára, a vendéglátóipari kommunikációban alkalmazott vizuális, design és belsőépítészeti elemek minőségének kiemelt szerepére, és arra, hogy a vendégoldal területéről mennyire fontos és meghatározó az adott vendéglátóegység megjelenése.
A beadott pályaműveket – most először – ismert nemzetközi szakemberekből és a hazai szakmédia képviselőiből álló zsűri értékelte. Mexikó, Dubai, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország hoteljeinek igazgatói és menedzserei vettek részt a munkában. A zsűrizést követően nyilvánosságra kerültek a rövidlisták, az október 9-i ünnepélyes díjkiosztó gálán pedig kiderül, kik lesznek az ez évi győztesek.
Varró Zoltán designer, belsőépítész vezetése mellett szeptember 5-én, a JAB Csoport elegáns, budai villájában ült össze a Gastro Design Award 2017 díjait odaítélő zsűri. A zsűri tagjai több kategóriában nem adnak át idén díjat, miután a pályamunkák nem érték el megfelelő színvonalat. Az idei shortlisteken kizárólag olyan pályamunkákat díjaznak, melyeket egyöntetűen elismertek a bírák.
Gasztro vonalon a fő kérdés az volt, a designt vagy a praktikumot díjazzák, az egyszerűséget, vagy az összetettséget értékeljék. Érdekes kérdés továbbá, vajon szerencsés-e egy az egyben lemásolni egy külföldi nagynevű sikeres tervező munkáját, vagy illene azt átalakítani az itthoni megvalósítás során. Másolás és inspiráció – nehéz elválasztani a két dolgot. A bírák között volt olyan, aki szerint a jót le lehet másolni, sőt, érdemes is. A hotelek értékelése során figyelembe vették, melyik hely mennyire ad más, különleges élményt a vendégnek, mennyire emlékezetes az adott szálláshely. Számított az egyediség, valamint az, mennyire követik a hazai megoldások a nemzetközi trendeket. Külön öröm, hogy shortlistre idén több vidéki szállás is került.
„Idén többen jelentkeztek, mint a korábbi években, azonban továbbra is fájó, hogy a nagy szállodaláncok nem pályáztak. Öröm, hogy új típusú szálláshelyek is a látókörünkbe kerültek. Végre itthon is elkezd nyitni mind a vendéglátós, mind a szállodai szakma az egyediség, különlegességek nemzetközi trendje felé. Az pedig külön jó hír, hogy erre a vonalra egyre több a példa nemcsak a fővárosban, hanem vidéken, nagyobb és kisebb településeken egyaránt.” Foglalta össze a zsűrizés tapasztalatait Varró Zoltán a zsűri elnöke.
A ZSŰRITAGOK:
Varró Zoltán – zsűrielnök, designer, belsőépítész, Varró Design
Adele Gutman – a Library Hotel Collection (USA New York) szállodalánc alelnöke
David Mulin – a franciaországi St. Reggis Hotel Punta Mita igazgatója
Monica Ortiz – a mexikói Rosewood Mayakoba Resort igazgatója
Katusak-Huzsvar Péter – W Hotel Dubai igazgatója
Nagy Dániel – MTÜ képviselője
Bakody Katalin – a JAB csoport igazgatója
Martinkó József – Octogon Magazin főszerkesztője
Pásztor Erika Katalina – az Építészfórum.hu főszerkesztője
Ács Erzsébet – a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke
Vágó Ágnes – a Vendég&Hotel főszerkesztője
Szigeti Péter – a PPH Media tartalomfejlesztési vezetője
Krémer Julianna – a PPH Media művészeti vezetője
A Gastro Design Award 2017 shortlistje a következő:
A. GASTRO KATEGÓRIA
BELSŐÉPÍTÉSZET
MERCEDES VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – ZÁRT VENDÉGTÉR DÍJ
Vendéglátóegységek 40 fő alatt:
- ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum / ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum
- Homoki Lodge / Homoki Lodge - Nature Quest Resort
Vendéglátóegységek 40 fő felett:
- B!stro Fine / Bistro Fine, este’r partners
- Deák St. Kitchen / The Ritz-Carlton, Budapest
- Doblo Wine & Bar / Doblo Wine & Bar
- Zwack Unicum Füves Bár / Zwack Unicum, este’r partners
VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – NYITOTT VENDÉGTÉR DÍJ
- STAND25 / 4N Gasztronómia, PLUSDESIGNSTUDIO - Fejes Gergő
- Fricska Bisztró (Veszprém) / Fricska Bisztró, Somlai Tibor, belsőépítész; Katona Manufaktúra, kivitelezés
- Babérliget Kúria rendezvénypavilon / Babérliget Kúria, The ALCHEMISTS – Buday Zsolt
NESPRESSO BAR, PUB & CAFÉ (KÁVÉHÁZ, KÁVÉZÓ, PRESSZÓ) BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET DÍJ
- GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
EGYÉB VENDÉGTÉR BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET (delikátüzlet, cukrászda, étel-ital szakbolt stb.) DÍJ
- Füge bolt és kávézó / UGAR - Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Lumoconcept
- Hisztéria Cremeria / Singer Design
- Kristinus Borbár / Kristinus Borbirtok, Kiss Zsombor, Nero Solutions
A. GASTRO KATEGÓRIA
DESIGN
WEBOLDAL- ÉS MOBILOLDAL DESIGN ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁG DÍJ
- GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
- Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
- Etyeki Kúria / Etyeki Kúria Borgazdaság, DONE Digital
LOGÓ ÉS GRAFIKUS ARCULAT DÍJ
- Anjuna Ice Pops / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Nagy Zsófia
- Füge bolt és kávézó / Molnár Annamária
- Calavera Mexikói Étterem és Bár / Központ Bisztró, Cafe Design
- Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
- STAND25 / 4N Gasztronómia, PLUSDESIGNSTUDIO - Fejes Gergő, belsőépítészeti tervezés, Kalászi Benjamin - grafikai arculat, képregény, képregény illusztráció, Püspöki Apor - designer, Csahók Ibolya, Fejes Gergő - grafikai arculat, logó
- Sushiroll / DekoRatio Branding & Design Studio, Nagy Zsófia
- Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
B. SZÁLLODA KATEGÓRIA
BELSŐÉPÍTÉSZET
JAB SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – TELJES HÁZ DÍJ
- BAMBARA Hotel****prémium
- Avalon Resort & SPA / Avalon Park
- Babérliget Kúria
- Butik Design Rooms
- The Loft Budapest / First Central Loft, Este'r Partners
SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – LOBBY DÍJ
- W&M Hotel / G&M Design Studio (Terv pályázat)
- Alsóörs Marina Hotel Lobby / TAAT építész műterem, Nóbik Orsolya és Szilvási Attila
SOLINFO SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SZOBA
- Avalon Resort & SPA / Avalon Park
- Homoki Lodge - Nature Quest Resort
SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SPA & WELLNESS DÍJ
- Avalon Resort & SPA / Avalon Park
AZ ELBÍRÁLÁS FŐBB SZEMPONTJAI:
A pályázott munka eredetisége, kreativitása
A pályázott munka érthetősége, átláthatósága
A kivitelezés minősége, a pályázott munka esztétikai és funkcionális minőségének összhangja
Forrás: Vendég & Hotel