A kerekasztal lovagjai

Szemináriumi nappal kezdődött november 18-án az MSZÉSZ 42. Közgyűlése Tapolcán, a Hunguest Hotel Pelionban, ahol mind a délelőtti, mind a délután megtartott szakmai kerekasztal beszélgetés mindent vitt.

Szerda délelőtt a hazai szállodaipar ez évi teljesítményéről, és a jövő évről szóló latolgatás jegyében telt az egyes számú kerekasztal beszélgetés, ahol a résztvevők a következők voltak: Barkó Károly (Hunguest Hotel), Bogár Zoltán (Danubius-lánc) Dorcsinecz József (szállás.hu), Csanádi András (Accor), Flesch Tamás (Palazzo Zichy), Géher Zoltán (Continental Budapest), Tornyossy Zoltán (Expedia).

Városmarketing: a sötét ló

A jelen lévők egyemberként sikerévként könyvelték el az ideit, és kiemelték a budapesti atrakciókat, amelyek vonzzák, mint a mágnes a magyar fővárosba látogatókat. Azonban abban is egyöntetű volt a vélemény, hogy a városmarketing területén ugyancsak van még mit tenni. Géher Zoltán hozzátette, bár Budapest valóban „szárnyal” turisztikai szempontból, azonban ez egyrészt az idegenforgalmi fejlesztéseknek, másrészt a social media szerepének köszönhető, de még mindig az az általános, hogy a hozzánk érkező gyakorlatilag mindig meglepődik: Jé, milyen jó hely ez a Budapest!

Vidéken is van még mit tenni

Barkó Károly elsősorban az orosz piac drasztikus visszaeséséről számolt be Hévízen, ezt számokkal is alátámasztotta: míg az általános szám ez esetben mínusz 50 százalék, a két hévízi Hunguest-ház esetében ennél drasztikusabb a helyzet: náluk 70 százalékos a visszaesés. Az Accor képviselője, Csanádi András pedig épp cégcsoportjuk francia vonatkozása miatt aggódik a következő időkért – a párizsi események fényében ez nem is csoda. A Danubius szakértője, Bogár Zoltán a belföldi piac erősebb jelenlétében bízik jövőre – ez talán „kiváltja” a határon túlról érkezők csökkenésének mértékét.

Vendéglátók albérletben

A délután legérdekesebb programja is a kerekasztal beszélgetés volt, amelyet – akárcsak a korábbit – szintén Kovács István (MSZÉSZ) moderált. Ezen Nagy Gábor (Eventrend), Engelbrecht Kinga (Hotel Boscolo), Nagy-Szász István (Andrássy Hotel), Gendúr András (La Perle Noir) és Váradi-Szabó Balázs (Waldorf Catering) vett részt. A vendéglátás kiszervezése kapcsán elmondták, fontos a precíz, minden területre, akár apróságokra is kiterjedő szerződéskötés, a minibárt nem érdemes outsourcingolni (a jelentős haszon miatt), a legnehezebb pedig egyértelműen a bankett események kiszervezése.


Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.