A szőlő útja, Hilltop módra

Bár lóg az eső lába, mire Neszmélyre, a Hilltop birodalmához érünk, hétágra süt a nap. A jövőre negyedévszázados magyar cég teljes alapító vezérkara fogadja a meghívott újságírókat: Keresztúry Éva, Storcz Judit, Török Imre és Kamocsay Ákos.

Kamocsay Ákos, a cég főborásza vezeti körbe csapatunkat, megmutatva a szőlő útját, Hilltop módra. Megtudjuk, 110 hektár rossz fajtaösszetételű szőlőültetvénnyel kezdték, mára 560 hektár kiváló minőségű szőlővel rendelkeznek (400 ha ezen a környéken, 160 ha-nyi terület Szekszárdon van), és ezzel ők az ország legnagyobb szőlőbirtokosai.

Sokáig szinte kizárólag az angol piacra termeltek, ma az angol export a teljes eladott bormennyiségük 60 százalékát teszi ki. Kiderül, sok mindenben elsők: ők voltak az első „nyugati szemléletű” borászat idehaza, ők használtak először erőteljes színű műanyag dugót, ahogy csavarzárat is, és az is a Hilltop csapata volt, akik legelőször tették boraikat baginbox-ba, azaz borzsákba.

Miközben ezt megtudjuk, frissen szedett, még harmatos pinot noir szőlőt szemezgetünk, amely épp várja a sorát a présnél. Nem csoda, hiszen a szüret kellős közepén érkezünk, így láthatjuk a cég szőlőkombájnait munka közben, amelyek napi 5-6 hektárral is képesek végezni. Másik büszkeségük a nitrogénnel működő, pillanathűtéses, teljesen zárt rendszerű présgép, amelyet idén szereztek be a szüretre. Végül megkóstoljuk legújabb borcsaládjuk tagjait, a Kamocsay Prémium sorozat tételeit, amelynek születését az motiválta, hogy a Hilltop borok mindig is friss, illatos, gyümölcsös reduktív világukról voltak ismertek, ám időközben fordult a világ, és immár a komplexebb, érleltebb, komoly borok iránt nőtt az érdeklődés.

Útunk végén a főborászt naná, hogy az idei termésről kérdezzük. „Milyen lesz az idei évjárat? Ezt majd akkor tudom megmondani, ha bent lesz a pincében”, válaszolja, de közben azért vidám tekintete sokat elárul.


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.
Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást

Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest három héttel később, április 21-én, húsvéthétfőn zár a Szépművészeti Múzeum Munkácsy-kiállítása,
Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben

Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben 

Májusban újra a szabadtéri élményeké a főszerep a Zsolnay Negyedben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.