A szőlő útja, Hilltop módra

Bár lóg az eső lába, mire Neszmélyre, a Hilltop birodalmához érünk, hétágra süt a nap. A jövőre negyedévszázados magyar cég teljes alapító vezérkara fogadja a meghívott újságírókat: Keresztúry Éva, Storcz Judit, Török Imre és Kamocsay Ákos.

Kamocsay Ákos, a cég főborásza vezeti körbe csapatunkat, megmutatva a szőlő útját, Hilltop módra. Megtudjuk, 110 hektár rossz fajtaösszetételű szőlőültetvénnyel kezdték, mára 560 hektár kiváló minőségű szőlővel rendelkeznek (400 ha ezen a környéken, 160 ha-nyi terület Szekszárdon van), és ezzel ők az ország legnagyobb szőlőbirtokosai.

Sokáig szinte kizárólag az angol piacra termeltek, ma az angol export a teljes eladott bormennyiségük 60 százalékát teszi ki. Kiderül, sok mindenben elsők: ők voltak az első „nyugati szemléletű” borászat idehaza, ők használtak először erőteljes színű műanyag dugót, ahogy csavarzárat is, és az is a Hilltop csapata volt, akik legelőször tették boraikat baginbox-ba, azaz borzsákba.

Miközben ezt megtudjuk, frissen szedett, még harmatos pinot noir szőlőt szemezgetünk, amely épp várja a sorát a présnél. Nem csoda, hiszen a szüret kellős közepén érkezünk, így láthatjuk a cég szőlőkombájnait munka közben, amelyek napi 5-6 hektárral is képesek végezni. Másik büszkeségük a nitrogénnel működő, pillanathűtéses, teljesen zárt rendszerű présgép, amelyet idén szereztek be a szüretre. Végül megkóstoljuk legújabb borcsaládjuk tagjait, a Kamocsay Prémium sorozat tételeit, amelynek születését az motiválta, hogy a Hilltop borok mindig is friss, illatos, gyümölcsös reduktív világukról voltak ismertek, ám időközben fordult a világ, és immár a komplexebb, érleltebb, komoly borok iránt nőtt az érdeklődés.

Útunk végén a főborászt naná, hogy az idei termésről kérdezzük. „Milyen lesz az idei évjárat? Ezt majd akkor tudom megmondani, ha bent lesz a pincében”, válaszolja, de közben azért vidám tekintete sokat elárul.


A termálturizmus valósága Budapesten

A termálturizmus valósága Budapesten 

A gyógy- és termálturizmus egyre fontosabb szerepet tölt be, ugyanakkor számos kihívással is szembesül, mint a fenntarthatóság, a piaci elvárások, az orvosi validáció, a vendégigények és a nemzetközi versenyhelyzet.
Jön a VéNégy Fesztivál

Jön a VéNégy Fesztivál 

Július első napjaiban, Nagymarosnál.
Javult a természetes fürdővizeink minősége

Javult a természetes fürdővizeink minősége 

A 2024-ben 288 természetes fürdővizet tartottak nyilván Magyarországon. Ezek közül 193 kiváló, 58 jó és 4 tűrhető minősítést kapott.
Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.