Kamocsay Ákos, a cég főborásza vezeti körbe csapatunkat, megmutatva a szőlő útját, Hilltop módra. Megtudjuk, 110 hektár rossz fajtaösszetételű szőlőültetvénnyel kezdték, mára 560 hektár kiváló minőségű szőlővel rendelkeznek (400 ha ezen a környéken, 160 ha-nyi terület Szekszárdon van), és ezzel ők az ország legnagyobb szőlőbirtokosai.
Sokáig szinte kizárólag az angol piacra termeltek, ma az angol export a teljes eladott bormennyiségük 60 százalékát teszi ki. Kiderül, sok mindenben elsők: ők voltak az első „nyugati szemléletű” borászat idehaza, ők használtak először erőteljes színű műanyag dugót, ahogy csavarzárat is, és az is a Hilltop csapata volt, akik legelőször tették boraikat baginbox-ba, azaz borzsákba.
Miközben ezt megtudjuk, frissen szedett, még harmatos pinot noir szőlőt szemezgetünk, amely épp várja a sorát a présnél. Nem csoda, hiszen a szüret kellős közepén érkezünk, így láthatjuk a cég szőlőkombájnait munka közben, amelyek napi 5-6 hektárral is képesek végezni. Másik büszkeségük a nitrogénnel működő, pillanathűtéses, teljesen zárt rendszerű présgép, amelyet idén szereztek be a szüretre. Végül megkóstoljuk legújabb borcsaládjuk tagjait, a Kamocsay Prémium sorozat tételeit, amelynek születését az motiválta, hogy a Hilltop borok mindig is friss, illatos, gyümölcsös reduktív világukról voltak ismertek, ám időközben fordult a világ, és immár a komplexebb, érleltebb, komoly borok iránt nőtt az érdeklődés.
Útunk végén a főborászt naná, hogy az idei termésről kérdezzük. „Milyen lesz az idei évjárat? Ezt majd akkor tudom megmondani, ha bent lesz a pincében”, válaszolja, de közben azért vidám tekintete sokat elárul.