A támogatáscsökkentés nem befolyásolja a turisztikai költéseket Hévízen

A képviselő-testület elfogadta Hévíz város idei évi költségvetését a testület legutóbbi ülésén.

Az önkormányzat 2017. évi eredeti elfogadott költségvetésének bevételi-kiadási főösszege 2 milliárd 896 millió Ft, ez 41 millió Ft-tal magasabb a 2016.os év eredeti költségvetéséhez képest. 2016-hoz képest csökken az állami támogatás 284 millió Ft-tal, de 2016-ban már eleve elvontak adóerő-képesség miatt közel 120 millió Ft-ot, tehát az abszolút elvonás több mint 400 millió Ft.

A 2017. évi költségvetés összeállítása során kiemelt cél volt, hogy az önkormányzati feladatellátás színvonalcsökkentés nélkül finanszírozható legyen.Pályázatokkal és többletbevétellel a dinamikus fejlődésért

A testület megállapította: ahhoz, hogy a város által elhatározott fejlesztéspolitika, a folyamatban lévő fejlesztések megvalósítása reális cél maradjon, az elkövetkező években javasolt felülvizsgálni az intézmények feladatellátását, a város létszámpolitikáját. Azonban csak a kiadások csökkentésével vélelmezhetően nem lehet célt érni, hiszen a város joggal igényli azt, hogy továbbra is dinamikusan fejlődjön. E fejlődés forrása elsősorban a pályázatok lehetőségeiből adódik, másik oldalról pedig meg kell vizsgálni azokat a területeket, ahol az önkormányzat szolgáltatásainak felülvizsgálatával többletbevételeket érhet el. Indokolt átgondolni, elsősorban a fejlesztéspolitika forrásainak biztosítása érdekében az önkormányzati vagyonban rejlő tartalékok feltárását, javasolt számba venni azokat az ingatlanokat, amelyek értékesítése szóba kerülhet. Annak érdekében, hogy az ingatlan vagyon hasznosíthatósága, értékesíthetősége megalapozásra kerüljön, indokolt lenne ezen ingatlanok piaci értékének előzetes meghatározása, ezekre vonatkozó értékbecslések elkészítése. Ennek megvalósítása érdekében a konkrét ingatlanok jelenlegi meghatározása nélkül a költségvetésben forrást terveztek. A fejlesztéspolitika forrásaként a fejlesztési hitel felvételének lehetősége, mint kidolgozandó alternatíva is szóba kerülhet.

A beterjesztett 2017-es költségvetés megteremti a stabil és biztos működés feltételeit, de a jövő érdekében a fentiek fényében mindenképpen indokolt a következő évek költségvetésének megalapozásához szükséges intézkedések, fokozatos lépések folytatása.Az ifa az egyik legjelentősebb adóbevétel Hévízen

709 millió Ft bevétel a központi költségvetésből származik, melyből a legnagyobb részt az idegenforgalmi adó után számolt üdülőhelyi feladatok támogatása teszi ki, összesen 475 millió Ft-ot.

Az idegenforgalmi adóbevételek után fizetett állami hozzájárulás 1,55 Ft-ról 1 Ft-ra csökkent. Ezt részben ellensúlyozza az önkormányzat turizmusorientált fejlesztési politikája, hiszen az önkormányzat saját adóbevételei 2016-ban tovább erősödtek, ez alapján tervezték a 2017-es évet. A három legjelentősebb adóbevétel (építményadó, idegenforgalmi adó, iparűzési adó) összesen 1 milliárd 194 millió Ft, ez 106 millió Ft-tal túlteljesült az eredeti tervekhez képest. Visszatekintve az elmúlt évekre látható, hogy 2010-ben 884 millió Ft volt, ezen bevételeket illetően tehát 35%-os növekedést ért el a város hat év alatt.

A költségvetés összeállítása során az állami kiegészítés csökkentését elsősorban a működési kiadások csökkentésével kívánta az önkormányzat ellensúlyozni, illetve belső átszervezésekkel, melyekkel hatékonyabbá lehet tenni a városi intézmények működését. A megkezdett átalakítások és a korábbi évek jelentős megtakarításának köszönhetően az önkormányzat saját erőből finanszírozza a 2017. évi közel 20%-os minimálbér- és garantált bérminimum-emelését.Megújul a mozi, költözik a buszpályaudvar, gyógyhelyközpont épül

Az elmúlt évek kormányzati és EU-s támogatásokon, illetve turizmusorientált növekedésen alapuló gazdálkodás nyomán a bankszámlapénzben mért önkormányzati maradvány 740 millió Ft, amelynek pontos összegét a zárszámadás keretében fogadja el a képviselőtestület április 30-ig.

Az elfogadott költségvetésből 403,6 millió Ft-ot beruházásra kíván fordítani a város. Ebben az esztendőben megújul a Fontana mozi teljes nézőtere és a művelődési intézmény mobilszínpadot szerez be összesen 17,5 millió Ft összegben. Nagyprojektek – többek között a központi buszpályaudvar áttelepítése, gyógyhelyközpont kialakítása, a Széchenyi utca fejlesztése, a termelői piac megújítása, az egregyi temetőkápolna állagmegóvása, nagyparkoló közlekedési területének és zöldterületének megújítása, a lőtér területének fejlesztése – előkészítését a támogatási döntésig saját forrásból, illetve újabb 112 millió forinttal immár a 2. adósságkonszolidációs pályázatot valósíthatja meg az önkormányzat. Elindulhat több tervezési munkálat is. Ilyen például a térségi sportcsarnok építéséhez szükséges infrastruktúra tervezése, a naperőmű-telepítés előkészítése, a dr. Babócsay-Szabó Lőrinc-Zrínyi utca csapadékvíz elvezetésének terveztetése, új parkolóhelyek megvalósításához tervek készítése, illetve a Zrínyi utca felső szakaszán út-, közmű- és zöldfelületi felújításhoz tervek készítése.

Nem csökkennek a turisztikai költések

Az idegenforgalmi célú költéseket és a fejlesztési terveket azonban a támogatáscsökkentés várhatóan nem befolyásolja ez évben sem. Ezt szem előtt tartva nem csökkentette az önkormányzat a helyi turisztikai marketingszervezet finanszírozását 2017-re vonatkozóan. A Hévíz Turizmus Marketing Egyesület támogatása 19.500.000 forint, a Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft. támogatása 71.000.000 forint. A tavaly elindított, magánszálláshelyek minőségfejlesztésének támogatása pályázatra ugyanúgy 16.0000.000 forintot irányozott elő a város. A repülőtér üzemeltetésre 50.000.000 forint idén is a ráfordítás.

Láthatóan tehát továbbra is meghatározó szerep jut a pályázati forrásoknak, ugyanakkor az önkormányzat a szolgáltatásaiból is többletbevételekhez szeretne jutni, ennek lehetőségeit ez évben felülvizsgálják.


Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában

Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában  

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató tárlat nem volt még itthon látható.
Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.