A támogatáscsökkentés nem befolyásolja a turisztikai költéseket Hévízen

A képviselő-testület elfogadta Hévíz város idei évi költségvetését a testület legutóbbi ülésén.

Az önkormányzat 2017. évi eredeti elfogadott költségvetésének bevételi-kiadási főösszege 2 milliárd 896 millió Ft, ez 41 millió Ft-tal magasabb a 2016.os év eredeti költségvetéséhez képest. 2016-hoz képest csökken az állami támogatás 284 millió Ft-tal, de 2016-ban már eleve elvontak adóerő-képesség miatt közel 120 millió Ft-ot, tehát az abszolút elvonás több mint 400 millió Ft.

A 2017. évi költségvetés összeállítása során kiemelt cél volt, hogy az önkormányzati feladatellátás színvonalcsökkentés nélkül finanszírozható legyen.Pályázatokkal és többletbevétellel a dinamikus fejlődésért

A testület megállapította: ahhoz, hogy a város által elhatározott fejlesztéspolitika, a folyamatban lévő fejlesztések megvalósítása reális cél maradjon, az elkövetkező években javasolt felülvizsgálni az intézmények feladatellátását, a város létszámpolitikáját. Azonban csak a kiadások csökkentésével vélelmezhetően nem lehet célt érni, hiszen a város joggal igényli azt, hogy továbbra is dinamikusan fejlődjön. E fejlődés forrása elsősorban a pályázatok lehetőségeiből adódik, másik oldalról pedig meg kell vizsgálni azokat a területeket, ahol az önkormányzat szolgáltatásainak felülvizsgálatával többletbevételeket érhet el. Indokolt átgondolni, elsősorban a fejlesztéspolitika forrásainak biztosítása érdekében az önkormányzati vagyonban rejlő tartalékok feltárását, javasolt számba venni azokat az ingatlanokat, amelyek értékesítése szóba kerülhet. Annak érdekében, hogy az ingatlan vagyon hasznosíthatósága, értékesíthetősége megalapozásra kerüljön, indokolt lenne ezen ingatlanok piaci értékének előzetes meghatározása, ezekre vonatkozó értékbecslések elkészítése. Ennek megvalósítása érdekében a konkrét ingatlanok jelenlegi meghatározása nélkül a költségvetésben forrást terveztek. A fejlesztéspolitika forrásaként a fejlesztési hitel felvételének lehetősége, mint kidolgozandó alternatíva is szóba kerülhet.

A beterjesztett 2017-es költségvetés megteremti a stabil és biztos működés feltételeit, de a jövő érdekében a fentiek fényében mindenképpen indokolt a következő évek költségvetésének megalapozásához szükséges intézkedések, fokozatos lépések folytatása.Az ifa az egyik legjelentősebb adóbevétel Hévízen

709 millió Ft bevétel a központi költségvetésből származik, melyből a legnagyobb részt az idegenforgalmi adó után számolt üdülőhelyi feladatok támogatása teszi ki, összesen 475 millió Ft-ot.

Az idegenforgalmi adóbevételek után fizetett állami hozzájárulás 1,55 Ft-ról 1 Ft-ra csökkent. Ezt részben ellensúlyozza az önkormányzat turizmusorientált fejlesztési politikája, hiszen az önkormányzat saját adóbevételei 2016-ban tovább erősödtek, ez alapján tervezték a 2017-es évet. A három legjelentősebb adóbevétel (építményadó, idegenforgalmi adó, iparűzési adó) összesen 1 milliárd 194 millió Ft, ez 106 millió Ft-tal túlteljesült az eredeti tervekhez képest. Visszatekintve az elmúlt évekre látható, hogy 2010-ben 884 millió Ft volt, ezen bevételeket illetően tehát 35%-os növekedést ért el a város hat év alatt.

A költségvetés összeállítása során az állami kiegészítés csökkentését elsősorban a működési kiadások csökkentésével kívánta az önkormányzat ellensúlyozni, illetve belső átszervezésekkel, melyekkel hatékonyabbá lehet tenni a városi intézmények működését. A megkezdett átalakítások és a korábbi évek jelentős megtakarításának köszönhetően az önkormányzat saját erőből finanszírozza a 2017. évi közel 20%-os minimálbér- és garantált bérminimum-emelését.Megújul a mozi, költözik a buszpályaudvar, gyógyhelyközpont épül

Az elmúlt évek kormányzati és EU-s támogatásokon, illetve turizmusorientált növekedésen alapuló gazdálkodás nyomán a bankszámlapénzben mért önkormányzati maradvány 740 millió Ft, amelynek pontos összegét a zárszámadás keretében fogadja el a képviselőtestület április 30-ig.

Az elfogadott költségvetésből 403,6 millió Ft-ot beruházásra kíván fordítani a város. Ebben az esztendőben megújul a Fontana mozi teljes nézőtere és a művelődési intézmény mobilszínpadot szerez be összesen 17,5 millió Ft összegben. Nagyprojektek – többek között a központi buszpályaudvar áttelepítése, gyógyhelyközpont kialakítása, a Széchenyi utca fejlesztése, a termelői piac megújítása, az egregyi temetőkápolna állagmegóvása, nagyparkoló közlekedési területének és zöldterületének megújítása, a lőtér területének fejlesztése – előkészítését a támogatási döntésig saját forrásból, illetve újabb 112 millió forinttal immár a 2. adósságkonszolidációs pályázatot valósíthatja meg az önkormányzat. Elindulhat több tervezési munkálat is. Ilyen például a térségi sportcsarnok építéséhez szükséges infrastruktúra tervezése, a naperőmű-telepítés előkészítése, a dr. Babócsay-Szabó Lőrinc-Zrínyi utca csapadékvíz elvezetésének terveztetése, új parkolóhelyek megvalósításához tervek készítése, illetve a Zrínyi utca felső szakaszán út-, közmű- és zöldfelületi felújításhoz tervek készítése.

Nem csökkennek a turisztikai költések

Az idegenforgalmi célú költéseket és a fejlesztési terveket azonban a támogatáscsökkentés várhatóan nem befolyásolja ez évben sem. Ezt szem előtt tartva nem csökkentette az önkormányzat a helyi turisztikai marketingszervezet finanszírozását 2017-re vonatkozóan. A Hévíz Turizmus Marketing Egyesület támogatása 19.500.000 forint, a Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft. támogatása 71.000.000 forint. A tavaly elindított, magánszálláshelyek minőségfejlesztésének támogatása pályázatra ugyanúgy 16.0000.000 forintot irányozott elő a város. A repülőtér üzemeltetésre 50.000.000 forint idén is a ráfordítás.

Láthatóan tehát továbbra is meghatározó szerep jut a pályázati forrásoknak, ugyanakkor az önkormányzat a szolgáltatásaiból is többletbevételekhez szeretne jutni, ennek lehetőségeit ez évben felülvizsgálják.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?