BGE sikerek az első magyar egyetemi gasztronómiai kupán

A BGE fennállásának 50. évfordulóját ünneplő programsorozat részeként október 18-án szakács- és pincérversenyt rendeztek I. Egyetemi Gasztronómiai Kupa néven a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének együttműködésével. Az első alkalommal, de a hagyományteremtés szándékával megrendezett verseny a hallgatók valóságos elméleti és gyakorlati tudását kívánta felmérni és értékelni.

A szakácsversenyzők előre ismertetett nyersanyagokból és még két kötelező alapanyagból (hízott kacsamáj, tehéntúró) készítettek háromfogásos ételsort.  A pincérek díszasztalt terítettek, osztrigát bontottak, kávét és koktélt kevertek, szervíroztak. A versenyzőknek szóban, idegen nyelven is számot kellett adni tudásukról. Budapestről, Keszthelyről, Siófokról, Veszprémből és Zalaegerszegről érkeztek a hallgatók, a két BGE KVIK-es egyetemi hallgatóval együtt összesen 12-en mérték meg tudásukat.  

Az eredményhirdetés előtt Bernáth József a tipikus konyhai hibákra hívta fel a versenyzők figyelmét: a kézmosás és a munka közbeni rend és takarítás fontosságára. Barka Áron pedig arról beszélt, milyen körültekintést igényel, hogy a lehető legkevesebb hulladék kerüljön a kukába. Segal Viktor a kóstoló zsűri tagjaként a főételek és a desszertek ügyes tálalását emelte ki. Óvta a tanulókat az alulfűszerezés hibájától, amit nemcsak itt, hanem világversenyeken is tapasztal.

 

A szakácsverseny első három helyezettje:

1. Ramocsai Barbara, BGE KVIK (Kacsatekercs, karamellizált körte, körtepüré kocsonya)

2. Hamar Roland, Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája (Sous vide mangalicakaraj, csicsóka püré, sült céklás almasaláta, jus)

3. Mursa Martin, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Sütőtökös panna cotta, túró fagyi, áfonya coulis, csoki tuile, méz zselé

 

A pincérverseny első három helyezettje:

1. Császár Attila, BGE KVIK

2. Gelencsér Janka, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

3. Hosszú Kevin, Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Ők hatan a verseny szervezői és támogatói által felajánlott értékes jutalomban részesültek. Emellett az első helyezett szakács és pincér versenyző (ha a verseny ideje alatt még középiskolai hallgató, és három évben belül, önköltséges képzésre felvételt nyer a BGE KVIK turizmus-vendéglátás alapképzésére) első féléves tandíját az egyetem biztosítja.

-        A mai rendhagyó szakács- és pincérverseny az egyetem első, saját szervezésű versenye, mellyel szakítani kívántunk az eddigi meg szokásokkal: a versenyzők valódi tudását mértük fel, a különböző feladatok teljesítése során a témában legautentikusabb zsűritag bírálta el a versenyzők munkáját. Célunk, hogy hagyományt teremtve évente megrendezzük a versenyt, egyben hozzájáruljunk a hazai éttermi szerviz magasabb szintre emeléséhez– mondta Tóth Gábor, a BGE KVIK mesteroktatója, a verseny ötletgazdája.

 

A szakácsverseny zsűri tagjai:

·         Barka Áron, ARAZ Étterem

·         Bernáth József, számos külföldi Michelin csillagos étterem korábbi munkatársa

·         Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense

·         Ferenczi István, Danubius Hotel Aréna

·         Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem

·         Segal Viktor, Segal Viktor Konyhája; Bocuse d’Or Akadémia

·         Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia

 

A pincérverseny zsűri tagjai:

·        Csapody Balázs, a  balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a  Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a sommelier ismeretek szakértője

·        Balogh István Ferenc, Éttermi Mesterek Klubja elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője

·        Bándoli Attila, a Gundel étterem volt ügyvezető igazgatója, vendéglátóipari szakértő

·        Héver Tímea, az Alemitta beregi csirke termelője, tulajdonosa

·        Kovács László, az Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője

·        Molnár Attila, Aranykaviár étterem tulajdonosa, az éttermi szerviz általános szakértője

·        Szabó László, a Coffee X-Presso tulajdonosa, a kávés szekció szakértője

·        Szombati Zsolt, a Bartist.hu mixer cég tulajdonosa, a bartender terület szakértője

 


MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről

MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről 

Módosult a 472/2017. (XII.28.) Korm. rendelet, ami a következő kötelezettségeket rója az utazási vállalkozásokra:
Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten

Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten 

A főváros legnagyobb világzenei fesztiválját, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmot ismét megrendezik.
Megvan, melyik lett az év fája

Megvan, melyik lett az év fája 

Az idei jelöltek a kecskefűz, a korai juhar és a rezgő nyár voltak.
A videóművészet Rembrandtja Magyarországon

A videóművészet Rembrandtja Magyarországon 

Magyarországon első alkalommal nyílik a kortárs videóművészet világhírű alkotójának, Bill Violának önálló kiállítása.
Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!

Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!  

Lehet, hogy az Ön szavazata dönti el, melyik szálloda vagy vendéglátóegység kapja a rangos közönségdíjat az idei döntőbe került pályázók közül.
Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét

Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét 

Ausztráliából hozta haza a Virág Judit Galéria, a Madame Tussauds Budapestben mutatták be a csodálatos portrét.
Máté Bence az év madárfotósa

Máté Bence az év madárfotósa 

A második fordulóba került képek összesen 170 különböző madárfajt örökítettek meg.
Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben

Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben 

Idén már 11. alkalommal került megrendezésre az Év kutyabarát helye kampány a Kutyabarát.hu szervezésében, ismét hatalmas érdeklődés övezte a kutyabarát szállások, vendéglátóhelyek és munkahelyek megmérettetését.
Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók

Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók 

Szajkók segítenek a faültetésben Pesterzsébeten és Veresegyház határában.
Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására

Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására 

Hetedik alkalommal jelentkezik a Resident Art Fair karácsonyi vására, ezúttal Allegro Barbaro címmel.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.