A szakácsversenyzők előre ismertetett nyersanyagokból és még két kötelező alapanyagból (hízott kacsamáj, tehéntúró) készítettek háromfogásos ételsort. A pincérek díszasztalt terítettek, osztrigát bontottak, kávét és koktélt kevertek, szervíroztak. A versenyzőknek szóban, idegen nyelven is számot kellett adni tudásukról. Budapestről, Keszthelyről, Siófokról, Veszprémből és Zalaegerszegről érkeztek a hallgatók, a két BGE KVIK-es egyetemi hallgatóval együtt összesen 12-en mérték meg tudásukat.
Az eredményhirdetés előtt Bernáth József a tipikus konyhai hibákra hívta fel a versenyzők figyelmét: a kézmosás és a munka közbeni rend és takarítás fontosságára. Barka Áron pedig arról beszélt, milyen körültekintést igényel, hogy a lehető legkevesebb hulladék kerüljön a kukába. Segal Viktor a kóstoló zsűri tagjaként a főételek és a desszertek ügyes tálalását emelte ki. Óvta a tanulókat az alulfűszerezés hibájától, amit nemcsak itt, hanem világversenyeken is tapasztal.
A szakácsverseny első három helyezettje:
1. Ramocsai Barbara, BGE KVIK (Kacsatekercs, karamellizált körte, körtepüré kocsonya)
2. Hamar Roland, Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája (Sous vide mangalicakaraj, csicsóka püré, sült céklás almasaláta, jus)
3. Mursa Martin, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Sütőtökös panna cotta, túró fagyi, áfonya coulis, csoki tuile, méz zselé
A pincérverseny első három helyezettje:
1. Császár Attila, BGE KVIK
2. Gelencsér Janka, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
3. Hosszú Kevin, Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
Ők hatan a verseny szervezői és támogatói által felajánlott értékes jutalomban részesültek. Emellett az első helyezett szakács és pincér versenyző (ha a verseny ideje alatt még középiskolai hallgató, és három évben belül, önköltséges képzésre felvételt nyer a BGE KVIK turizmus-vendéglátás alapképzésére) első féléves tandíját az egyetem biztosítja.
- A mai rendhagyó szakács- és pincérverseny az egyetem első, saját szervezésű versenye, mellyel szakítani kívántunk az eddigi meg szokásokkal: a versenyzők valódi tudását mértük fel, a különböző feladatok teljesítése során a témában legautentikusabb zsűritag bírálta el a versenyzők munkáját. Célunk, hogy hagyományt teremtve évente megrendezzük a versenyt, egyben hozzájáruljunk a hazai éttermi szerviz magasabb szintre emeléséhez– mondta Tóth Gábor, a BGE KVIK mesteroktatója, a verseny ötletgazdája.
A szakácsverseny zsűri tagjai:
· Barka Áron, ARAZ Étterem
· Bernáth József, számos külföldi Michelin csillagos étterem korábbi munkatársa
· Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense
· Ferenczi István, Danubius Hotel Aréna
· Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem
· Segal Viktor, Segal Viktor Konyhája; Bocuse d’Or Akadémia
· Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia
A pincérverseny zsűri tagjai:
· Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a sommelier ismeretek szakértője
· Balogh István Ferenc, Éttermi Mesterek Klubja elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője
· Bándoli Attila, a Gundel étterem volt ügyvezető igazgatója, vendéglátóipari szakértő
· Héver Tímea, az Alemitta beregi csirke termelője, tulajdonosa
· Kovács László, az Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője
· Molnár Attila, Aranykaviár étterem tulajdonosa, az éttermi szerviz általános szakértője
· Szabó László, a Coffee X-Presso tulajdonosa, a kávés szekció szakértője
· Szombati Zsolt, a Bartist.hu mixer cég tulajdonosa, a bartender terület szakértője