Díjat alapítottak a sommelier-ek

A 2011-ben alakult Magyar Sommelier Szövetség elnöke, Káli Ildikó kapta a szövetség által idén alapított, és most először átadásra kerülő Par Excellence díjat oktató kategóriában.

Az elnök asszony a díj nyerteseinek kihirdetése alkalmából, december 16-án, a Kárpátia Étteremben tartott sajtótájékoztatón elmondta, sok álmatlan éjszakát okozott számára, hogy elfogadja-e a rangos kitüntetést (saját maguktól) avagy sem, végül arra jutott: miért is ne, hiszen több mint tíz éve tanítja a sommelier mesterséget, 2014 december óta pedig oktatási intézménye, a Kodolányi János Főiskola munkája elismeréseképp felterjesztette a „címzetes főiskolai docens” címre is.

A 2015 februárjában, első alkalommal, a Kávébazár elnevezésű rendezvényen majd átadásra kerülő díj további nyertesei a következők: bortermelő kategóriában – nagyon is megérdemelten – a szekszárdi illetőségű Heimann Zoltán, a Heimann Családi Birtok tulajdonosa kapta. Vendéglátó kategóriában a Gundel Étterem teljes csapata nyerte el, szakíró kategóriában a két éve nem publikáló, ám előtte viszont jelentős szakmai sikereket elérő Alkonyi László veheti majd át a Corinthiában tartandó kávés-boros eseményen. Borkereskedő kategóriában pedig a Magyar Sommelier Szövetség 40 tagjának szavazata alapján dr. Szalay Péternek, az IFDT Kft. ügyvezető igazgatójának ítélték oda a francia elnevezésű díjat, akinek cége 1998-tól foglalkozik folyamatosan borkereskedéssel.

A Par Excellence díj a Magyar Sommelier Szövetségnek, mint civil szervezetnek a szakmai elismerése olyan személyeknek, akik tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, illetve különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, valamint a vendéglátói munka megbecsültségének és népszerűsítésének növeléséhez. Ennek megfelelően egy olyan értékítéletet tükröz, amely egyaránt figyelembe veszi a díjazott eddigi magas színvonalú szakmai tevékenységét, valamint azt is, hogy munkássága mennyire segíti a Magyar Sommelier Szövetség célkitűzéseinek megvalósulását, illetve mennyire ad támogatást tevékenységének eredményességéhez

Forrás: Vendég & Hotel


Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.