Egyre többen hajózzák be a bortengert

A főszezonban foglaltak a szállások, egyre jobb vendéglátóhelyek nyílnak és elárasztják a partot a fesztiválok, de a Balaton, legnépszerűbb belföldi úti célunk ennél jóval többet kínál. A borkedvelők itt 22 borvidékünk közül hat régiót helyben fedezhetnek fel, hogy megtalálják a nyár slágerborát, de várja őket a VinCE Balaton rendezvény is, ahol közel 30 pincészet és számos gasztrokiállító mellett hajós borkurzuson kóstolhatják a helyi és messzi borvidékekről ideérkező különlegességeket.

A Balaton a legnépszerűbb úti célunk belföldön, ahová minden harmadik magyar tervez idén is utazást, legtöbben öt éjszakára, derült ki a Magyar Turizmus Zrt. idei felméréséből. Ennyi idő alatt érdemes a strandolás mellett kirándulásokkal is tervezni és személyesen felkutatni az idei nyár slágerborát.

A négy parti borvidékünk, a Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi, Balaton-felvidéki és a déli parton a Balatonboglári régiók mellett a közeli Somlói és a Balatonmelléki borok is karnyújtásnyira vannak. Ha a termőhelyet összeadjuk, az eredmény mintegy 10 000 hektárnyi telepített szőlő, ezzel a Balaton a harmadik legnagyobb a Duna Borrégió (Csongrád, Hajós-Bajai és Kunsági borvidékek) és a Pannon Borrégió (Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és Villányi borvidékek) után.

Nem csak a talajadottságoknak és a klímának, de a jellegzetes szőlőfajtáknak és boraikat változatos stílusban készítő borászoknak is köszönhető, hogy az ideutazók minden nyáron új kedvencre találhatnak. A regionális összefogásoknak, például a Csopaki Kódexnek köszönhetően a balatoni borokat mára a minőséggel azonosítják a legigényesebb borkedvelők is, de a Badacsonyi Kör azért is sokat tett, hogy a gasztronómiában megfelelő figyelmet kapjanak a helyi borok és alapanyagok, tavasszal pedig megalakult a legjobb borászokat és vendéglátóhelyeket tömörítő Balatoni Kör.

A pozitív tendencia abból is látszik, hogy a híres Kistücsök vagy Kővirág urán sorra nyílnak az új, előremutató vendéglátóhelyek, mint a vonyarcvashegyi Bock Bisztró. A fővárosban divatos borbár koncepció is hódít – a tó északi fővárosában, Balatonfüreden többek között a Figula borbár és a Kredenc Bisztró közül választhatnak a borturisták.

A bor, mint tájoló

Nemcsak a borok, de a szabadidő- és sportprogramok is népszerűek, sokan bicikli- vagy vitorlástúra után pihennek meg egy finom helyi bor mellett vagy keresnek esti programot. A kétkerekű turizmus dinamikus növekedésével a kerékpárkörút mentén eljött a hangulatos teraszos helyek reneszánsza – a badacsonyi Laposa terasz, a csopaki Jásdi terasz, a köveskáli KerékBár remek példák.

A programkínálat szintén évről-évre erősíti a régió vonzerejét, idén a legjobb eseményeket a Nagyon Balaton gyűjtötte naptárba, köztük 2014. július 10-13-ig a VinCE Balaton borfesztivállal. Miközben a vitorlázó karrierükről is ismert borászok, Szeremley Huba vagy Bujdosó Ferenc és a fesztivál nélkülözhetetlen kiállítója, az etyeki Sonkamester Árpás László több száz vitorlás társaságában a hullámokat szeli, a füredi mólónál hűsítő finomságok sorakoznak majd fel. A szervezők az előzetes zsűrizésének köszönhetően kizárólag minőségi borokat és gasztrokiállítókat szerepeltetnek, élményprogramként jachtos borkurzusokat szerveznek és megnyitják az egy időben 30-féle bort bemutató Kóstolószalont. A 46. Kékszalag Audi Nagydíj parti kísérőrendezvénye esténként ingyenes koncertekkel és meccsközvetítésekkel is várja a vendégeket.

Mi lesz az idei nyár slágerbora?

- Vidám buborékok; a buborékok frissessége minden árkategóriában átütő, a gyöngyözőktől a pezsgőkig a gyümölcsös, könnyed borok étvágygerjesztőként és ételek kísérőjeként is népszerűek. Nem véletlen, hogy a VinCE Balaton hajós kurzusai közül idén is a pezsgőkurzusokra érkeznek leggyorsabban a jelentkezések, ahol könnyed habzóktól a proseccón át egészen a legfinomabb tradicionális pezsgőkig ível majd a sor. A kiállítók választékából a Sauska és a Nyilas Pincészet gyöngyözőit érdemes lesz megkóstolni!

- Alternatív meccskorcsolyák; a labdarúgó-világbajnokság lázban tartja a borrajongókat, a sör legnagyobb konkurensét egy igazán finom helyi fehérborból készített fröccs, vagy rozéfröccs jelenti. A jó ár-érték arány mellett a szomjat is oltják, vizet pótolnak, így nagy melegben kevésbé kell tartanunk a nem kívánt következményektől. A VinCE Balaton speciális ajánlatából a közönség szavazhatja meg kedvencét és ezzel a szavazó mellett a kiállító is nyerhet.

- Ropogós rozék; a gyümölcsös, reduktív borok továbbra is hódítanak, a VinCE bormagazin idei tesztjére minden eddiginél több, 80 rozé érkezett a rózsaszín minden árnyalatában. A szakértők a Pannonhalmi, Tüske és Bodor rozékat találták a legjobbnak, a balatoni pincészetek közül jól szerepelt a Feind Cabernet, a Konyári és a Varga Pinot Noir rozé, valamint Légli, Garamvári, Jásdi borai, és Balatonfüred-Csopakról a Tücsibor és a Dobosi Pincészet Bio Kékfrankosa.

- Balatoni kedvencek; a balatoni borvidékek számos, csak az adott termőhelyre jellemző szőlőfajtával büszkélkedhetnek. Ezek közül a badacsonyi kéknyelűt nemrég a hungarikumok listájára is felvették, mint őshonos magyar szőlőfajta. Utánozhatatlan a somlói juhfark vagy a csopaki olaszrizling is, a valódi ritkaságok kedvelői pedig Badacsony környékén a vulcanussal, zefírrel vagy rózsakővel ismerkedhetnek. A VinCE Balaton egy tematikus hajós kurzusán a még felfedezésre váró, kis kézműves pincék borait kóstoltatják majd az érdeklődők.


Ingyenes kresz suli a Városligetben

Ingyenes kresz suli a Városligetben 

1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron.
Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban

Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban 

Inspiráló történetek, múzeumok éjszakája és érdekes bemutatókkal készülnek az idei nyári szezonra.
Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.