Felújítják a tanösvényt és a kilátó környékét a Nagy-hársason

A szép panorámájú Jobbágyi a Mátra első hegyének a Nagy-hársasnak a lábánál található. A falu turisták egyik kedvelt kirándulóhelye, ahol - többek között - felújítják és a régi pompájába állítják vissza a település keleti szélétől a hegyre vezető tanösvényt. Emellett rendbe teszik a több mint ötszáz méter magasan található kilátó környékét is.

Jobbágyi Budapest, Pásztó, Hatvan és Salgótarján metszéspontjában fekvő fontos közlekedési csomópont Schoblocher István polgármester szerint. Ennek köszönhetően könnyen elérhető a település, melynek határában modern körgyűrűt és gyalogos aluljárót is építettek. A településen megtalálható nevezetességek megismerése mellett, jelenleg inkább az átmenő turizmus a jellemző, mivel a vendégek ugyanis innen gyorsan eljuthatnak Gödöllőre, Hollókőre, Galyatetőre, Mátraszentimrére, vagy Mátraverebély-Szentkútra is. A fővárosba szinte óránként indulnak menetrend szerinti buszjáratok, Hatvanba viszont a vonat a gyorsabb közlekedési eszköz. 

Vadászat télen-nyáron

A két világháború között Jobbágyi különösen híres volt a szőlő- és a gyümölcstermeléséről. Többek között Bécsbe is rendszeresen szállítottak cseresznyét és más bogyós gyümölcsöket is. Ez ma már kevésbé jellemző. Az önkormányzat ezért arra törekszik, hogy újra telepítse és virágzóvá tegye és bemutassa az egykori gyümölcsös kerteket. A polgármester azt is elmondta, hogy a Nagy-hársas hegy erdeiben sok a vad, főleg őzet, szarvast, muflont és vaddisznót találni. Ennek köszönhetően télen-nyáron jelentős a vadászturizmus. Egy szakmai társaság irányításával évente sok puskás keresi fel ezt a vidéket. De van más is: várhatóan még 2017-ben egy budapesti sport egyesület jubileumi tájfutó versenyt szervez. A Jobbágyiból induló verseny a Nagy-hársas hegyet mellett a Mátra több pontját érinti majd. A falu kiemelt nevezetessége a múlt században megnyitott kőbánya, amely ma természetvédelmi terület. Itt jól láthatók a vulkanikus eredetű andezit kőtömbjei. A képviselő testület nemrég színes tájékoztató kiadvány jelentetett meg Jobbágyi történetéről és nevezetességeiről, illetve megjelent a településről szóló könyvsorozat harmadik kötete is, aminek már a negyedik kiadását is tervezik. A kiadványból megtudhatjuk, hogy ezt a falut már az ősidőkben is lakták emberek és az első írásos forrás 1229-ből maradt fenn. Később, Szent György tiszteletére gótikus stílusban templomot emeltek, amelynek idén is áprilisban tartják a búcsúját. Ilyenkor helyből és a környékbeli településekről jönnek össze a családok és a vendégek.

A falu hírességei és emlékük

Jobbágyiban több híres ember is született, élt és hunyt el. Így például a jeles vasútmérnök és földrajzi utazó Gubányi Károly (1867-1935), a filozófus és író Jász Géza (1863- 1937), vagy a reformkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb tagja Fáy András (1786-1864), aki itt írta Mátrai vadászat című, három felvonásos vígjátékát. Jobbágyihoz kötődik Bérczy Károly (1821-1864) újságíró, író és neves műfordító, illetve Fridvalszky Imre (1799-1870) biológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Egy ideig a településen alkotott a kiváló tájképfestő Mészöly Géza is. Az emlékükre márványtáblákat helyeztek el a községháza falán. Emellett Fáy Andrásra - a róla elnevezett helyi általános iskola udvarán - emlékművel tisztelegnek. A faluban található egykori Apponyi kúriát - amelyben ma posta, illetve egy kereskedő-vállalkozó boltja működik, - az önkormányzat szeretné felújítani. Emeletén vendégszobákat alakítanak majd ki szálláshelyeknek, a turizmust erősítve. Egy leendő kerékpárúthoz is csatlakozni kívánnak. Ez Salgótarjánból indul és Jobbágyit, illetve több más települést érintve, ötven kilométer hosszúságban Hatvanig épül meg.

Találkozók és kiállítások

Jobbágyiban az idén is a legkiemelkedőbb turisztikai program, a szeptemberben megrendezésre kerülő falunap lesz, amelyet az Apponyi kúria parkjában, valamint a sportpályán tartanak. Ezen tavaly ötszáz vendéget fogadtak. Kulturális újdonságuk az Elindultam szép hazámból című negyedévenként rendezett találkozójuk, amikor a Jobbágyiból elszármazott írókra és művészekre kiállításokkal egybekötve, közösen emlékeznek meg. Ezeket a felújított művelődési házban tartják. Az önkormányzat szervezésében a jövőben, évente olyan találkozókat is terveznek, amelyekre ma is élő, de Jobbágyiból elkerült és hazánk más településein élő egykori falubelieket hívják meg beszélgetésekre. 2019-ig a művelődési ház belsejét is felújítják, ahol különböző tárlatok rendezésére kiállítótermeket is alakítanak ki.


Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok

Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok 

Június 28-tól újra életre kel a Tatai Szabadtéri Színpad.
Ha Zamárdi, akkor ZamJam

Ha Zamárdi, akkor ZamJam 

A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik: a nyár legelején és legvégén javarészt ingyenes programok egész sorát vonultatja fel közel 30 helyszínen.
Arculatváltás a Hungary NEXT-nél

Arculatváltás a Hungary NEXT-nél 

A jövőben a Hungary NEXT a kreatív gondolkodás mellett, magát a művészetet is bevonja a turizmusfejlesztésbe, hogy támogassa a turisztikai desztinációk szervezési és marketing munkáját.
Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Pattanások ellen természetesen

Pattanások ellen természetesen 

A legtöbb felnőttnek csak múló rémálom az a pár év, amit tinédzser korukban átéltek: zsírosodó bőr, gyulladt pattanások, mitesszerek. Vannak azonban, akik nem úszták meg ennyivel, és a pattanásos vagy a zsíros bőr visszatérő problémává vált. Nem kell azonban megijedni, erre az állapotra is találhatunk természetes megoldást.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.