Gerbeaud keresztelő

Ha esik, ha fúj... Szakadó esőben, kissé barátságtalan időben várta megnyitó partiján vendégeit szeptember 10-én este Buda új topgasztronómiai helye: az Émile. A Vörösmarty-téri Gerbeaud-kávéház fogalom a külföldiek körében. A tokaji bor, a téliszalámi és a piros paprika mellett ezt keresik (fel) a legtöbben a hozzánk érkező turisták.

Sosem titkolták a magyarok, hogy francia tudás eredménye a kávéház: Émile Gerbeaud 1844-ben költözött Párizsból Budapestre, hogy Kugler Henrikkel közösen 1858-ban megnyissa a pesti Belvárosban kávéházát és cukrászdáját. A Gerbeaud név kötelez, jócskán „feladja a labdát” annak, aki ezzel a branddel a háta mögött szeretne valami olyan újba fogni, amelynek háttere a Gerbeaud-hagyomány.

A Niszkács-família tagjai - Pintér Katalin valamint fia, Niszkács Attila és lánya, Niszkács Anna - vezeti évek óta sikerrel a Vörösmarty-téri patinás kávéházat, amelynek alapja a nagy elődök tudásának elismerése mellett az új vonalak, trendek iránti elkötelezettség és kíváncsiság. És, tegyük hozzá, ne feledjük, hogy hozzájuk fűződik a Michelin-csilaggal büszkélkedő Onyx étterem is.

Most pedig álmodtak egy nagyot, megvásároltak a budai oldalon, a Gábor Áron utcában egy, az 1920-as években épült, majd 2014-ben általuk teljes mértékben felújított és átalakított elegáns családi villát - Varró Zoltán tervei alapján. És elnevezték Émile-nek, nyilván Gerbeaud tudása iránti tiszteletből, mintegy budai Gerbeaud-ként, egyben jelezve, hogy onnan merítkezik, indul az a gasztronómiai tudomány, amelyet most a pesti belváros után a budai közönség közvetlenül is élvezhet.

Az Émile lényege, hogy oda mostantól reggeltől késő estig bárki betérhet, mert a többszintes elrendeződésnek hála, bárki megtalálhatja a neki tetsző élmény- és gasztronómiahegyeket. A földszinti pultban desszerteket kínálnak, az emeleti kávézó és lent a kert a reggelihez vagy délelőtti kávézáshoz ideális lehet, a galériára el lehet vonulni egy üzleti tárgyalás erejéig, az alagsorban pedig a látványkonyhás étterem, Kövér Gergely séf birodalma kapott helyett. Konyhájának specialitása állítólag a paprikás csirke lesz, ebből nem kóstolhattunk a nyitó parti alkalmával, helyette mindenféle szofisztikált ételkóstolóban volt részünk.

De egy biztos, Gerbeaud a keresztségben az Émile nevet kapta, az ünnepségen a családon kívül sok-sok barát és kedves ismerős volt jelen, a következő évek sikerét már most, megszületése idején borítékolni lehet.


A termálturizmus valósága Budapesten

A termálturizmus valósága Budapesten 

A gyógy- és termálturizmus egyre fontosabb szerepet tölt be, ugyanakkor számos kihívással is szembesül, mint a fenntarthatóság, a piaci elvárások, az orvosi validáció, a vendégigények és a nemzetközi versenyhelyzet.
Jön a VéNégy Fesztivál

Jön a VéNégy Fesztivál 

Július első napjaiban, Nagymarosnál.
Javult a természetes fürdővizeink minősége

Javult a természetes fürdővizeink minősége 

A 2024-ben 288 természetes fürdővizet tartottak nyilván Magyarországon. Ezek közül 193 kiváló, 58 jó és 4 tűrhető minősítést kapott.
Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.