Gerbeaud keresztelő

Ha esik, ha fúj... Szakadó esőben, kissé barátságtalan időben várta megnyitó partiján vendégeit szeptember 10-én este Buda új topgasztronómiai helye: az Émile. A Vörösmarty-téri Gerbeaud-kávéház fogalom a külföldiek körében. A tokaji bor, a téliszalámi és a piros paprika mellett ezt keresik (fel) a legtöbben a hozzánk érkező turisták.

Sosem titkolták a magyarok, hogy francia tudás eredménye a kávéház: Émile Gerbeaud 1844-ben költözött Párizsból Budapestre, hogy Kugler Henrikkel közösen 1858-ban megnyissa a pesti Belvárosban kávéházát és cukrászdáját. A Gerbeaud név kötelez, jócskán „feladja a labdát” annak, aki ezzel a branddel a háta mögött szeretne valami olyan újba fogni, amelynek háttere a Gerbeaud-hagyomány.

A Niszkács-família tagjai - Pintér Katalin valamint fia, Niszkács Attila és lánya, Niszkács Anna - vezeti évek óta sikerrel a Vörösmarty-téri patinás kávéházat, amelynek alapja a nagy elődök tudásának elismerése mellett az új vonalak, trendek iránti elkötelezettség és kíváncsiság. És, tegyük hozzá, ne feledjük, hogy hozzájuk fűződik a Michelin-csilaggal büszkélkedő Onyx étterem is.

Most pedig álmodtak egy nagyot, megvásároltak a budai oldalon, a Gábor Áron utcában egy, az 1920-as években épült, majd 2014-ben általuk teljes mértékben felújított és átalakított elegáns családi villát - Varró Zoltán tervei alapján. És elnevezték Émile-nek, nyilván Gerbeaud tudása iránti tiszteletből, mintegy budai Gerbeaud-ként, egyben jelezve, hogy onnan merítkezik, indul az a gasztronómiai tudomány, amelyet most a pesti belváros után a budai közönség közvetlenül is élvezhet.

Az Émile lényege, hogy oda mostantól reggeltől késő estig bárki betérhet, mert a többszintes elrendeződésnek hála, bárki megtalálhatja a neki tetsző élmény- és gasztronómiahegyeket. A földszinti pultban desszerteket kínálnak, az emeleti kávézó és lent a kert a reggelihez vagy délelőtti kávézáshoz ideális lehet, a galériára el lehet vonulni egy üzleti tárgyalás erejéig, az alagsorban pedig a látványkonyhás étterem, Kövér Gergely séf birodalma kapott helyett. Konyhájának specialitása állítólag a paprikás csirke lesz, ebből nem kóstolhattunk a nyitó parti alkalmával, helyette mindenféle szofisztikált ételkóstolóban volt részünk.

De egy biztos, Gerbeaud a keresztségben az Émile nevet kapta, az ünnepségen a családon kívül sok-sok barát és kedves ismerős volt jelen, a következő évek sikerét már most, megszületése idején borítékolni lehet.


Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál?

Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál? 

Balatoni vendéglátás, vendégvárás témában Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia (PGA) elnöke kérdezte a tó körül élő, szolgáltatási területen dolgozó szakértőket.
Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.