Idén is kétszámjegyű növekedés a Sirhán

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő a most véget ért Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban az előző rendezvényhez képest 12%-kal több, mintegy 24.000 látogató volt kíváncsi a gasztronómia, az élelmiszeripar, a pék- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint a csomagolóipar újdonságaira.

A Sirha Budapest jelentősége folyamatosan növekszik. Ezt jelzi, hogy idén már több mint 300 kiállító vonultatta fel termékeit, szolgáltatásait, innovációit. Közülük csaknem minden harmadik külföldről érkezett. Az is a fejlődést mutatja, hogy a két évvel ezelőttinél 12 százalékkal több látogató érkezett a szakkiállításra február 4–6. között. „Az erősödő magyar gazdaság és az emberek növekvő jövedelme az élelmiszeripar lehetőségeit is bővíti. Folyamatosan nő a vásárlói tudatosság és az igény a megbízható, magasabb minőségű élelmiszerek iránt” – mondta el a kiállítás megnyitóján Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Hozzátette, hogy a kormány stratégiai ágazatként kezeli az élelmiszeripart, és a korábbi időszakhoz képest nagyobb támogatásban részesíti az iparágat. Az egyik legfontosabb célja ugyanis az, hogy a Magyarországon megtermelt alapanyagokat minél nagyobb arányban itthon dolgozzák fel. „A magyar gazdaság és benne az élelmiszeripar most szerencsére azt a korszakát éli, amelyben egyre több vállalkozó elhiszi és megmutatja, hogy elérhet magasabb termékminőséget, piacra vezethet új terméket, bevezethet környezetbarát csomagolást, növelheti az élelmiszer biztonságot, megcélozhat új piacokat” – mondta Zsigó Róbert.

Az iparág rohamos fejlődését és az innovatív megoldások előtérbe kerülését jelzi a Hungexpo Zrt. és a Trade magazin negyedik alkalommal megrendezett Sirha Budapest nemzetközi innovációs termékverseny sikere. A verseny célja, hogy a kiállítók bemutathassák a két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett innovatív termékeiket, és szolgáltatásaikat. Az idei megmérettetésre 39 pályázat érkezett, sőt idén először egy diákverseny is bevonásra kerül, és egy különdíjat is megítélt a zsűri.

A kategóriák győztesei:

 Élelmiszer és ital: Ez a Világ Kft.

 Sütőipari és cukrászati termékek: Froneri International Limited

 Technológiák: GastroWare Hungary Kft.

 Szállodaipari termékek: Assa Abloy Hospitality

 Csomagolóipar és logisztika: Poly-Pack Kiskunhalas Kft.

 Különdíj technológiák kategóriában: SuperShop Kft.

 METRO Diákverseny: Spájz girls csapat

Közép-Európa legnagyobb élelmiszeripari és horeca szakkiállításának régiós eseménye nem egyszerű kiállítás: az iparág innovációinak bemutatása mellett tapasztalatcsere, lehetőség arra, hogy a részvevők szakmai kapcsolatokat építsenek, megismerjék a legfrissebb iparági trendeket, és a legjobbak összemérjék tudásukat. A Sirha Budapest 2020-ban olyan rangos programoknak adott otthont, mint a Bocuse d’Or magyar döntője, a Sirha Budapest Desszert Verseny, a Közétkeztetési Szakácsverseny, vagy a most először a rendezvényen zajló Jeunes Chefs Rôtisseurs, fiatal szakácsok versenyének hazai döntője.

A győztesek:

Veres István, a Babel Budapest séfje nyerte el az első helyezést a Bocuse d’Or Hungary séfverseny döntőjén, így ő és Molnár Bence (commis) képviseli Magyarországot a tallinni európai döntőn májusban. Veresék a Hunguest Hotel Aqua-Sol (Kelemen Roland és Fenyő Nándor), valamint a Societé (Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik) csapatát előzték meg a döntőben.

Az International Jeunes Chefs Rôtisseurs győztese Lendvai Levente, az Arany Kaviár sous chef-je lett. A nemzeti verseny első helyezettje jogot nyert arra, hogy induljon a Jeunes Chef Rôtisseurs 2020. évi világbajnokságon, idén szeptemberben, Párizsban.

A hetedik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) döntőjébe az elődöntők 12 legjobb csapata került be, akiknek összesen 3 óra állt rendelkezésükre, hogy olyan háromfogásos ebédet készítsenek, amelynek nyersanyag költsége nem haladhatta meg a maximum 550 Ft/adagot. A győztes a Hungast Pécs csapata lett.

A Sirha Budapest Desszert Verseny a kezdetek óta elengedhetetlen része a kiállításnak, szervezője Kolonics Zoltán, Magyarország egyik legelismertebb kreatív cukrásza. A verseny célja alkalmat teremteni a szakma feltörekvő és elhivatott tehetségeinek, hogy számot adhassanak technológiai tudásukról, felkészültségükről, újító szellemiségükről és művészi adottságaikról. Ezúttal a Textúra étteremből érkező Tóth Viktória és Fekete Annamária bizonyult a legjobbnak.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében a kiállításon rendezték a hagyományos Pataki János emlékversenyt. A felnőtteknek és tanulóknak szervezett megmérettetés részvevői tortadíszítés, cukrász artisztika és cukorvirág kompozíció kategóriákban mérték össze tudásukat.

Ugyancsak a cukrász ipartestület rendezte a Sirha Budapesten a Magyarország Tortája 2020. verseny élő zsűrizési körét. A zsűri döntése alapján a hat döntőbe jutott torta a Curiositas, a Fenséges Fügés Manna, a Hunyadi Krónikája, a Mákvirág, a Szegedi Boszorkány és a Tétényi Áfonyás Mandula. 

A Sirha ezek mellett számos sikeres szakmai rendezvénynek, konferenciának is helyszínt adott.

Forrás: Turizmus Online


IBUSZ – ahol 2025-re magasra tették a lécet a piac többi szereplője számára

IBUSZ – ahol 2025-re magasra tették a lécet a piac többi szereplője számára 

Az IBUSZ exkluzív partnerrendezvényén jártunk január 23-án, a Várkert Bazár elegáns tereiben, ahol a tartalmas szakmai részt követően gáláns fogadás, majd ezt követően zene, tánc zárta a programot.
A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról – FRISSÍTVE

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról – FRISSÍTVE 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása kapcsán kikértük az MSZÉSZ véleményét is, most megérkezett reagálásuk – így cikkünket frissítve ismét közreadjuk.
Jégszoboravatás a mátraszentistváni Síparkban

Jégszoboravatás a mátraszentistváni Síparkban 

Hamisítatlan téli díszletek között, kiváló pályákkal ünnepelte 20. születésnapját a mátraszentistváni Sípark.
Szakma Kiváló Tanulója: indul a verseny

Szakma Kiváló Tanulója: indul a verseny 

Tavalyhoz képest is jelentősen nőtt az érdeklődés.
Hiszi, nem hiszi: kitüntetést kapott a csárdás tánc

Hiszi, nem hiszi: kitüntetést kapott a csárdás tánc 

Az előkelő kitüntetést természetesen nem maga a tánc, hanem hanem annak jeles képviselői vehették át a Hagyományok Háza Színháztermében.
Martonvásár az óvodájáról elhíresült grófnőre emlékezik

Martonvásár az óvodájáról elhíresült grófnőre emlékezik 

A rendezvények helyszínei többek között Sárospatak, Martonvásár, Pozsony és Párizs.
Ők nyerték a 2024-es HAB-ot

Ők nyerték a 2024-es HAB-ot 

Idén is ünnepélyes díjátadó keretében hirdették ki a HAB Díj nyerteseit a Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban, ahol ezúttal két kategóriában is adtak át elismerést.
Hamis szignók, igaz sztorik,  eltűnt, majd megtalált képek – izgalmas témájú könyv és kiállítás a Kieselbach Galériában

Hamis szignók, igaz sztorik, eltűnt, majd megtalált képek – izgalmas témájú könyv és kiállítás a Kieselbach Galériában 

A Kieselbach Galériában február 15-ig látható az a kiállítás, amelynek anyaga könyvformátumban is megjelent. Interjú a szerzővel, Molnos Péterrel, a magyar képzőművészet egyik kiemelkedő szakértőjével.
Nexus jelentés: a világ környezeti és természeti válságáról

Nexus jelentés: a világ környezeti és természeti válságáról 

Kiderül, hogyan menthetjük meg a Földet.
Kétszáz korcsolyázó egyszerre a jégen a Jégpályák Éjszakáján

Kétszáz korcsolyázó egyszerre a jégen a Jégpályák Éjszakáján 

Az izgalmas programokkal tűzdelt közösségi aktivitáshoz számos vidéki jégpálya is csatlakozott országszerte.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.