Kulturális, kézműves, gasztro kínálat – magas minőségben A tavaszköszöntő forgatag idén is – már hagyományosan – színvonalas kulturális élménnyel szeretné gazdagítani látogatóit. A tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát. A kiváló minőség záloga, hogy már hagyományosan független szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.
83 kézműves kiállító és nyolc melegkonyhás szolgáltató vesz részt a vásári forgatagban. A zsűrizett kéz- és iparművészek több mint húszféle tradicionális mesterség képviselői. Ők a hagyományokat, az ősi szakmákat és a kulturális értékeket megőrizve igyekeznek tovább gondolni, a mai kor igényeinek megfelelően újragondolni tevékenységüket. A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, hitelességgel képviselik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a húsvéti és pészah ünnepkör hagyományait. Cserépedényben elismert vendéglátósok ínyencségeket főznek a közönséggel közösen, máskor gasztroblogger vezette élménykonyha bemutatók és kóstolók kényeztetik a gyomrokat, de széles ízelítő lesz böjti és húsvéti étkekből is.
Csaknem száz nívós népzenei, jazz, crossover, soul koncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás lesz a színpadon. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a gyep és a homokozó játékkal és virágültetéssel, a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a családok Kiemelt hétvégi programok:
Ízelítő a programokból:
ÁPRILIS 8–9.: Textilkészítők, nemezesek bemutatkozása: dísz- és játékkészítés. Böjti ételek kóstolása: halak, zöldség- és kásaételek.
ÁPRILIS 15–17.: Húsvéti készülődés: tojásfestés, mézeskalács-díszítés. Karcagi birkapörkölt főzés hagyományának bemutatása.
ÁPRILIS 22–23.: Keramikusok hétvégéje: raku égetés, fazekas találkozó. Cserépedényben főzött ételek, sokác bab készítés.
ÁPRILIS 28–29.: Ékszerművesek találkozója: ékszerkészítés különböző anyagokból. Adalékmentes, sajátmárkás sültkolbászok. A 150 éves Főkert Zrt. ünnepel – cseresznyéskert a téren Az 1867-ben alapított Fővárosi Kertészet 2017-ben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Gyepszőnyeget és cseresznyéskertet rendeznek be a vásárban, a tavaszi, húsvéti hangulatot erősítve. A BUDAPEST betűkből álló installációt és szelfipontot – mely már most a turisták kedvencévé vált - is virágos növények díszítik.
Egy hétig Mongólia a vásár vendége – jurtaállítás, bemutatók, színpadi produkciók
Budapest Főváros önkormányzata, a BFTK és az ulánbátori városvezetés között született egyezség eredményeképpen Ulánbátor városa a Budapesti Tavaszi Vásár vendége lesz egy hétre. A Vörösmarty téren ebben az időszakban – 2017. április 23-30. között – egy jurtát állítanak fel, ahol kiállítás, videóvetítéses prezentáció és Mongóliát bemutató további előadások várhatók. A színpadon mongol népi- és klasszikus zenei produkciókat terveznek a szervezők.
www.budapestinfo.hu/hu/tavaszi-vasar; facebook.com/budapestspringfair
Forrás: Vendég & Hotel