Jövő héten egyeztetnek a bulinegyed lakói a polgármesterrel

Tüntetések és fórumok után a VII. kerületi polgármester konzultációra hívta az Élhető Erzsébetváros civil kezdeményezés képviselőit. Közben a vendéglátósok is a polgármesterhez fordultak javaslataikkal.  

Tegnap közel kétszáz fővel tartott demonstrációt a hetedik kerületi Polgármesteri Hivatal előtt az Élhető Erzsébetváros csoport.

A csoport több hónapja küzd azért, hogy a kerületben érvényben lévő 9/2013 számú önkormányzati rendeletet -, amely négy éve gyakorlatilag teljesen szabadjára engedte a Belső-Erzsébetvárosban a vendéglátóhelyek üzemeltetőit - megváltoztassák.

A civilek azt szeretnék elérni, hogy a jövőben a kerületi vendéglátóhelyek maximum éjfélig lehessenek nyitva. Bartha Verától, a csoport tagjától megtudtuk, hogy hosszas próbálkozások után a polgármester végre fogadja őket a jövő hét folyamán.

A csoport célja azonban továbbra is az, hogy mindhárom érintett fél - a civilek, a vendéglátósok és az önkormányzat - közösen találjon egy mindenki számára megfelelő alternatívát.

Bartha Veronika a polgármester Magyar Nemzetben megjelent állítására, mely szerint az önkormányzat tulajdonában álló ingatlant, üzlethelyiséget a jövőben nem adnak ki, nem adnak bérbe szórakozó- vagy vendéglátóhely céljára, azt mondta, hogy a már működő helyeket is felül kellene vizsgálni, a beérkezett panaszok alapján. 

A civilek mellett ugyanakkor a kocsmatulajdonosok, vendéglősök is tiltakoztak két napja a bulinegyedben, munkájukat, a munkahelyüket és bevételeiket féltve.

A polgármester részére ők is megfogalmaztak konkrét javaslatokat, arra vonatkozóan, hogyan lehetne orvosolni az egyre feszültebbé váló helyzetet.

Szerintük a közösségi helyek nyitvatartásának korlátozása beláthatatlan károkat okozna a város teljes gazdaságának. Több konkrét javaslattal is éltek ugyanakkor. Javasolják egyebek mellett az utcák és közterek tisztaságának, közbiztonságának javítását, a városi zajterhelés csökkentését, a minőségi vendéglátás fejlesztését.

Ezekben a folyamatokban a vendéglátósok is aktívan szerepet vállalnának. Javasolják még egy önszabályozó szervezet létrehozását és fenntartását: a Night Mayor Budapest, mint szakmai érdekképviseleti szervezet koordinálná az önszabályozási erőfeszítéseiket, az önkormányzat és a kerületi lakosok igényeinek folyamatos figyelembevételével. Az önszabályozási rendszerhez csatlakozó minőségi vendéglátóhelyek listáját az üzlethelységekben és ingyenes letölthető applikáción is kommunikálnák.

Tavaly a VII. kerületi székhelyű adózók, amelyek fő tevékenysége a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás, a legfontosabb adónemekben és idegenforgalmi adó formájában közel 6,6 milliárd forinttal járultak hozzá az államháztartás bevételeihez.


Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye

Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye 

Elstartolt a Klasszis TopDesign 2024 - újdonságok, legfrissebb infók az idei versenyről.
Megnyílt az első játszótér - mókusoknak

Megnyílt az első játszótér - mókusoknak 

A mókusjátszóteret természetes anyagokból alakította ki a 10 millió Fa Alapítvány.
Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók

Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók 

A partnerség egy páratlan élményekkel növeli az ügyfelek elégedettségének színvonalát és elkötelezettségüket.
Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat

Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat 

Tekintettel a Duna apadására az erdőlátogatási tilalmat a Gemenc Zrt. megszüntette.
Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.