Az MTÜ „Magyar házak” létrehozását tervezi a bezárt külföldi képviseletek helyett

A MUISZ vacsorák rendezvénysorozat múlt heti helyszíne Gödöllő volt. A vacsora előadásaiból megtudtuk többek között, hogy az MTÜ „magyar házak” létrehozását tervezi a bezárt külföldi képviseletek helyett, a gödöllői kastély pedig hosszított nyitvatartással és változatlan árakkal várja az utazási irodákat 2018-ban is.

A MUISZ jóvoltából a vacsora előtt ellátogattunk az Erzsébet Királyné Szállodába Gödöllőre. A szállodában 62 szoba, 8 superior és 1 nászutas lakosztály található.

A szálloda újítása, hogy fokozatosan átálnak a kulcskártyás rendszerre, ez egyelőre a régi szárnyban nem érhető még el. A szálloda tervei között szerepel a fürdőszobák teljes felújítása.

Ami a vendégkört illetti, szeretnének erősödni a leisure szekcióban.

Ezután ellátogattunk a Lázár Lovasparkba, ahol Darázs Györgytől megtudtuk, hogy a tavaly 15 éves lovasparkban, nemrég készült el a Szent-György kápolna, az EU-s szabványoknak megfelelően felújították a játszóteret és hamarosan elkészül a fedett lovarda rész is. A park területén termálvizet találtak ezért a jövőbeni tervek között van egy fürdő és strand kialakítása is.

Utunkat ezután a régió legnagyobb barokk kastélyában, a Gödöllői Királyi Kastélyban folytattuk. Köztudottan Erzsébet királyné kedvenc pihenőhelyéül szolgáló kastélyban 2003-ban nyitott meg a kőszínház, mely az ország I. barokk kőszínháza volt. Európában ezen kívül még 3 ilyen színház működik, melyek eredeti állapotunkban láthatók, a kastélyban lévő rekonstrukció.

A MUISZ vacsora szinhelyéül is szolgáló kastély ügyvezető igazgatója, Ujváry Tamás elmondta, hogy a májusban indult próba nyitva tartás bevált, így ezentúl a gödöllői kastély hétfőtől szerdáig már 9-kor nyit, csütörtökön pedig csak 20 órakor zár.

Az igazgató azt is elmondta, hogy új back officet nyitottak, az akadálymentesebb ügyintézés érdekében illetve bejelentette megállapodását a MUISZ-szel, melynek értelmében 2018-ban nem lesz áremelés az utazási irodák számára, ezenkívül a 2018-as programokat már júniusban nyilvánosságra hozzák. Új programként kínálják majd a palacsintakészítés és -fogyasztás történelmi bemutatásával, kóstoltatással, mellyel a külföldi vendégeket próbálják megnyerni. 

Ujváry Tamás beszámolt arról is, hogy tavaly rekordévet könyvelhettek el, összesen 300 ezer ember fordult meg a kastély programjain, rendezvényein, de 2017-re még jobb számok vannak kilátásban, mivel az első negyedévben már 12 %-os volt a növekedése az előző év ugyanezen időszakához képest.

"Paradigmaváltás a turizmus irányításában"

Az este következő előadója Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese volt, aki elmondta, hogy a KSH adatai alapján 2016 rekordévnek számított a vendégéjszakák számában. Magyarország biztonságos desztinációnak számít, amely az ország egyik legfőbb turista vonzó ereje. Elmondta, hogy a vidékfejlesztési program keretén belül a turizmust is szeretnék fejleszteni, hogy Budapesten kívül más települések is fontos szereplői legyenek az ország turizmusának.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte a megújuló országimázst, hiszen 2017 a „sportturizmus” éve illetve egyre nagyobb szerepe lesz majd a digitális kommunikációnak a turizmusmarketingben. A V4-es országok összefogására is felhívta a figyelmet, egy közös turisztikai marketingterv készítésére, a rendelkezésre álló források egyesítésére.

Arról is beszámolt, hogy május végétől a turizmusdiplomácia hivatalosan is átkerül a külügyi-külgazdasági tárcához. Jövőbeni tervek között szerepel az úgynevezett „magyar házak” létrehozása a legfontosabb beutazó országokban. Ezek a kitelepülések, a magyar márka kitelepülései lennének, ahol a magyar kultúrából kapnának bepillantást a vendégek és nem minősülne hivatalnak.

"Múltunk jelen időben"

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosa előadásában elmondta, hogy ma Magyarországon 6000 kastély van, ennek csupán 5%-a alkalmas bemutatásra. A tervek között szerepel a kastélyok folyamatos fejlesztése és a nyitva tartások fokozatos megnövelése. A keszthelyi kastélyban már július-augusztusban szerdánként 21:00-23:00 között is várják programokkal a látogatókat. A fejlesztések keretén belül újítják fel a kastélyokhoz tartozó emlékparkokat illetve próbajelleggel a piknikkosár program is elindult.

Hangya Edina, a Máltai Turisztikai Hivatal magyarországi képviselőjeként tartott bemutatót az országról, elmondta, hogy a tragikus Azur Ablak összeomlásának ellenére, a turisták száma egyáltalán nem esett vissza.

A nemrégiben bevezetett környezetvédelmi adó pedig szükségessé vált a nagyszámú, évi 2 millió, turista látogatása miatt. Ez 0,5 eurót jelent naponta, de maximum 5 eurót. Máltát már a filmkészítők is felfedezték, számos produkciót (Trója, Trónok harca) forgatták már ott. Ennek apropóján kifejlesztettek egy applikációt a turistáknak, a program segítségével be lehet mérni éppen hol járunk és az megmutatja éppen melyik filmet forgatták azon a helyszínen. Az utóbbi időben fellendült a farmturizmus is az országban, kisebb felújított parasztházakban és kúriákban szállnak meg az utazók. Szeretnék fellendíteni a máltai esküvős utazásokat is, ezért tavaly a házasságkötést is könnyítették a külföldiek számára.

Hallhattunk még egy előadást Ungár Tamástól, a Magyar Aranykulcs elnökétől, aki bemutatta az 1983 óta működő szervezetet és mesélt a portások napi munkájáról és felelősségükről.


Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe

Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe 

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?