Magyarország olcsó hely

Az EU statisztikai hivatala által közreadott 2015-ös, vásárlóerő-paritáson számított átlagos árszínvonal indexéből megtudjuk, hol mennyibe kerül az élelmiszer, szeszes ital és a dohányáru. Örülhetnek az önellátó turisták, igen remek az ország ár-érték aránya.

A felmérésből, melyben 440 különböző árucikk árát vizsgálták a statisztikusok, kiderül, hogy az egyes EU-tagországok közt, illetve unión kívüli európai országok közt döbbenetes, több mint kétszeres árbeli különbség is előfordul. 

Attól talán még nem dobunk egy hátast, hogy Svájc, Írország és Skandinávia a legdrágább, de ha az uniós átlagot meghaladó mértéket, vagy a legolcsóbb országhoz képesti szorzót nézzük, már leesik az állunk. Ha rágyújtanánk egy viszki mellé, az EU-n belül Írországban kell legmélyebben a zsebünkbe nyúlni. Cigi 189, ital 175 százalék. Ez majdnem annyi együtt, mint az Egyesült Királyság dohányra vonatkozó 218 illetve italos 163 százaléka. EU-n kívül is van élet, persze inkább a saját iparágaik által megtermelt pénzeket értelmesen becsatornázó országokban, így Norvégiában, ahol az életnek ára van, különösen, ha annak érzelmi oldalát nézzük. Szeszes ital az átlag plusz 250%, cigi, pipa, szivar: átlag plusz 220 százalék. Svájcban inkább a hús és egyéb élelmiszerek ára meglepően magas.

Fontos fogadóországaink közül Törökország az italt - 190% - kivéve egész kedvező a magyar zsebnek. Horvátország bár kissé drágább, még mindig az EU átlag alatt végzett minden termékcsoportban. A görögöknél a hús és a dohány marad az átlag alatt. Az igen népszerű Ausztriában a szeszes italt és a füstölnivalót kivéve minden átlagon felül árazott. Szlovákiára igaz az, ami Horvátországra: az árak néhány százalékkal magasabbak, de átlag alattiak. 

Magyarországon az italok és dohánytermékek 74 és 60%-át teszik a megállapított átlagnak. A hús 79,  a pékáruk és egyéb gabonaszármazékok 72, a hús 71, míg a tejtermékek 87 százalékra rúgnak.

Ha van ideje, böngéssze az Eurostat táblázatát!


Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.